Hoe kan ik zuivel vervangen?

Ik mag/lust geen zuivel. Wat nu?

Zuivelproducten zijn een belangrijk onderdeel van onze menu’s. Zuivel is namelijk rijk aan eiwitten en de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten zorgen er immers voor dat je afvalt. Daarnaast zorgen ze voor een goede verzadiging en zijn eiwitten belangrijke bouwstenen voor je spieren. Maar wat als je geen zuivel mag hebben? Of als je er geen fan van bent?

Lactosevrije zuivel

Wanneer je lactose-intolerant bent kan je beter geen zuivelproducten eten. Je lichaam verteert de melksuikers (lactose) minder goed of niet en daar kan je dus last van krijgen. Door te kiezen voor lactose vrije producten kan je dit eenvoudig oplossen. Staat er zuivel op het dagmenu, vervang deze dan gerust voor een lactose vrije variant. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel varianten lactose vrije zuivel te koop in de supermarkt. 

Houd er wel rekening meer dat deze producten niet altijd vegetarisch zijn. Kan je niet tegen gewone zuivel en eet je liever ook vegetarisch, dan kan je de zuivel die op het menu staat het beste vervangen voor een plantaardige variant. 

Plantaardige zuivelproducten

Van veel zuivelproducten is er tegenwoordig namelijk ook een plantaardige variant verkrijgbaar. Ze worden vaak gemaakt van noten, zaden, pitten, soja of kokosolie. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.

De gemakkelijkste manier om de zuivelproducten die op het dagmenu staan te vervangen is dus door een lactose vrije of plantaardige variant. Tenzij de voedingswaarden van het vervangende product heel erg afwijken, kan je de hoeveelheden die op het menu staan vrijwel een-op-een overnemen. Wanneer dit ook geen optie voor je is, dan hebben we hieronder nog meer tips voor je. 

Eiwitrijke voeding

Als je geen zuivel gebruikt krijg je mogelijk niet voldoende eiwit binnen. Dit kun je ook oplossen door een ei of wat extra vlees of vis te nemen. Afhankelijk van het specifieke dagmenu kun je zelf bepalen wat de best passende vervanging is.

Hieronder vind je een overzicht van verschillende eiwitrijke producten om mee te variëren:

  • ei
  • vis (zoals zalm, makreel, tonijn en kabeljauw)
  • kipfilet
  • vlees (zoals biefstuk en rosbief)

Plantaardige eiwitten

  • groente (zoals boerenkool, spinazie, broccoli, avocado en asperges)
  • bonen
  • peulvruchten
  • granen (zoals havermout, zilvervliesrijst, quinoa en bulgur)
  • noten, zaden en pitten (zoals pinda’s, amandelen, pistachenoten, lijnzaad en pompoenpitten)

Variatielijst

Vette vis, noten, zaden en pitten bevatten veel eiwitten maar vaak ook meer vetten en zijn daardoor calorierijker. Het is goed om je daar bewust van te zijn, zodat je er eventueel rekening mee kunt houden door de portie van het vervangende product aan te passen. Voor de juiste hoeveelheden kun je ook altijd even de variatielijst raadplegen. 

Kom je er niet met het variëren zelf niet helemaal uit en kan je onze hulp gebruiken laat het dan gerust weten. Stuur ons een mail of vul het contactformulier in en we helpen je graag verder!

Bericht delen?