Diner Vegetarisch recept

Ketjap sesam woksaus

“Niet mokken, lekker wokken!” Een reclametekst uit de jaren negentig, die zeker nog niet verjaard is. In de tijd van die reclametekst was wokken een opkomend iets in huishoudens. Hoewel het eerste wokrestaurant in Nederland al in 1920 een feit was. 

Eigenlijk kunnen we wel concluderen dat wokken dus tijdloos is. Wat een opluchting! 

Voor het wokken gebruik je natuurlijk een fijne woksaus. Sommigen daarvan zijn minstens zo tijdloos als het wokken zelf. Gelukkig leent de woksaus zich ook voor veel creativiteit en experimenten. Dat zie je absoluut als je tussen de woksauzen in de supermarkt kijkt. Het is duidelijk niet verboden om voortdurend op zoek te zijn naar een nieuwe, smaakvolle woksaus. 

Wij doen daar graag aan mee. De PG-fabriek heeft een heerlijk ‘do it yourself’ woksausje ontwikkeld. Getest, nogmaals getest en goed bevonden! Eenvoudig en vooral heel leuk om dit zelf te maken en er vervolgens het heerlijkste wokgerecht mee op tafel te toveren.

Dit heb je nodig (100 milliliter)

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 10 ml sesamolie
  • 20 ml ketjap manis
  • 2 gr sambal oelek
  • 5 gr maïzena
  • 100 ml water
  • sap van een halve limoen

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  • Hak de knoflook en gember fijn.
  • Verhit de sesamolie in een sauspan. Fruit de knoflook en gember aan in de sesamolie.
  • Voeg de ketjap manis en de sambal toe. Roer kort door.
  • Klop de maïzena los in 100 milliliter koud water. Voeg dit samen met het sap van een halve limoen toe.
  • Laat de woksaus een paar minuten zachtjes inkoken. De woksaus blijft goed vloeibaar, maar gaat richting yoghurtdikte.
  • Voeg naar smaak extra limoensap of sambal toe. 

Tips en tricks

  • Je hebt aan het einde zo’n 100 milliliter woksaus over.
  • Bewaar de woksaus in een schoon glazen potje of flesje. Het blijft dan zeker drie dagen goed.

Voedingswaarde (per 100 milliliter)

  • Kcal: 180
  • Eiwit: 1,5 gram
  • Koolhydraten: 22,3 gram
  • Vet: 9,3 gram
  • Vezels: 11,6 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

  • In het verleden heb ik vaak authentiek Chinees gekookt en iets wat ik nog steeds gebruik om te binden is: 1 etl. Maizena met 2 etl. Water. Dit geeft in de meeste gerechten de juiste binding.
    Het is maar een tip.

  • Staat deze niet ook in 1 van de boeken? Meen ik me te herinneren. Ik heb toch iets soortgelijks gemaakt uit het boek? Boek 2 denk ik

    • In boek 2 staat een recept met wraps en runderreepjes. Zitten ook wel deels dezelfde ingrediënten in. Maar toch net anders dan deze woksaus 🙂

Laat een reactie achter