Ja dat kan zeker! De overgang zorgt wel voor een flinke verandering in de hormoonhuishouding die bij elke vrouw andere gevolgen kan hebben. We vertellen je graag meer over de periode van de overgang en hoe ook jij afvalt tijdens de overgang.
Fases van de overgang
De overgang is de periode rondom de laatste menstruatie. Het lichaam stopt met het aanmaken van het geslachtshormoon oestrogeen waardoor een vrouw op een bepaald moment niet meer vruchtbaar is.
De overgang kent meerdere fases die over het algemeen tussen de 45 en 55 jaar plaats vinden. De meeste vrouwen merken rond hun 47e dat ze in de overgang zitten. Meestal door een veranderende menstruatie of het uitblijven van de menstruatie. Dit zijn merkbare veranderingen. Toch is het lichaam vaak al iets langer bezig met veranderen, alleen merk je dat nog niet zo. Om duidelijk te krijgen wat er in je lichaam gebeurt leggen we de verschillende fases kort aan je uit.
- Premenopauze
Dit is de periode voor je laatste menstruatie. In deze periode neemt het oestrogeengehalte in je lichaam al langzaam af. Deze periode begint al ongeveer 4 jaar voor je laatste menstruatie. - Menopauze
Dit is de kortste periode. De menopauze duurt 1 dag. Het is namelijk de dag dat je je laatste menstruatie hebt gehad. - Postmenopauze
Dit zijn de 3 jaar na je laatste menstruatie. In deze periode herstelt je lichaam de hormoonbalans.
Klachten tijdens de overgang
De drie fases van de overgang duren samen gemiddeld 7 jaar. In deze periode kan je een aantal klachten ervaren zoals gewichtstoename, slecht slapen, opvliegers, stemmingswisselingen, zweten, winderigheid, opgeblazen gevoel en de conditie van haar en huid wordt minder. Gelukkig heb je vaak niet alle klachten tegelijk en kun je op een aantal klachten zelf invloed hebben, zodat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.
Buikvet
Het oestrogeen wat het lichaam aanmaakt zorgt voor de vrouwelijke vormen. Tijdens de overgang vermindert de aanmaak van oestrogeen en progesteron waardoor er minder gal wordt aangemaakt. Hierdoor heb je sneller last van gasvorming in je buik waardoor je een opgeblazen gevoel kunt krijgen en ook een wat meer opgezette buik hebt.
Doordat er minder oestrogeen en progesteron wordt aangemaakt wordt ook de vetverdeling in het lichaam anders. Je billen worden slanker, maar dit vet wordt juist weer opgeslagen rond de taille met als gevolg een dikkere buik.
Wanneer je begint met afvallen bepaalt je lichaam waar de kilo’s er als eerst af gaan. Hier hebben we helaas zelf geen invloed op. Vaak zie je tijdens de overgang dat je wel kilo’s verliest maar dat het op de buik juist het langste duurt voordat je resultaat ziet. Een gezond eetpatroon en buikspieroefeningen kunnen wel helpen om ook buikvet te verliezen.
Stofwisseling
Wanneer je tijdens de overgang hetzelfde leefpatroon blijft aanhouden als wat je al deed dan is de kans groter dat je niet afvalt of zelfs wat aankomt. Dit heeft te maken met het feit dat je stofwisseling trager wordt.
Wat eet en drink je liever niet tijdens de overgang?
Een aantal producten kun je tijdens de overgang beter laten staan omdat deze de opname van calcium remmen. Tijdens de overgang kan de botmassa tot 20 procent afnemen en juist dan is het van belang dat je zoveel mogelijk calcium binnenkrijgt. Aanvullen met een voedingssupplement kan altijd in overleg met je arts. De producten die je beter kan laten staan tijdens de overgang zijn:
- Bewerkte producten
Je kan hierbij denken aan kant-en-klaar maaltijden, snoep, koek, chips, witbrood, witte pasta. Deze bewerkte producten bevatten daarnaast vaak ook nog eens veel toegevoegde suikers en zout. - Koffie en thee met theïne
Deze producten zorgen er ook voor dat het nachtelijk zweten toeneemt. Bekijk hier welke thee je beter kunt kiezen. - Koolzuurhoudende frisdranken
Ook deze dranken kunnen zorgen voor extra zweetaanvallen. - Alcoholhoudende dranken
Alcohol zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden, in combinatie met de hormonen in het lichaam kan dit opvliegers veroorzaken.
Wat eet je dan wel tijdens de overgang?
Gelukkig blijft er nog heel veel over dat je wel kunt eten tijdens de overgang en ook nog eens een gunstig effect heeft op de balans van de hormoonhuishouding:
- Groene groenten (zoals rucola, radijs, bloemkool, broccoli, spruitjes en andere koolsoorten)
- Vette vis (zoals zalm en makreel)
- Alle fruitsoorten
- Noten (zoals walnoten en paranoten)
- Granen (zoals zilvervliesrijst, quinoa en bulgur)
- Zuivelproducten
- Peulvruchten (zoals linzen en bonen)
Bovenstaande producten komen sowieso al voor in de weekmenu’s van Project Gezond. Door het volgen van de menu’s hoef je daarom ook tijdens de overgang niet anders te gaan eten. Gezond eten met voldoende van bovenstaande producten zorgt voor een goede hormoonbalans en maakt dat afvallen ook tijdens de overgang mogelijk is.
Slapen en bewegen
Naast gezond eten en drinken is voldoende slaap en beweging ook van groot belang tijdens de overgang om je stofwisseling zo optimaal mogelijk te houden.
Juist door de opvliegers wordt goed slapen soms lastiger. Magnesium zorgt voor een goed slaap-waakritme, probeer dus om voldoende magnesium binnen te krijgen. Magnesium zit bijvoorbeeld in groene groenten zoals andijvie, spinazie en boerenkool. Maar ook graag producten zoals havermout, volkorenbrood en volkorenpasta bevatten veel magnesium.
Tijdens de overgang is (blijven) bewegen belangrijk. Lukt sporten niet? Probeer dan om elke dag minimaal een half uur buiten te gaan wandelen. Buiten pak je ook nog eens meteen wat extra vitamine D mee 😉
Heb je toch veel klachten tijdens de overgang? Raadpleeg dan je huisarts.
Ik ben 53 en in de overgang. Ben in Mei gestart met het eerste boek van project gezond . Inmiddels 11 kilo afgevallen van 74 naar 63 kilo en ik voel me stukken beter nagenoeg geen opvliegers en gewrichtspijn meer. En ik heb weer een platte buik en weer taille. En toch ga ik ook nog regelmatig uit eten in de weekenden. Echt een aanrader Heb nu net het derde boek Heerlijke Winter besteld
Wat super, ik ook in de overgang. Nu 76 kilo en wil naar 68. Goed om te horen dat het kan👊
Dit is het eerste artikel over de overgang waar ik nu echt iets aan heb. Een uitstekende uitleg over wat er eigenlijk met je stofwisseling gebeurd. Ik ben nu 54 en heb m’n hele leven geen diet hoeven te doen. Maar ineens vlogen de kilos eraan. Covid lock down, heupklachten en overgang is duidelijk geen goede kombinatie. Maar het gaat goed met project gezond, ben al 3 kilo kwijt in 4 weken en wil nog ongeveer 8 eraf. Heel erg bedankt !
Ik heb het stuk gelezen over de overgang, helaas ben ik al vanaf mijn 28ste in de overgang.
Het stuk klopt niet helemaal.
Hoeveel calorieën moet je eten tijdens de overgang. Welk weekmenu is het beste te volgen?
Ik volg nu het 1250 calorieën weekmenu maar val helaas niets af.
Ik hoor het graag.
Hoi Angeline, afvallen tijdens de overgang kan lastiger zijn , maar is niet onmogelijk . In dit artikel vertellen we je er meer over: https://www.projectgezond.nl/kan-ik-tijdens-de-overgang-afvallen-met-project-gezond/ Als je het fijn vindt dat we met je meekijken welk menu het beste bij jou past, stuur ons dan even een mailtje via: info@projectgezond.nl