Diner

Jouw nieuwe favoriete gehaktbal

Jouw nieuwe favoriete gehaktbal

Oke, de titel van dit recept is een tikkeltje arrogant, we know 🙂 Maar toch hebben we goede hoop dat dit jouw favoriete gehaktballen gaan worden! En als dat niet zo is, dan zijn we heel benieuwd hoe jij je gehaktballen kruidt en braadt.

Want misschien wordt jouw favoriete gehaktbal dan wel onze nieuwe favoriete gehaktbal…

… hadden we eigenlijk al gehaktbal gezegd? 🙂

Dit heb je nodig (vier personen)

  • 40 gr paneermeel
  • 300 gr half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 1-2 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 0,5 theelepel sambal oelek
  • 0,5 theelepel zout
  • een paar draaitjes peper

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Zet 15 gr paneermeel apart, daar rol je straks de balletjes doorheen.
  • Meng alle andere ingrediënten door elkaar en kneed het goed door.
  • Verdeel het gehakt in acht porties en draai er ballen van. Zorg dat je ze goed stevig draait en geen scheurtjes ziet, zodat ze niet uit elkaar vallen tijdens het bakken.
  • Rol de gehaktballen nog even goed door de paneermeel die je hebt achtergehouden.
  • Neem een braadpan en verhit daarin een flinke klont boter of een scheut olijfolie.
  • Bak de ballen eerst op vrij hoog vuur rondom aan en laat ze daarna in 15 tot 20 minuten op lager vuur gaar bakken. Blijf ze regelmatig keren.

Tips en tricks

  • Je kunt natuurlijk ook vier grote gehaktballen braden. Dan heb je er één per persoon. Zelf hebben we liever twee kleintjes omdat je dan veel meer krokante buitenkant hebt.
  • Van het braadvocht kun je een prima jus maken door er een half kopje water aan toe te voegen. En eventueel nog wat peper en zout om het verder op smaak te maken.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 255
  • Eiwit: 17,8 gram
  • Koolhydraten: 11,0 gram
  • Vet: 14,9 gram
  • Vezels: 0,4 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

13 reacties

  • Het recept lijkt erg op die van de hamburgers van enige tijd geleden, dus moeten deze gehaktballen wel heerlijk zijn. Want de hamburgers zijn super favoriet thuis. We maken ze bijna elke week.

  • Grappig, ik maak mijn balletjes al een paar jaar zo. Er kan eventueel nog een klein gesnipperd uitje door en verse kruiden, bv basilicum of munt ipv gedroogde. En wanneer je t buitenste paneerlaagje achterwege laat, is het een iets gezondere variant. Minder koolhydraten en minder vet.

  • Beste Walter mijn favoriete gehakt bal is. 1 pond halfom gehakt. 1pakje uiensoep 1ei en wat paneer meel erdoor. Doe het gehakt in een schaal doe er de uien soep en het ei er door. Doe er wat paneer meel door dat het gehakt droog wordt.Draai er ballen van en dan lekker bakken. Smakelijk.Ben benieuwd naar je reactie gr Els

  • Heb vandaag de gehaktballen gemaakt met rundergehakt, in plaats van sambal een beetje tabasco!
    Ze waren heerlijk!

    Dit wordt een blijvertje!

  • Kilo half om gehakt zakje nasikruiden, scheut ketjap erin en beetje sambal. Kleine balletjes van draaien en dan braden heerlijk bij de borrel of gewoon bij de maaltijd

  • Ziet er heerlijk uit. We hebben ze nog niet geprobeerd omdat het recept erg lijkt op wat we zelf doen. Alleen gebruiken we in plaats van paneermeel havermout. Ongeveer hetzelfde effect maar gezonder. het proberen waard!

Laat een reactie achter