Diner Tussendoortjes & snacks

Indische gehaktballetjes

Wij hadden al enkele gehaktballen tussen onze recepten staan, bijvoorbeeld jouw nieuwe favoriete gehaktbal, pittige gehaktballetjes en kipgehaktballetjes. Uit verschillende reacties bleek dat jullie ook wel uitkeken naar een recept voor Indische gehaktballetjes. 

We zijn er zelf gek op en we vonden het daarom een mooie toevoeging aan de gehaktballenverzameling! Heerlijke balletjes in een Indische marinade. En we kunnen je vertellen dat ze er niet alleen op de foto uitzien om je vingers bij af te likken: zo smaken ze ook. Geniet ervan!

Dit heb je nodig (twaalf balletjes)

  • 30 gr paneermeel
  • 0,5 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • 300 gr rundergehakt
  • 1 rode peper
  • 20 gr roomboter
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 50 ml ketjap manis
  • mespunt chilipoeder
  • 25 gr bosui

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Meng het paneermeel, de knoflookpoeder en gemberpoeder door het gehakt.
  • Snipper de rode peper heel fijn en kneed ook door het gehakt. Zorg dat alles gelijkmatig verdeeld is.
  • Draai twaalf kleine balletjes.
  • Verhit de roomboter in een hapjespan. 
  • Bak de balletjes op hoog vuur rondom bruin en krokant. Zet het vuur iets lager en bak verder tot ze van binnen gaar zijn. 
  • Verwijder de gehaktballetjes uit de pan en zet ze even weg.
  • Snipper het sjalotje en hak de knoflook fijn.
  • Fruit het sjalotje en de knoflook in dezelfde pan als de gehaktballetjes op laag vuur aan.
  • Blus af met de ketjap en roer goed door.
  • Maak het sausje op smaak met chilipoeder en laat iets inkoken op laag vuur.
  • Voeg de gehaktballetjes toe en roer ze door de saus. Zorg ervoor dat de gehaktballetjes rondom onder de saus zitten.
  • Was de bosui en snijd in ringen.
  • Serveer de gehaktballetjes en garneer met de bosui.

Tips en tricks

  • Je kunt ook vijftien iets kleinere balletjes draaien. 
  • Een deel van de bosui kun je eventueel door het gehakt mengen.
  • Als je de saus iets dikker wilt hebben, bind ‘m dan door een theelepel maïzena los te roeren in een scheut koud water en dat toe te voegen aan de saus.

Voedingswaarde (per balletje)

  • Kcal: 40
  • Eiwit: 2,8 gram
  • Koolhydraten: 2,4 gram
  • Vet: 2,1 gram
  • Vezels: 0,3 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter