Tijd en liefde zijn twee ingrediënten die wel in dit brood zitten, maar die je niet terug ziet op de ingrediëntenlijst. Gelukkig proef je dit wel! We kunnen dan ook met een gerust hart zeggen dat ze erg goed combineren met de overige Italiaanse ingrediënten.
Overigens zijn het vooral de rijs- en oventijd die samen lang zijn. Voor de eenvoudige bereiding heb je hooguit 30 minuten nodig. En dat maakt het juist zo leuk om dit borrelbroodje voor familie en vrienden te maken. Want voor wie anders kneed jij graag met liefde een mooi elastisch brooddeeg?
Serveer het bijvoorbeeld bij een gezellige borrel of als bijgerecht naast een simpele salade. Je bakkunsten zullen zeker gewaardeerd worden.
Dit heb je nodig (één brood / veertien plakken)
- 7 gr gedroogde gist
- 320 ml lauwwarm water
- 5 gr zout
- 500 gr bloem
- 50 gr gemengde olijven
- 100 gr zongedroogde tomaat
- 50 gr magere spekjes
- 4 gr Italiaanse kruiden
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur rijzen + 40 minuten oventijd
- Roer de gist door het lauwwarme water en laat minstens 5 minuten staan.
- Roer het zout door de bloem.
- Doe het natte mengsel bij het droge mengsel en kneed er een glad deeg van. Dit kan met de mixer (met deeghaken) maar ook met de hand. Kneed het deeg minstens 10 minuten door zodat het mooi elastisch is.
- Maak een bol van het deeg en leg deze in een ingevette kom die je afdekt met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
- Snijd de olijven, zongedroogde tomaten en spekreepjes in kleine stukjes en meng samen met de Italiaanse kruiden door elkaar.
- Kneed het mengsel door het deeg heen. Zorg dat het goed verdeeld is.
- Doe het deeg in een ingevet bakblik en laat het nog 1 uur rijzen op kamertemperatuur met een vochtige theedoek eroverheen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Bak het olijfbrood in 40 minuten gaar.
- Haal het brood uit de oven en laat 10 minuten afkoelen in het bakblik.
- Haal het brood uit het bakblik en laat verder afkoelen op een (taart)rooster.
Tips en tricks
- Als je het leuk vind kan je voordat het brood voor de tweede keer gaat rijzen ringetjes olijf in de bovenkant van het brood drukken. Dit ziet er fraai uit als het brood is afgebakken.
- Om te voorkomen dat het brood tijdens het bakken uitdroogt kan je de bovenkant van het brood met een klein beetje water besprenkelen. Ook kan je tijdens het afbakken een schaaltje met water onderin de oven zetten.
- Laat het brood volledig afkoelen voordat je het aansnijd. Dit snijdt makkelijker en voorkomt dat het brood snel uitdroogt.
Voedingswaarde (per plak)
- Kcal: 228
- Eiwit: 6 gram
- Koolhydraten: 38 gram
- Vet: 6 gram
- Vezels: 2 gram
kan je ook tarwebloem gebruiken bij het brood, of moet het echt bloem zijn
Patentbloem bevat meer gluten dan tarwebloem waardoor een wat luchtigere structuur krijgt. Je kunt wel tarwebloem gebruiken, alleen is je brood dan wat steviger.
Kan dit ook met peltmeel?
Ja hoor, je kunt dit brood ook prima bakken met speltbloem.
In welk boek staat dit lekkere recept ?
Dit recept staat niet in één van de boeken, alleen online.
Kan je dit recept ook in de broodbakmachine bakken?
We hebben het zelf niet geprobeerd, maar in principe moet dit wel kunnen. We zijn benieuwd naar het resultaat!
Gebruiken jullie hiervoor een broodbakvorm of kan dit ook in een andere bakvorm? 🙂
Wij hebben een bakblik gebruikt waar je een cake in bakt.
Moet het brood na de laatste keer rijzen gelijk in de oven of mag het ook nog een uurtje blijven staan..? Denk het niet he?
Het is inderdaad de bedoeling dat je het brood na de laatste rijs meteen bakt.
Even geduldig werkje maar heerlijk brood zeg!!! Voor herhaling vatbaar.
(Geen olijven maar pittenmix gebruikt)