Blog

Kersttradities in andere landen

Kersttradities in verschillende landen

In Nederland hebben we een aantal kersttradities. Zo gaan veel mensen op kerstavond – 24 december – naar de kerk. We versturen kerstkaarten, versieren een kerstboom, trekken onze mooiste kleren aan en eten een uitgebreid kerstdiner. Klinkt helemaal niet zo gek, toch? In andere landen hebben ze namelijk veel gekkere tradities. Ik heb de lekkerste, leukste en gekste tradities voor je op een rijtje gezet 🙂

Frankrijk eet veel toetjes!

Zo eten ze in Frankrijk les treize desserts. Dit zijn dertien (ja, 13!) desserts waarmee het kerstdiner wordt afgesloten. Dit dessert staat symbool voor Jezus en zijn twaalf apostelen. Persoonlijk moet ik er niet aan denken om 13 toetjes te eten na het diner, meestal zit ik al zo vol dat er überhaupt weinig plek is voor één toetje.
De eerste vier nagerechten, ook wel les quatre mendiants genoemd, bestaan uit gedroogde vijgen, amandelen, rozijnen en walnoten. Daarna wordt er gekonfijt fruit gegeten zoals appels, dadels, mandarijn, meloen, peer, witte druiven of sinaasappel. Gevolgd door een selectie caissons d’Aix (snoepjes van geglaceerde amandelen), gibassié (zoet brood met oranjebloesemwater) of noga.
Een ander populair toetje in Frankrijk is Bûche de Noel, dit is een taartje die eruit ziet als een stuk van een boomstronk, ook wel een kerststronk genoemd. Dit taartje wordt gemaakt van biscuit gevuld met chocoladecrème.

IJsland speelt verstoppertje

IJsland heeft de traditie om een boon te verstoppen in een pan met rijstpudding. Degene die de boon vindt, mag als eerste een wens doen of zijn/haar cadeau openmaken. Deze traditie kennen ze ook in Finland, maar daar verstoppen ze geen boon maar een amandel in de rijstpap.

Denemarken brouwt bier

In Denemarken wordt er in de kerstperiode speciaal bier gebrouwen; Julebryg. Dit bier is alleen rond kerst te verkrijgen. Een andere geliefde drank is gløgg, de Deense variant op de glühwein. Gløgg is warme rode wijn met rozijnen, amandelen, kaneelstokjes en kruidnagels.

Polen praat met de dieren

In Polen begint het kerstdiner met het eten van een kerstwafel. Deze wafel staat symbool voor de Christelijke eenheid en verzoening. De gasten delen vlak voor het eten de wafel met de anderen en wensen elkaar dan het beste. De gastheer deelt zijn wafel niet met andere gasten, maar met de dieren. Ze zijn er in Polen namelijk van overtuigd dat de dieren op kerstavond kunnen praten.
Gastvrijheid is heel belangrijk. Er moet een extra plek aan tafel gedekt worden voor bijvoorbeeld een dakloze. Niemand mag met kerst alleen zijn. Ook leggen ze in Polen hooi onder het tafelkleed als symbool voor de armoede van Jezus.
Op kerstavond horen er twaalf gerechten op tafel te staan als symbool voor de twaalf apostelen. Iedereen moet van deze gerechten proeven. Wat deze gerechten zijn staat niet vast, typisch Pools is een maanzaadtaart en peperkoek. Deze twee gerechten staat dus zeer waarschijnlijk wel op tafel tijdens het kerstdiner.

Rusland is laat

Rusland viert kerst pas op 7 januari. Kerstavond is in Rusland het einde van de vastenperiode en dan eten ze over het algemeen geen vlees. Traditioneel eten ze dan koetija. Dit is een pap van geweekte tarwe of rijst met maanzaad, noten en honing. Soms wordt dit gegeten vanuit een gezamenlijke kom, dit symboliseert eenheid. Vroeger gooiden de mensen soms een lepel vol koetija naar het plafond. Als het aan het plafon bleef plakken, betekende dat geluk en een goede oogst voor het komende jaar.

Duitsland ontwijkt de demonen

In Duitsland geloven ze dat je zoveel mogelijk moet eten om zo te voorkomen dat je in de kerstnacht lastig gevallen wordt door demomen. Niet echt goed voor de lijn 😉
Kerststol is heel populair in Duitsland, maar deze is wel heel anders dan hoe wij hem hier kennen. De Duitse kerststol bestaat o.a. uit gedroogde sinaasappelschil, citroenrasp, sukade en speciale kruiden. Ze beweren dat de kerststol het lekkerst smaakt in de Unternächte, dit zijn de 12 nachten tussen 24 december en 6 januari (Driekoningen). Daarnaast geloven Duitsers dat hun leven voor het komende jaar wordt bepaald in deze periode. Alle dromen de ze tijdens deze nachten hebben zullen uitkomen, volgens het verhaal althans.

Zo zie je maar dat wij Nederlanders eigenlijk zo gek nog niet zijn. Als je kijkt naar onze buurlanden valt het allemaal best wel mee.

Heb jij een gekke kersttraditie?

Laat een reactie achter