Veelgestelde vragen

Hoe maak ik havermout ontbijt klaar?

Havermout

Met regelmaat zie je havermout op onze menu’s voorbijkomen. Havermout is een goede start van de dag omdat het zeer voedzaam is door de vezels die het bevat. Deze ‘oplosbare’ vezels nemen veel vocht op, waardoor ze je voor langere tijd een verzadigd gevoel geven. Ook heeft havermout een lage glycemische index waardoor je geen last hebt van een suikerpiek.

Wanneer je gevoelige darmen hebt is het aan te raden om havermout eerst te koken of een nachtje te laten weken. Hierdoor zijn de vlokken al helemaal volgezogen met vocht en zijn ze makkelijker verteerbaar voor je darmen.

Havermout kun je ook met water klaarmaken. Wij kiezen voor melk omdat dit meer smaak geeft en zodat je meteen een portie eiwitten binnenkrijgt. In plaats van koemelk kan je natuurlijk ook een plantaardig product gebruiken, zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk.

Havermout is ook een prima basis om granola, pannenkoekjes, cakes, muffins en koekjes mee te bakken. Omdat je niet elke dag een cake of ontbijttaart bakt, maar wel met regelmaat ’s ochtends havermout wil eten geven wij je graag een basisles havermout ontbijtjes klaarmaken.

Koken

De meest gemaakte havermoutpap is gewoon met melk in een pannetje. Je kookt de melk en voegt de havermout toe. Breng weer aan de kook en laat even doorkoken zodat de vlokken zacht zijn en de pap de door jou gewenste dikte heeft. Eventueel kan je de melk ook direct met de havermout erin aan de kook brengen. Voeg als laatst fruit toe en je havermout ontbijt is klaar.

Magnetron

Wil je nog sneller ontbijten? Doe de havermout met melk in een kom en zet voor 1,5 à 2 minuten op een hoge stand in de magnetron. Laat even staan voordat je het opeet.

Overnight oats

En heb je ’s ochtends helemaal weinig tijd? Maak dan de avond van tevoren je ontbijtje klaar. Melk, havermout en fruit in een kommetje. Afdekken en een nachtje in de koelkast zetten. De volgende ochtend hoef je het alleen even door te roeren en je kunt meteen ontbijten. Zo kun je de dag gezond beginnen met een stevig overnight ontbijt. Het enige verschil is dat je havermoutpap nu niet warm maar koud is.

Smoothie

Een ontbijtsmoothie met havermout maak je het lekkerst door yoghurt te gebruiken, hierdoor krijg je een heerlijk romig resultaat. Maar een smoothie van melk kan uiteraard ook als dat je voorkeur heeft. Doe alle ingrediënten in een blender, even mixen en drinken maar. Omdat de havermout in een smoothie minder tijd heeft om vocht op te nemen, zoals bij het koken of de overnight bereiding, kan een smoothie een minder lange verzadiging geven. De gezondheidsvoordelen van havermout zijn verder nog steeds even groot.

Variëren

Wij zijn benieuwd hoe jij je havermout ontbijt het liefst klaarmaakt. Hoe dan ook, blijf vooral lekker variëren. Hierdoor geef je je lichaam elke dag een gezonde boost om de dag te starten.

Wil je naast de bovengenoemde basisontbijtjes aan de slag met onze andere ontbijtrecepten met havermout? Bekijk ze dan hier.

Ik lust geen havermout, wat nu?

Heb je alle opties geprobeerd maar is havermout toch niet jouw ding? Lees hier hoe je havermout kunt vervangen zodat je toch je dag goed begint.

7 reacties

 • Ik maak de havermoutpap in de magnetron klaar. 5 min op 240 en 30 sec op 450 watt. Goed door roeren en dan speculaaskruiden erdoor. Lekker

  • Dat twijfelde ik ook rond december welliswaar aan dat speculaaskruiden ook wel zouden smaken
   Nu ga ik het ook zeker eens proberen

 • Ik maak geregeld (25gram) havermout met (200ml) melk klaar in de magnetron. Ongeveer 1 1/2 a 2 minuten op 650 Watt. Kop thee 250ml en dat is mijn ontbijt.

 • Mijn basis van de havermout is altijd het zelfde
  Havermout
  Melk kaneel anijspoeder en agave siroop
  Het fruit varieert met het seizoen
  Ok de temperatuur varieert
  Afhankelijk van zomer of winter

 • Ik week de havermout en kook later even op dikte ik doe er een handvol blauwe bessen in lepel chiazaad lepel fijne lijnzaad beetje kaneel 4 walnoten Super gezond en de hele morgen geen trek

Laat een reactie achter