Ik mag/lust geen zuivel. Wat nu?
Zuivelproducten zijn een belangrijk onderdeel van onze menu’s. Zuivel is namelijk rijk aan eiwitten en de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten zorgen er immers voor dat je afvalt. Daarnaast zorgen ze voor een goede verzadiging en zijn eiwitten belangrijke bouwstenen voor je spieren. Maar wat als je geen zuivel mag hebben? Of als je er geen fan van bent?
Lactosevrije zuivel
Wanneer je lactose-intolerant bent kan je beter geen zuivelproducten eten. Je lichaam verteert de melksuikers (lactose) minder goed of niet en daar kan je dus last van krijgen. Door te kiezen voor lactose vrije producten kan je dit eenvoudig oplossen. Staat er zuivel op het dagmenu, vervang deze dan gerust voor een lactose vrije variant. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel varianten lactose vrije zuivel te koop in de supermarkt.
Houd er wel rekening meer dat deze producten niet altijd vegetarisch zijn. Kan je niet tegen gewone zuivel en eet je liever ook vegetarisch, dan kan je de zuivel die op het menu staat het beste vervangen voor een plantaardige variant.
Plantaardige zuivelproducten
Van veel zuivelproducten is er tegenwoordig namelijk ook een plantaardige variant verkrijgbaar. Ze worden vaak gemaakt van noten, zaden, pitten, soja of kokosolie. Denk bijvoorbeeld aan sojamelk, sojayoghurt, maar ook rijstmelk, amandelmelk en kokosmelk. Dit zijn allemaal prima alternatieven. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten verkrijgbaar, dus probeer ook eens wat verschillende smaken uit.
De gemakkelijkste manier om de zuivelproducten die op het dagmenu staan te vervangen is dus door een lactose vrije of plantaardige variant. Tenzij de voedingswaarden van het vervangende product heel erg afwijken, kan je de hoeveelheden die op het menu staan vrijwel een-op-een overnemen. Wanneer dit ook geen optie voor je is, dan hebben we hieronder nog meer tips voor je.
Eiwitrijke voeding
Als je geen zuivel gebruikt krijg je mogelijk niet voldoende eiwit binnen. Dit kun je ook oplossen door een ei of wat extra vlees of vis te nemen. Afhankelijk van het specifieke dagmenu kun je zelf bepalen wat de best passende vervanging is.
Hieronder vind je een overzicht van verschillende eiwitrijke producten om mee te variëren:
- ei
- vis (zoals zalm, makreel, tonijn en kabeljauw)
- kipfilet
- vlees (zoals biefstuk en rosbief)
Plantaardige eiwitten
- groente (zoals boerenkool, spinazie, broccoli, avocado en asperges)
- bonen
- peulvruchten
- granen (zoals havermout, zilvervliesrijst, quinoa en bulgur)
- noten, zaden en pitten (zoals pinda’s, amandelen, pistachenoten, lijnzaad en pompoenpitten)
Variatielijst
Vette vis, noten, zaden en pitten bevatten veel eiwitten maar vaak ook meer vetten en zijn daardoor calorierijker. Het is goed om je daar bewust van te zijn, zodat je er eventueel rekening mee kunt houden door de portie van het vervangende product aan te passen. Voor de juiste hoeveelheden kun je ook altijd even de variatielijst raadplegen.
Kom je er niet met het variëren zelf niet helemaal uit en kan je onze hulp gebruiken laat het dan gerust weten. Stuur ons een mail of vul het contactformulier in en we helpen je graag verder!
Hoi ik heb een vraag ik heb allen boeken van jullie maar ik lust b.v geen hüttenkäse of groentespread hoe kan ik dat het beste vervangen
Als hoofdregel kan je aanhouden dat je producten altijd kan variëren met een product uit dezelfde productgroep. Je kunt hiervoor gemakkelijk de variatielijst raadplegen: https://www.projectgezond.nl/variatielijst/.
Huttenkaese zit helemaal geen smaak aan, ik doe het altijd met kaneel en nep suiker 😉
Doordat er geen smaak zit aan hutenkase kun je er alle kanten mee op. Ik doe er vaak bieslook doorheen.
Ik maak er ook wel eens een soort van salade van met blokjes komkommer en tomaat door de hutenkase en wat kruiden.
Of gevulde courgette met uitgebakken spekjes, hutenkase en geraspte kaas. Zoveel meer mogelijkheden met hutenkase!
Ik ben bekend met IF en koolhydraatbeperkt eten, maar wil projectgezond gaan volgen. Kan ik dat ook met IF combineren? Tips?
Intermittent fasting is een andere methode dan dat je de PG menu’s volgt.
Of je deze twee methodes met elkaar kunt combineren zal echt persoons afhankelijk zijn.
Onze menu’s zijn zo opgebouwd dat je de zes eetmomenten hebt op een dag en doordat de vetten, eiwitten en koolhydraten in de juiste balans zijn val je af.
Wij gaan er juist vanuit dat door de menu’s te volgen middels je caloriebehoefte je afvalt. Je caloriebehoefte kun je hier bereken: https://www.projectgezond.nl/hoeveel/.
Door te vasten val je ook af, je hebt veel minder tijd om te eten waardoor je onder je caloriebehoefte blijft zitten.
En zo is elke methode anders, belangrijk is dat je doet waar je je goed bij voelt.
Hallo,
Ik wil even iets recht zetten ,ik kan allen geen melk verdragen. De rest wel zo als karnemelk yoghurt enz Het is echt alleen melk chocolademelk dat gaat niet.
Wat gaat het kosten met de korting.? Het programma ?
Het boek is 22,00 euro. Het is altijd moeilijk als je niet veel geld heb . En nu alles zo duur is geworden valt het helemaal niet meer mee. Maar goed ik wil niet klagen ik heb nog een dak boven mijn hoofd en gelukkig nog te heten en een bed om te slapen.En voor de rest is het uit kijken waar je je geld aan uit geeft.
Groetjes. Gerrie