Diner Kerstrecepten

Hele geroosterde kip

Voor Kerst wilden we dit jaar graag een typisch feestelijk gerecht. En dat is wat ons betreft erg goed gelukt met deze hele geroosterde kip, compleet met aardappels en groente.

Dit recept vraagt wat extra liefde en tijd, maar het resultaat mag er dan ook zijn! Een heerlijke malse en sappige kip. Wees dus niet bang dat je een te gare en droge kip serveert, want dat gaat jou dit jaar niet gebeuren đŸ™‚

Dit heb je nodig (vier personen)

Voor de pekel:

  • 3 citroenen
  • 1 bol knoflook
  • 1 el peperkorrels
  • 250 gr grof zeezout
  • 50 gr honing
  • 15 gr peterselie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 4 laurierblaadjes

Voor de kip met groente:

  • 1 hele kip (1,2 tot 1,5 kilo)
  • 200 gr koolraap
  • 400 gr wortels
  • 300 gr prei
  • 600 gr roodschillige aardappels
  • zonnebloemolie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 8 uur pekelen + 30 minuten + 1 uur oventijd + 15 minuten laten rusten

  • Snijd de citroenen doormidden.
  • Snijd de bol knoflook over de zijkant doormidden.
  • Kneus de peperkorrels.
  • Breng een pan met 4 liter water aan de kook en doe alle ingredièˆnten voor de pekel erin. Zet het vuur uit zodra het water gekookt heeft. Laat de pekel afkoelen tot kamertemperatuur en leg de kip erin. Het is belangrijk dat de kip helemaal onder de pekel staat. Zet voor 8 tot 12 uur in de koelkast met de deksel op de pan.
  • Haal de kip uit de pekel en laat uitlekken. Dep de kip goed droog. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snijd de boven- en onderkant van de koolrapen af. Snijd ook de zijkanten weg, tot je alleen witte koolraap over hebt. Snijd vervolgens in partjes zoals bij een mandarijn of sinaasappel.
  • Was de wortels en schil ze. Snijd dikke wortels een keer in de lengte doormidden.
  • Snijd de preien in de lengte doormidden. Spoel vanbinnen schoon. Snijd de helften in 2 of 3 stukken.
  • Boen de aardappels schoon. Snijd ze in grove stukken.
  • Doe alle groenten en de aardappels in een grote ovenschaal. Besprenkel met zonnebloemolie en bestrooi met zout. Hussel goed door.
  • Bestrijk de kip rondom met zonnebloemolie. Maak een plek in het midden van de groenten en leg de kip erin. Bestrooi de kip met zout. Zet de kip en groenten in de oven. Zet na 20 minuten de temperatuur terug naar 190 graden en laat het gerecht nog ongeveer 40 minuten in de oven staan.
  • De kip is gaar als je in het dikste gedeelte van de dij een kerntemperatuur meet van 75 graden.
  • Haal de kip uit de ovenschaal en pak in met aluminiumfolie. Laat 10 tot 15 minuten rusten. Houd de aardappels en groenten warm in de oven op een temperatuur van ongeveer 80 graden.
  • Haal de kip uit het aluminiumfolie. Snijd als eerste de poten inclusief dijen eraf. Vervolgens de vleugels en tot slot de kipfilets.
  • Serveer de kip met de aardappels en de groenten.

Tips en tricks

  • Het is goed om de kip na het pekelen te laten drogen in de koelkast. Het vel wordt dan krokanter. Zelf hebben we de kip een nacht gepekeld en vervolgens overdag laten drogen in de koelkast. ’s Avonds kan hij dan de oven in. 
  • Gebruik voor dit recept plantaardige olie die tegen hoge temperaturen kan. Bijvoorbeeld arachideolie, koolzaadolie of zonnebloemolie.
  • Een kernthermometer is eigenlijk wel een vereiste voor dit recept. Deze koop je al vanaf zo’n vijf euro, bij verschillende kook- en huishoudwinkels.
  • Op YouTube vind je verschillende video’s waarin heel gedetailleerd wordt uitgelegd hoe je de kip na het braden het beste kunt snijden. We raden je zeker aan om hier eerst naar te kijken, voordat je voor het eerst een hele kip aansnijdt. 

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 647
  • Eiwit: 40 gram
  • Koolhydraten: 66 gram
  • Vet: 7 gram
  • Vezels: 14 gram

Eet smakelijk!

2 reacties

  • Beste Walter en alle medewerkers Project Gezond,
    Bedankt voor al deze lekkere kerstrecepten! Ben inmiddels in bezit van alle 4 de delen van Project gezond. Toevallig beginnen we maandag 21 december met het Winterboek! Met deel 1 zijn wij ieder zo’n 10 kilo afgevallen! En dat in 2 maanden! We gaan met deze recepten een heerlijk kerstmenu samenstellen! Koken en plannen van de boodschappen is met jullie informatie gewoon leuk. Ook de tips en tricks zijn prima!
    Wij wensen jullie ondanks alle beperkingen toch een mooie afsluiting van dit jaar en een goede en gezonde start in 2021!
    Een vriendelijke groet!
    Anke en Cees

Laat een reactie achter