Blog

Hoeveel calorieën is een kilo?

Hoeveel calorieën is een kilo?

Hoeveel calorieën is een kilo? Een veelgestelde vraag van mensen die gezonder willen gaan eten of willen afslanken. Het antwoord op deze vraag is niet standaard. Hieronder leg ik uit waarom.

Één calorie verbranden

Een calorie is de hoeveelheid energie die vrijkomt bij het verbranden van voedingsstoffen. Eigenlijk is het een kilocalorie, maar een calorie ligt nou eenmaal lekkerder in de mond 😉 Voedingsstoffen zijn eiwitten, koolhydraten, vetten en alcohol. Deze voedingsstoffen geven niet allemaal dezelfde hoeveelheid energie af, zoals te zien is in het onderstaande overzicht.

1 gram koolhydraten = 4 kilocalorieën
1 gram eiwitten = 4 kilocalorieën
1 gram vet = 9 kilocalorieën
1 gram alcohol = 7 kilocalorieën

1 kilo afvallen

Wanneer je 1 kilo wilt afvallen moeten er meer voedingsstoffen (calorieën) worden verbrand dan ingenomen. Hoeveel calorieën dat zijn verschilt dus per voedingsstof. Onderstaand rijtje spreekt dus waarschijnlijk voor zich, maar heb ik voor de compleetheid toch toegevoegd.

1 kilo koolhydraten = 4000 kilocalorieën
1 kilo eiwitten = 4000 kilocalorieën
1 kilo vetten = 9000 kilocalorieën
1 kilo alcohol = 7000 kilocalorieën

Vet verbranden

Helaas hebben we geen volledige controle op het soort voedingsstof dat ons lichaam verbrandt. In dat geval zouden we er natuurlijk allemaal voor kiezen om de vetten te verbranden, of niet? 😉

Ons lichaam verbrandt koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol door elkaar. Op de vraag: “Hoeveel calorieën moet ik verbranden om 1 kilo af te vallen?” is daarom geen exact antwoord te geven.

Wel kunnen we het volgende stellen:

Om een kilo af te vallen moet je minimaal 4.000 en maximaal 9.000 kilocalorieën meer verbranden dan je nodig hebt

Calorieën tellen is niet voldoende

Als je zou tellen hoeveel calorieën je verbrandt (bijvoorbeeld met sporten) weet je dus niet exact hoeveel je hiervan afvalt. Het gaat er namelijk ook om wat voor soort calorieën je verbrandt.

De verhouding tussen eiwitten, koolhydraten, vetten en alcohol moet in balans zijn om slank te worden en te blijven. Een balans die er alleen komt als ook je calorie inname in balans is. Calorie inname en calorieën verbranden, het één kan niet zonder het ander.

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat hieronder even een reactie achter zodat we jouw vraag kunnen beantwoorden!

4 reacties

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X