Helaas zijn verse kersen niet het hele jaar door verkrijgbaar. Dus wij begrijpen dat, wanneer dit seizoensfruit ergens in juni in de schappen verschijnt, je er zoveel mogelijk van wilt genieten. Van de smaak van zoete glanzende kersen kan je blijven genieten.
Kersen zijn heerlijk uit de hand, maar smaken ook uitmuntend in bakrecepten zoals deze cake. Pas er wel voor op dat je het kersensap niet op je favoriete kledingstuk knoeit tijdens het ontpitten. Kersensap vlekken zijn nogal hardnekkig en lastig te verwijderen. Misschien dat het je toch overkomt en de vlek je humeur bederft. Neem dan een plak van je lekkere kersen-yoghurtcake 😉
Dit heb je nodig (één cake / 14 plakken)
- 2 eieren
- 300 gr Griekse yoghurt
- 100 gr havervlokken
- 100 gr bloem (en extra voor de kersen)
- 4 gr bakpoeder
- 22 gr suiker
- 8 gr vanillesuiker
- snuf zout
- 50 ml zonnebloemolie
- 200 gr kersen
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 50 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Klop in een kom de eieren goed los zodat ze helemaal ‘vloeibaar’ zijn.
- Klop nu de yoghurt door de eieren. En vervolgens de zonnebloemolie.
- Meng in een aparte kom alle droge ingrediënten met elkaar en voeg vervolgens toe aan het ei-yoghurtmengsel.
- Ontpit de kersen en rol ze door de bloem. Spatel ze daarna voorzichtig door het cakebeslag.
- Vet een cakevorm in en stort het beslag in de cakevorm.
- Bak de cake in 45 Ã 50 minuten af. Om te controleren of de cake gaar is, kun je er een cocktailprikker in steken. Als deze er droog uit komt is de cake klaar.
- Haal de cake uit de vorm en laat ‘m verder afkoelen op een rooster.
Tips en tricks
- Je kunt de plakken cake invriezen met een bakpapiertje ertussen. Zo kun je ze er makkelijk per stuk uithalen en laten ontdooien.
Voedingswaarde (per plak)
- Kcal: 135
- Eiwit: 4 gram
- Koolhydraten: 19 gram
- Vet: 5 gram
- Vezels: 3 gram
Kan dit ook met aardbeien?
Volgens mij wel…
Ik kan me zo voorstellen dat de cake dan te nat wordt van binnen.
Kersen hebben een iets hardere schil waardoor het vocht in de kers blijft.
Maar dat is mijn idee..
Is diepvrieskersen een optie?
Kersen uit de diepvries of uit pot moet ook lukken. Laat diepvrieskersen dan eerst helemaal ontdooien en zorg dat de kersen goed droog zijn vooda je ze verwerkt in de cake.
Kersen uit een pot gaat prima maar ook deze moeten goed droog zijn! Ik laat ze eerst in een vergiet uitlekken en vervolgens veeg ik ze tussen velletjes keukenrol droog.
Ik heb deze cake al vaak gemaakt met diepvries kersen. Deze laat ik ontdooien op een paar lagen keukenpapier en dan vlak voor gebruik nog goed afdrogen. De kersen wentelen in bloem niet nodig. Zakken niet naar de bodem. Wel bak ik de cake 10 graden lager dan in recept, heb hete luchtoven. Als ik hem op 180 gr bak, dan scheurt de bovenkant.
Kan dit recept ook met lactose vrije kwark/ yogurt.
Ja, heb ik gisteren gedaan. Ik heb zowel een cake met Griekse yoghurt als met lactosevrije yoghurt gemaakt en ik vond de tweede variant lekkerder.
Kan je de zonnebloemolie ook vervangen door kokosolie en de kersen door appel?
Kun je ook kersen uit pot gebruiken?
Kan je ook stevia gebruiken als vervanger voor de suiker?
Ja hoor, dat kan zeker.
Ik heb deze cake meteen gemaakt en het is heerlijk.
Voor de “kersen op de cake” iets meer suiker of iets anders toevoegen, dat komt de smaak nog meer ten goede. Bedankt voor het recept.
Dat is erg afhankelijk van wat je qua smaak gewend bent, ik vond m juist al behoorlijk zoet!
Hallo, kan ik de vanillesuiker door een vanillestokje of extract vervangen?
Ja hoor, dat kan ook.
Kan ik dit recept ook maken zonder havervlokkne:
Heerlijke cake. Ik heb wel de suiker weggelaten en alleen een vanillestokje toegevoegd.
Hoihoi, 22 gram suiker? De cake is heerlijk, kheb op 220 gr suiker gegokt. Mijn ontpitte kersen (uit pot) hadden wat pitten dus met extra aandacht genoten 😀
22 gram suiker is de juiste hoeveelheid suiker voor deze cake.
Ik heb de suiker vervangen voor 2 flinke eetlepels erythritol suikervervanger.
Bedankt voor dit recept is een favoriet bij ons thuis (zeker ook bij de kinderen).