Diner Lunch

Italiaanse plaattaart met pesto en mozzarella

Italiaanse plaattaart met pesto en mozzarella

We vonden het echt leuk om een recept voor een lekkere plaattaart uit te werken. En vervolgens hebben we er dan ook heerlijk van gesmuld.

Wat leuk is: deze taart kun je prima serveren op een verjaardag, of bij een high tea of brunch. Wel in iets kleinere stukjes natuurlijk. Of een ronde variant, die je vervolgens in (mini)stukjes snijdt.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 4 plakken bladerdeeg
  • 100 gr courgette
  • 1 kleine rode ui
  • halve rode paprika
  • 30 gr Griekse yoghurt
  • 10 gr groene pesto
  • 60 gr mozzarella
  • Italiaanse kruiden
  • basilicumblaadjes

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat het ontdooien.
  • Snijd de courgette in dunne plakken, de ui in ringen en de paprika in reepjes.
  • Leg de plakken bladerdeeg in een vierkant op een stuk bakpapier en zorg dat ze elkaar net iets overlappen. Druk de overlappende stukken een beetje aan en rol het bladerdeeg verder uit tot een groot vierkant of rechthoek. Vouw de randen iets om naar binnen en prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
  • Meng de Griekse yoghurt met de pesto en smeer het bladerdeeg hiermee in.
  • Beleg het bladerdeeg met de courgette, paprika en rode ui. Breek de mozzarella in stukjes en verdeel deze ook over de plaattaart. Strooi er tot slot nog een klein beetje Italiaanse kruiden over en wat peper.
  • Bak de plaattaart in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Garneer met wat (kleine) basilicumblaadjes.

Tips en tricks

  • Voor de mooiste kleur bestrijk je de randen van de plaattaart (voor het bakken) met een losgeklopt eitje.
  • Haal de taart niet te vroeg uit de oven. Dan is de kans groot dat de bodem niet krokant is. Laat hem dus lekker donkerbruin bakken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 457
  • Eiwit: 12,5 gram
  • Koolhydraten: 45,5 gram
  • Vet: 23,6 gram
  • Vezels: 4,3 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

16 reacties

  • Klinkt goed.
    Kun je deze ook invriezen?
    Ik ga deze voor mij alleen maken en is dus erg veel. Vandaar het invriezen.
    Bedankt

    • Ik denk dat je dan beter de hoeveelheden kunt halveren om een halve plaattaart te maken. Invriezen kan op zich wel, maar het wordt dan wat nattig als je het ontdooit.

  • Hoi. Hij is heerlijk alleen ik krijg de bodem niet gaar genoeg… Behoorlijk lang er in gehad.. Idee hoe dit kan? Heb hem voor 4 personen gemaakt, dus ingrediënten verdubbeld.

    • Wat jammer zeg! Wanneer je het recept verdubbeld en een groter deel van de ovenplaat gebruikt zou dat namelijk geen verschil hoeven te maken. Misschien dat jouw oven iets anders verwarmt… Je kan daarom volgende keer het beste de bodem eerst een paar minuten alleen voorverwarmen en vervolgens de topping erop doen en afbakken. Hopelijk smaakt de plaattaart je dan nog beter 🙂

    • Wij hebben ‘m vandaag ook voor 4 personen gemaakt. Bladerdeeg uitgerold en ingeprikt en op 200 graden ca 12 tot 15 minuten afgebakken.
      Daarna de “saus” en groentes en mozzarella erop en nog een keer ruim 10 minuten terug de oven in. De courgette hebben we vervangen door cherrytomaatjes en voor de smaak hebben we een klein beetje chilisaus toegevoegd. Erg lekker!

  • Het was heerlijk! Ik heb er ook nog wat kleine tomaatjes op gedaan, dit combineerde super. Bedankt voor het delen!

  • Mijn dochter zei: deze krijgt n dikke tien!!
    En ze heeft gelijk..het was echt heerlijk en zo simpel ook te maken. Ik deed er nog geraspte kaas op.
    Bedankt voor het delen!!

    • Hoi Milou!

      Met filodeeg krijg je niet het gewenste resultaat. Filodeeg is te dun voor deze plaattaart. Je zou eventueel wel deeg voor hartige taart of een pizzabodem kunnen gebruiken. En het allerlekkerst is ‘ie natuurlijk met bladerdeeg 🙂

  • Aankomende week gaan wij deze plaattaart maken, hij ziet er al heerlijk uit! Is het mogelijk de griekseyoghurt te vervangen door magere yoghurt?

    • Dat kan wel, alleen is Griekse yoghurt wat dikker dan gewone yoghurt waardoor het wat makkelijker smeert en niet in het deeg trekt. Vandaar dat we Griekse yoghurt gebruiken in dit recept.

Laat een reactie achter