Hete bliksem

20 min
502 kcal

Ingredienten

2 personen

300 gr
aardappels
1
zure appel (bv. Granny Smith)
2
zoete appels (bv. Fuji, Kanzi of Pink Lady)
2
middelgrote uien
150 gr
magere spekreepjes
10 gr
roomboter
10 gr
mosterd

Voedingswaardes

Per persoon

502
Kcal
16 gram
Eiwitten
64 gram
Koolhydraten
20 gram
Vet
12 gram
Vezels

Wat een heerlijke winterse stamppot is dit! Echt zo eentje die ons doet denken aan van die typische winterse dagen. Schaatsen in de vrieskou met een mooi zonnetje erbij.

Hopelijk krijgen we dit seizoen weer eens een flink pak sneeuw, want dat is inmiddels wel even geleden. Mocht dat inderdaad gebeuren dan koken we in ieder geval hete bliksem. We zien het al helemaal voor ons 🙂

Wist je trouwens dat hete bliksem zijn naam te danken heeft aan het feit dat dit gerecht zo lang heet blijft? Dat komt door de hoeveelheid vocht en suiker uit de appels. Dat kan enorm heet worden en dat ook lang blijven. Niet te snel aanvallen dus want er is niets zo irritant als een blaar op je tong 🙁

Dus ga als volgt te werk:

  • Schep de hete bliksem op.
  • Check via Google afbeeldingen minimaal 15 coole afbeeldingen van bliksemschichten.
  • Controleer voorzichtig de temperatuur van de hete bliksem. Denk om je tong!
  • Zoek indien nodig nog meer coole bliksemplaatjes om nog beter in de stemming te komen en de juiste temperatuur af te wachten.
  • Eet vervolgens netjes je bord leeg.
  • Laat in de reacties hieronder weten hoe lekker het was.

Zo maak je het

  1. Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Schil de appels snijd ook deze in vieren en verwijder het klokhuis. Maak de ui schoon en snijd deze in ringen.
  2. Breng de aardappels aan de kook en voeg na vijf minuten ook de appels toe. Zorg ervoor dat alles net onder water staat.
  3. Bak de spekreepjes mooi bruin in een koekenpan zonder boter en voeg na 1 à 2 minuten ook de ui toe.
  4. Zodra de aardappels gaar zijn (makkelijk in te prikken met een vork) giet je ze af. Bewaar een deel van het kookvocht.
  5. Voeg de roomboter en mosterd toe en stamp er een mooie grove stamppot van. Voeg eventueel wat van het bewaarde kookvocht toe en maak de stamppot verder op smaak met peper. Zout is niet nodig, dat zit al in de spekreepjes.
  6. Roer de spekreepjes en ui door de stamppot of strooi deze na het opscheppen over de stamppot heen.

Tips en tricks

  • Hete bliksem wordt ook weleens gemaakt met appels én peren. Als dat je lekker lijkt kun je bijvoorbeeld twee zure appels en twee lekkere zoete peren nemen.
  • Eet je liever een stukje rookworst bij de stamppot? Vervang de spekreepjes dan voor een gelijke hoeveelheid rookworst. Of neem van allebei een beetje, dat kan natuurlijk ook.

Recept delen?

Eet smakelijk

Reacties

6 reactie's op 'Hete bliksem'

  1. Ik heb deze gisteren gemaakt met overgebleven appel pruimenmoes van de traybake pannenkoek. Was heerlijk met het lichte zuurtje er doorheen!

  2. Een preitje en rode puntpaprika erdoor voor de kleur. Ipv spekreepjes geruld gehakt

  3. Roer ook eens roer gebakken spruitjes door de hete bliksem ! Mmmmm

    1. Project Gezond

      Goed idee! Dankjewel voor de tip 🙂

  4. Hanneke Adam-van Haaf

    Ooit wel eens geprobeerd zonder worst of spek maar met zure haring?
    Leg een zure haring opengeslagen op je bord en dan hete bliksem er overheen!
    Zo eet ik het al mijn hele leven.

    1. Project Gezond

      Dankjewel voor de leuke tip!

Reactie plaatsen