Havermout, maar dan helemaal anders! Deze taart lijkt qua smaak totaal niet op een ‘normaal’ havermoutontbijtje.
Inmiddels hebben we diverse ontbijtmuffins (met havermout en frambozen of bacon & ei) en zelfs een ontbijtpizza. Een ontbijttaart past zeker in het rijtje creatieve en smakelijke ontbijtjes thuis.
Niet zo’n fan van havermout? Het zou maar zo eens kunnen dat je deze taart toch enorm kunt waarderen 🙂
Dit heb je nodig (één taart/ zes punten)
- 1 banaan
- 135 gr ongezouten notenmix
- 1 ei
- 135 gr havermout
- 15 gr lijnzaad
- 1 tl kaneel
- 170 ml water
- snuf zout
Zo maak je het
Bereidingstijd: 15 minuten + 30 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Prak de banaan fijn met een vork en doe daarna in een ruime kom. Hak de noten grof door en klop het ei los.
- Voeg de noten en het losgeklopte ei met de overige ingrediënten toe aan de geprakte banaan.
- Roer alles goed door en laat ongeveer 10 minuten staan. Roer vervolgens nog een keer door.
- Vet de bodem en zijkanten van een springvorm met een diameter van 16 centimeter licht in. Bedek de bodem eventueel met bakpapier. Stort het havermoutmengsel in de taartvorm.
- Bak de havermouttaart in 25 à 30 minuten gaar.
- Controleer met een houten prikker of de taart vanbinnen droog is.
Tips en tricks
- Wij gebruiken voor dit recept graag een mix van walnoten, hazelnoten, cashewnoten en amandelen. Een andere combinatie van noten is natuurlijk ook mogelijk.
- De springvorm die wij gebruikten had een diameter van ongeveer 16 cm. Dat was prima omdat de taart dan ook nog een mooie hoogte heeft. Als je geen springvorm van dat formaat hebt kun je bijvoorbeeld ook een cakeblik of kleine ovenschaal gebruiken. Zolang de vorm maar niet te groot is, want dan krijg je een hele platte taart.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 271
- Eiwit: 8 gram
- Koolhydraten: 21 gram
- Vet: 17 gram
- Vezels: 5 gram
De havermout ontbijt taart lijkt me helemaal super!
Zou je ook de calorieën erbij kunnen zetten?
Vriendelijke groet.
Kun je deze taart ook invriezen??
Ja hoor, dat kan prima.
Gebruik je hiervoor gebroken of hele lijnzaad?
De taart is 6 punten, maar hoeveel mag je er voor ontbijt?
Dat staat op het dagmenu wat je volgt.
Echt een stevig ontbijt, vind het alleen weinig smaak hebben. Ik heb uiteindelijk een half theelepeltje abrikozenspread (aldi) over mijn puntje verdeeld. Toen was het echt lekker. Gaf net een klein zoetje dat ik miste
Heerlijk met een eetlepel volle kwark erbij met blauwe bessen!
Gisteren het nieuwe boek ontvangen en gelijk dit ontbijttaartje gemaakt.
Op de foto ziet het taartje er wel veel krokanter uit als hoe hij bij mij na 30 min uit de oven kwam?!
De smaak is heerlijk, vult goed, maar hij is wel “melig” en niet knapperig.
Toch nog langer in de oven?
Je kunt de laatste 10 minuutjes de temperatuur iets hoger zetten, dan bakt ‘ie net wat sneller en krijg je dat korokantje eraan.