Zoek je een bijgerecht met pit? Hebben we voor je! Dit bijgerecht is bovendien niet alleen pittig, maar ook heel smaakvol. Het zou zelfs in aanmerking kunnen komen voor de hoofdrol van jouw diner. Een typisch en klassiek Indonesisch gerecht om je vingers bij af te likken.
Dit heb je nodig (twee personen)
- 200 gr sperziebonen
- 1 groentebouillonblokje
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 0,5 tl gemberpoeder
- 10 ml ketjap manis
- 10 gr sambal oelek
- 150 ml kokosmelk (6% vet)
Zo maak je het
Bereidingstijd: 25 minuten
- Punt de boontjes en snijd ze een keer doormidden. Kook ze in 4 à 5 minuten beetgaar in groentebouillon. Giet af en spoel koud.
- Snipper het uitje en hak de knoflook fijn.
- Verhit een scheutje olie in een pan. Fruit de ui met de knoflook aan.
- Voeg de gemberpoeder, ketjap en sambal toe. Bak al roerend even mee.
- Blus af met 100 milliliter van de kokosmelk.
- Laat de saus zachtjes enkele minuten inkoken. Voeg de sperziebonen toe en roer goed door.
- Voeg de rest van de kokosmelk toe om de gewenste dikte te bereiken. Misschien heb je niet alle kokosmelk nodig.
- Maak de sajoer boontjes verder op smaak met extra sambal.
Tips en tricks
- Het gerecht is met 10 gram sambal al lekker pittig. Dat hoort ook zo. Je kunt natuurlijk ook minder sambal toevoegen of aan het eind juist wat extra. Maak het in ieder geval lekker op smaak naar wens.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 220
- Eiwit: 3,8 gram
- Koolhydraten: 13,0 gram
- Vet: 15,2 gram
- Vezels: 7,6 gram
Het is een super boek heb 3 boeken. heerlijke recepten en zo fijn me man eet mee en die hoef niet af te vallen. Ook hij vind het heerlijk. Bedankt
Waar kan ik dit het beste mee combineren,boontjes lijkt mij heerlijk
Lekker met rijst en een gekookt eitje!
Het lijkt mij een heerlijk recept. Helaas volgens mijn berekening zit het vol zout. Te veel voor dagelijkse hoeveelheid en zeker voor mij als iemand die ivm met hartklachten hier rekening moet houden
Hallo Walter
Ik woon in Thailand en na mijn aneurysma AAA operatie 2 jaar geleden en gestopt met roken ervoor ben ik bijna 15 kilo aangekomen en het lukt mij maar niet om af te vallen. heb 5 jaar in de horeca gewerkt als kok en op de horecavak school gezeten in Rotterdam,geb jij enige sugesties hoe ik af kan vallen
Met onze menu’s kun je zeker afvallen! Als je het leuk vindt kun je de app 14 dagen kosteloos proberen: https://www.projectgezond.nl/proberen.
Het ziet er smakelijk uit. Ik maak dit ook wel, maar als sambal goreng boontjes , maar weinig vocht erbij, als laatste doe ik er wat gehakte pinda’s op.
werk goed al meer gedaan ,heerlijke recepten makkelijk vol te houden, morgen ga ik weer beginnen
Ik ben uiterst tevreden heb ook al 3 boeken heb net nog een mail gestuurd met de vraag is er een boek voor een Slow coocker
We hebben geen speciaal boek met slowcooker recepten.
Serveer je dit met volkorenrijst?
Jat dat smaakt er goed bij!