At jij deze soep vroeger altijd bij oma, maar dan uit een ‘pakje’? Hoe ouder oma werd hoe gekker de verhoudingen qua water en pakjes werden. Dan weer een waterig soepje en dan weer eentje zo zout als de zee.
Maar misschien is oma er niet meer en moet je de ossenstaartsoep nu zelf maken. En dat doe je natuurlijk lekker zonder pakje. Mocht je ooit zo oud worden dat je de verhoudingen ook niet meer helemaal goed in beeld hebt, dan kun je ze hieronder altijd terugvinden 🙂
Dit heb je nodig (zes personen)
- 1 flinke ui
- 150 gr wortels
- 5 gr roomboter
- 400 gr ossenstaart
- 50 gr tomatenpuree
- 50 ml rode wijn
- paar takjes bladselderij
- 1 laurierblaadje
- 1,5 tot 2 runderbouillonblokjes
Zo maak je het
Bereidingstijd: 15 minuten + 3 uur pruttelen
- Snipper de ui. Maak de wortels schoon en snijd ze in stukjes.
- Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui even aan. Voeg vervolgens de ossenstaart toe en bak deze rondom bruin.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak deze ongeveer twee minuten mee. Blus af met de rode wijn.
- Voeg de wortel, bladselderij, het laurierblad, 1,5 runderbouillonblokje, wat peper en 1 liter water toe.
- Laat de soep nu zo’n 3 tot 3,5 uur heel zachtjes koken tot het vlees helemaal gaar is.
- Proef de bouillon en voeg eventueel het halve bouillonblokje dat je over hebt nog toe.
- Zeef de soep zodat je een heldere bouillon over hebt. Dit gaat het makkelijkst door een schone theedoek of stuk keukenpapier in een zeef te doen en de soep hier doorheen te laten lopen.
- Haal het vlees van de botten en voeg dit toe aan de bouillon.
Tips en tricks
- Niet elke supermarkt heeft ossenstaart standaard in het assortiment. Vaak kunnen ze het wel bestellen voor je. Bij de slager is het vaak wel voorradig.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 141
- Eiwit: 5 gram
- Koolhydraten: 7 gram
- Vet: 9 gram
- Vezels: 2 gram
Kan deze ossenstaartsoep in slowcooker of multicooker gemaakt worden? En hoeveel vocht heb ik dan nodig?
Je kunt hiervoor het beste de handleiding van de cooker raadplegen. Wij hebben dat namelijk niet zelf geprobeerd, dus durven niet te voorspellen hoeveel vocht je dan moet toevoegen.
Is er een boek van PG voor de slowcooker?
We hebben geen speciaal boek voor slowcooker recepten. Wel zijn flink wat recepten geschikt om in de slowcooker te bereiden: https://www.projectgezond.nl/slowcooker-recepten/
De ossenstaart soep vanmiddag gemaakt . Was erg lekker maar ik had maar voor 2 soepkommen over . Deksel lag iets schuin op de pan ,misschien toch te veel verdampt?
Ja hier ook! Het lijkt net voor 1,5persoon