Tussendoortjes & snacks

Kaneelbroodjes met pistache

kaneelbroodjes met pistache

Op zijn tijd mag je jezelf best eens verwennen. En dat gaat prima met een lekker vers kaneelbroodje. Eerlijk is eerlijk, je moet er wel even wat moeite voor doen. Maar des te groter wordt die smile op je gezicht als je dit broodje proeft.

Dit heb je nodig (acht stuks)

  • 100 ml melk
  • 4 gr gedroogde gist
  • 160 gr bloem
  • snufje zout
  • 30 gr roomboter + extra om in te vetten
  • 1,5 theelepel kaneel
  • 25 gr bruine suiker
  • 20 gr pistachenoten
  • 40 gr rozijnen

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 75 minuten rijzen + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de melk tot 40 graden (niet warmer) en roer de gist erdoor. Laat even staan.
  • Meng het zout door de bloem en maak van de bloem een kring op het aanrechtblad.
  • Giet de melk in het midden van de bloemkring en voeg de boter toe. Voeg verder alvast een halve theelepel kaneel en een schepje van de suiker toe.
  • Maak een bal van het deeg, doe wat bloem in een grote kom, leg het deeg erin en dek de kom af met een schone, vochtige theedoek.
  • Laat het deeg minstens 45 minuten rijzen op een warme plek. Het rijzen is klaar als het deeg in volume is verdubbeld.
  • Hak de pistachenoten in kleine stukjes en meng deze met de rest van de bruine suiker en kaneel.
  • Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 20 bij 30 centimeter.
  • Verdeel het mengsel van kaneel, rozijnen en pistache erover en rol vanuit de lange kant op zodat je een rol van 30 centimeter krijgt. Snijd de rol in acht stukken.
  • Vet een ovenschaal of bakblik in met boter en leg de kaneelbroodjes er op z’n kant in. Zorg dat alle broodjes nog iets uit elkaar liggen.
  • Smeer de broodjes in met een klein beetje gesmolten boter, dek ze weer af en laat nogmaals 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
  • Bak de kaneelbroodjes in 20 tot 22 minuten af.

Tips en tricks

  • Wist je dat je deeg ook bij lage temperatuur kunt laten rijzen? Het duurt dan wel een stuk langer, maar dat kan juist handig zijn. Maak het deeg bijvoorbeeld een dag van tevoren en laat het de hele nacht rustig rijzen in de koelkast.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 149
  • Eiwit: 4 gram
  • Koolhydraten: 23 gram
  • Vet: 5 gram
  • Vezels: 2 gram

Eet smakelijk!

3 reacties

  • Vandaag de kaneelbroodjes gemaakt. Heeft het een speciale reden dat de bloem ed in het begin op het aanrechtblad moet? Kan het niet gewoon in een mengkom? Het werd zo’n zooitje. Of ik doe het verkeerd? Ze zijn wel lekker.

  • Heb deze afgelopen weekend voor het eerst gemaakt. Gelukkig ging het rijzen goed (was ik wel bang voor), maar toen ik ze ging eten vond ik het deeg wat droog. Maar buiten dat waren ze erg lekker!
    Heeft daar iemand tips voor (of kan uitleggen wat ik dan verkeerd doe)?
    Hoe lang zou ik deze kunnen bewaren?

Laat een reactie achter