Afvallen zonder dieet Veelgestelde vragen Zwanger en voeding

Ik geef borstvoeding. Kan ik Project Gezond volgen?

Ook wanneer je borstvoeding geeft kun je de menu’s heel goed volgen, wel zijn er dan een aantal punten waar je op moet letten. Juist een gevarieerd menu zorgt voor goede voeding voor je kindje. 

Caloriebehoefte tijdens borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft is het onverstandig om onder je caloriebehoefte te gaan zitten. Op deze manier voorkom je namelijk dat er onvoldoende voedingsstoffen in de voeding zitten en je kindje iets tekort komt. Daarom haal je tijdens de borstvoedingsperiode dus geen 500 kcal van je caloriebehoefte af.

Daarnaast vraagt borstvoeding veel energie van je lichaam, soms wel 500 tot 700 calorieën meer dan je standaard caloriebehoefte. Deze energie haalt je lichaam uit voeding, maar ook uit je vetreserve die tijdens je zwangerschap is aangelegd en speciaal bedoeld is voor de periode dat je borstvoeding geeft. Merk je dat je borstvoeding toch terugloopt? Neem dan wat extra calorieën op een dag.

Bereken hier eenvoudig je caloriebehoefte.

Eten en drinken

Tenslotte is het belangrijk om dagelijks zo’n 0,5 tot 1 liter water extra te drinken. Borstvoedingen bestaat voor zo’n 87% uit water dus ook hier heb je nu extra van nodig. Wen je zelf aan om bij elke voeding een glas water te drinken.

Pas in tijdens de borstvoedingsperiode ook op met alcohol. Alcohol komt via de borstvoeding namelijk bij je kindje terecht. Ook dranken met cafeïne worden hierdoor afgeraden en hiervan kan je zelf ook onrustig worden. Drink het liefst cafeïne vrije koffie en thee. 

Kruiden zoals aloë, senna en kava kava kan je nu ook het beste even laten staan. Venkel en anijs kan je wel gewoon eten, maar venkel- en anijsthee worden ook afgeraden vanwege de plantengifstoffen. Eet nu ook niet te vaak vette vis vanwege de schadelijke dioxines.

Laat een reactie achter