Blog

Kersvers (of uit de vriezer)

In de zomer valt er qua fruit meer dan genoeg te kiezen. En met het oog op gezond eten is dat perfect. Fruit is immers heel gezond en voedzaam.

Neem bijvoorbeeld kersen, die nu volop verkrijgbaar zijn. Ze zijn heerlijk zoet, bevatten per 100 gram slechts 54 Kcal en zitten ook nog eens vol met vitamine A en C.

Onder andere in de Betuwe kun je nu zelf kersen plukken. Doe gerust goed je best, je kunt kersen namelijk perfect invriezen. Dan kun je het hele jaar genieten van dit lekkere zoete vruchtje.

Over zoet gesproken, hoe zit het eigenlijk met de suikers die in fruit zitten? Dat zit zo:

Als je fruit eet krijg je fruitsuikers binnen. Tegelijkertijd krijg je ook altijd vezels binnen omdat deze ook in alle fruitsoorten zitten. Vezels zorgen ervoor dat de opname van fruitsuiker door je lichaam geremd wordt. Hierdoor krijg je niet die enorme stijging van je bloedsuikerspiegel (suikerpiek) die je bijvoorbeeld wel van een roze koek krijgt.

En daar zit het verschil. Als je bloedsuikerspiegel stijgt maakt je lichaam insuline aan om de suikerspiegel weer te laten dalen. Die extra aanmaak van insuline staat het verbranden van vet in de weg. Hoe vaker je een suikerpiek hebt hoe minder vet je dus kunt verbranden. Zoals gezegd is er bij het eten van fruit geen sprake van een suikerpiek en wordt er dus veel minder insuline aangemaakt.

Dit betekent overigens niet dat je onbeperkt fruit kunt eten. Ook fruit bevat calorieën en als je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft kom je aan. Zorg ervoor dat je minstens 200 gram fruit per dag eet. Iets meer mag ook maar overdrijf het niet.

Nog een laatste tip: probeer fruit zoveel mogelijk te eten in plaats van te drinken. Als je fruit eet ben je daar langer (en bewuster) mee bezig waardoor je ook echt een verzadigd gevoel krijgt. Dit heeft meer effect dan wanneer je een glas vruchtensap drinkt.

Kies je wel voor drinkbaar fruit dan raden wij je aan om het fruit te pureren en niet te persen. Dan krijg je in ieder geval de volledige vrucht (en voedingsstoffen) binnen.

Deze blog hebben we geschreven voor De DEEN. Het magazine van DEEN Supermarkten. Elke maand verschijnt er een nieuwe editie van De DEEN met daarin ook een blog van ons.

Over de schrijver

Natalia

Natalia heeft twee passies: lekker & gezond eten en hardlopen. Is geen prinses in de keuken, maar geniet des te meer van de kookkunsten van Walter. Lust van kleins af aan geen melk, ei en vis, maar leert dit steeds meer te waarderen door verschillende recepten te blijven proberen. Gek op boerenkool, fruit en risotto. Loopt soms een rondje extra hard, wanneer ze chocola heeft gesnoept of heeft geborreld met paprikachips en een wijntje ;-)

2 reacties

Laat een reactie achter