Recepten

Hete bliksem

Hete bliksem

Wat een heerlijke winterse stamppot is dit! Echt zo eentje die ons doet denken aan van die typische winterse dagen. Schaatsen in de vrieskou met een mooi zonnetje erbij.

Hopelijk krijgen we dit seizoen weer eens een flink pak sneeuw, want dat is inmiddels wel even geleden. Mocht dat inderdaad gebeuren dan koken we in ieder geval hete bliksem. We zien het al helemaal voor ons ūüôā

Wist je trouwens dat hete bliksem zijn naam te danken heeft aan het feit dat dit gerecht zo lang heet blijft? Dat komt door de hoeveelheid vocht¬†en suiker uit de appels. Dat kan enorm heet worden en dat ook lang blijven. Niet te snel aanvallen dus want er is niets zo irritant als een blaar op je tong ūüôĀ

Dus ga als volgt te werk:

  • Schep de hete bliksem op.
  • Check deze 15 coole bliksemplaatjes.
  • Controleer¬†voorzichtig de temperatuur van de hete bliksem. Denk om je tong!
  • Zoek indien nodig nog meer coole bliksemplaatjes om nog beter in de stemming te komen en de¬†juiste temperatuur af te wachten.
  • Eet vervolgens netjes je bord leeg.
  • Laat in de reacties hieronder weten hoe lekker het was.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gr aardappels
  • 1 zure appel (bv. Granny Smith)
  • 2 zoete appels (bv. Fuji, Kanzi of Pink Lady)
  • 2 middelgrote uien
  • 150¬†gr magere spekreepjes
  • 10 gr roomboter
  • 10 gr mosterd

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  • Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Schil de appels snijd ook deze in vieren en verwijder het klokhuis. Maak de ui schoon en snijd deze in ringen.
  • Breng de aardappels aan de kook en voeg na vijf minuten ook de appels toe. Zorg ervoor dat alles net onder water staat.
  • Bak de spekreepjes mooi bruin in een koekenpan zonder boter en voeg na 1 √† 2 minuten ook de ui toe.
  • Zodra de aardappels gaar zijn (makkelijk in te prikken met een vork) giet je ze af. Bewaar een deel van het kookvocht.
  • Voeg de roomboter en mosterd toe en stamp er een mooie grove stamppot van. Voeg eventueel wat van het bewaarde kookvocht toe en maak de stamppot verder op smaak met peper. Zout is niet nodig, dat zit al in de spekreepjes.
  • Roer de spekreepjes en ui door de stamppot of strooi deze na het opscheppen over de stamppot heen.

Tips en tricks

  • Hete bliksem wordt ook weleens gemaakt met appels √©n peren. Als dat je lekker lijkt kun je bijvoorbeeld twee zure appels en twee lekkere zoete peren nemen.
  • Eet je liever een stukje rookworst bij de stamppot? Vervang de spekreepjes dan voor¬†een gelijke hoeveelheid rookworst. Of neem van allebei een beetje, dat kan natuurlijk ook.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal:¬†502
  • Eiwit:¬†16,2 gram
  • Koolhydraten:¬†64,2¬†gram
  • Vet:¬†19,8 gram
  • Vezels:¬†12,0 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

Laat een reactie achter