Diner Kerstrecepten

Hele geroosterde kip

Voor Kerst wilden we dit jaar graag een typisch feestelijk gerecht. En dat is wat ons betreft erg goed gelukt met deze hele geroosterde kip, compleet met aardappels en groente.

Dit recept vraagt wat extra liefde en tijd, maar het resultaat mag er dan ook zijn! Een heerlijke malse en sappige kip. Wees dus niet bang dat je een te gare en droge kip serveert, want dat gaat jou dit jaar niet gebeuren đŸ™‚

Dit heb je nodig (vier personen)

Voor de pekel:

  • 250 gr grof zeezout
  • 3 citroenen
  • 50 gr honing
  • 1 bol knoflook
  • 15 gr peterselie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 eetlepel peperkorrels
  • 4 laurierblaadjes

Voor de kip met groente:

  • 1 hele kip (1,2 tot 1,5 kilo)
  • 600 gr roodschillige aardappels
  • 2 koolrapen
  • 400 gr wortels
  • 300 gr prei (2 kleine stengels)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiden + 8 uur pekelen + 30 minuten voorbereiden + 1 uur oventijd + 20 minuten laten rusten

  • Snijd de citroenen doormidden. Snijd de bol knoflook over de zijkant doormidden, zodat alle teentjes gehalveerd zijn. Kneus de peperkorrels. 
  • Breng een pan met 4 liter water aan de kook en doe daarin alle ingrediĂ«nten voor de pekel. Zodra het water gekookt heeft en het zout helemaal is opgelost, zet je het vuur uit.
  • Laat de pekel volledig afkoelen. Dit gaat het snelst als je de pan in een gootsteen vol koud water zet. Laat de kraan zachtjes lopen, zodat het water in de gootsteen koud blijft.
  • Zodra de pekel is afgekoeld tot kamertemperatuur leg je de hele kip erin. Het is belangrijk dat hij helemaal onder water staat. Doe de deksel op de pan en zet voor 8 tot 12 uur in de koelkast.
  • Haal de kip uit de pekel en laat goed uitlekken. Dep de kip vervolgens goed droog. De pekel mag weg.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden. 
  • Snijd de boven- en onderkant van de koolrapen af en snijd vervolgens de zijkanten weg, tot je alleen witte koolraap over hebt. Snijd vervolgens in partjes zoals bij een mandarijn of sinaasappel.
  • Was de wortels en schil ze. Laat indien mogelijk een stukje van het loof zitten. Snijd dikke wortels eventueel een keer in de lengte doormidden. 
  • Snijd de preien in de lengte doormidden. Spoel het zand eruit en snijd alle helften vervolgens in twee of drie stukken. 
  • Boen de aardappels schoon en snijd ze eventueel doormidden of in vieren. 
  • Doe alle groenten en de aardappels in een grote ovenschaal of braadslee, besprenkel met plantaardige olie en bestrooi met zout. Hussel goed door.
  • Smeer de kip rondom in met plantaardige olie. Maak een plek in het midden van de groente en leg de kip erin. Bestrooi de kip licht met zout.
  • Zet de kip en groente in de oven. Zet na 20 minuten de temperatuur terug naar 190 graden en laat het gerecht nog zo’n 40 minuten in de oven staan.
  • De kip is gaar als je in het dikste gedeelte van de dij, een kerntemperatuur meet van 75 graden. Let wel op dat de thermometer niet tegen het bot aan zit. Het bot wordt namelijk sneller heet en geeft dus een verkeerd beeld.    
  • Haal de kip uit de ovenschaal en pak in met aluminiumfolie. Laat 20 tot 30 minuten rusten. De aardappels en groente kun je warmhouden in de oven, op een temperatuur van ongeveer 80 graden. 
  • Haal de kip uit het aluminiumfolie en snijd als eerste de poten inclusief dijen eraf. Vervolgens de vleugels en tot slot de kipfilets.
  • Serveer de kip met de groente.

Tips en tricks

  • Het is goed om de kip na het pekelen te laten drogen in de koelkast. Het vel wordt dan krokanter. Zelf hebben we de kip een nacht gepekeld en vervolgens overdag laten drogen in de koelkast. ’s Avonds kan hij dan de oven in. 
  • Gebruik voor dit recept plantaardige olie die tegen hoge temperaturen kan. Bijvoorbeeld arachideolie, koolzaadolie of zonnebloemolie.
  • Een kernthermometer is eigenlijk wel een vereiste voor dit recept. Deze koop je al vanaf zo’n vijf euro, bij verschillende kook- en huishoudwinkels.
  • Op YouTube vind je verschillende video’s waarin heel gedetailleerd wordt uitgelegd hoe je de kip na het braden het beste kunt snijden. We raden je zeker aan om hier eerst naar te kijken, voordat je voor het eerst een hele kip aansnijdt. 

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 647
  • Eiwit: 20,2 gram
  • Koolhydraten: 32,8 gram
  • Vet: 3,6 gram
  • Vezels: 6,9 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

  • Beste Walter en alle medewerkers Project Gezond,
    Bedankt voor al deze lekkere kerstrecepten! Ben inmiddels in bezit van alle 4 de delen van Project gezond. Toevallig beginnen we maandag 21 december met het Winterboek! Met deel 1 zijn wij ieder zo’n 10 kilo afgevallen! En dat in 2 maanden! We gaan met deze recepten een heerlijk kerstmenu samenstellen! Koken en plannen van de boodschappen is met jullie informatie gewoon leuk. Ook de tips en tricks zijn prima!
    Wij wensen jullie ondanks alle beperkingen toch een mooie afsluiting van dit jaar en een goede en gezonde start in 2021!
    Een vriendelijke groet!
    Anke en Cees

Laat een reactie achter