Diner Vegetarisch recept

Indonesische sajoer boontjes

Zoek je een bijgerecht met pit? Hebben we voor je! Dit bijgerecht is bovendien niet alleen pittig, maar ook heel smaakvol. Het zou zelfs in aanmerking kunnen komen voor de hoofdrol van jouw diner. Een typisch en klassiek Indonesisch gerecht om je vingers bij af te likken.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr sperziebonen
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 10 ml ketjap manis
  • 10 gr sambal oelek
  • 150 ml kokosmelk (6% vet)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten

  • Punt de boontjes en snijd ze een keer doormidden. Kook ze in 4 à 5 minuten beetgaar in groentebouillon. Giet af en spoel koud.
  • Snipper het uitje en hak de knoflook fijn.
  • Verhit een scheutje olie in een pan. Fruit de ui met de knoflook aan.
  • Voeg de gemberpoeder, ketjap en sambal toe. Bak al roerend even mee.
  • Blus af met 100 milliliter van de kokosmelk.
  • Laat de saus zachtjes enkele minuten inkoken. Voeg de sperziebonen toe en roer goed door. 
  • Voeg de rest van de kokosmelk toe om de gewenste dikte te bereiken. Misschien heb je niet alle kokosmelk nodig. 
  • Maak de sajoer boontjes verder op smaak met extra sambal.

Tips en tricks

  • Het gerecht is met 10 gram sambal al lekker pittig. Dat hoort ook zo. Je kunt natuurlijk ook minder sambal toevoegen of aan het eind juist wat extra. Maak het in ieder geval lekker op smaak naar wens.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 220
  • Eiwit: 3,8 gram
  • Koolhydraten: 13,0 gram
  • Vet: 15,2 gram
  • Vezels: 7,6 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

12 reacties

Laat een reactie achter