Diner

Kip met rijst en zwarte bonensaus

Oh zo lekker, deze combinatie van kip, rijst, groente én zwarte bonensaus! Dit is ook een populair gerecht bij de Chinees, onder de noemer ‘tau sie kai’. Met dit recept maak je precies zo’n gerecht, maar dan net even op onze eigen manier en misschien wel lekkerder. Oordeel zelf 🙂

En het leuke is, dat je ook die bonensaus gewoon lekker zelf maakt in plaats van uit een plakje of flesje. Varieer overigens gerust lekker met de groente.

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 130 gr zilvervliesrijst
  • 200 gr kipfilet
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gr peultjes
  • 100 gr taugé
  • 150 gr champignons
  • 60 ml zwarte bonensaus

Voor de saus (200 ml)

  • 200 gr zwarte bonen (blikje, uitlekgewicht 130 gram)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 cm gember
  • 20 ml sojasaus
  • 10 ml ketjap manis
  • 5 ml olijfolie
  • 150 ml water
  • maïzena (indien nodig)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten 

  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Bereid nu eerst de zwarte bonensaus.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met wat peper en zout.
  • Snipper de ui en de knoflook fijn.
  • Maak de peultjes schoon en kook ze kort of overgiet met kokend water. Overgiet ook de taugé met kokend water.
  • Maak de champignons schoon en snijd in plakjes of blokjes.
  • Verhit een scheut olie in een wok en laat gloeiend heet worden.
  • Giet een deel van de zwarte bonensaus in de hete pan en voeg direct de kipblokjes toe. Bak de kip op hoog vuur rondom aan.
  • Voeg de ui, champignons en peultjes toe en bak ongeveer 1 minuut op hoog vuur mee.
  • Zet het vuur lager en voeg de knoflook en taugé toe. Overgiet met de rest van de saus en bak tot alles goed warm is.
  • Schep eerst de rijst op de borden en bedek met de kip en groenten uit de wok.

De zwarte bonensaus

  • 200 gr zwarte bonen (blikje, uitlekgewicht 130 gram)
  • Pers de knoflook en hak de gember en rode peper zo fijn mogelijk. Doe samen met de zwarte bonen in een steelpannetje.
  • Warm de bonen op en voeg de sojasaus, olijfolie en ketjap manis toe. Warm verder op en pureer ondertussen beetje bij beetje met een vork (of stamper) tot het geheel steeds gladder wordt.
  • Voeg beetje bij beetje het water toe om de gewenste dikte te bereiken. Gebruik eventueel maïzena als de saus te dun geworden is.
  • Proef de saus en gebruik eventueel nog een beetje peper om het verder op smaak te maken.
  • Blend de woksaus glad en bewaar (het gedeelte dat je niet gelijk gebruikt) in een schoon flesje of bakje in de koelkast.

Tips en tricks

  • Dit recept is ook lekker met rijstnoedels. Rijstnoedels zijn snel klaar en je kunt ze daarna even mee wokken.
  • Je kunt de kip ook eerst marineren in een deel van de saus.
  • Voor dit recept gebruik je 60 ml zwarte bonensaus, dat is ook waar we mee gerekend hebben. Je kunt ervoor kiezen om de 200 milliliter volgens het recept te maken, en de rest bijvoorbeeld te gebruiken voor een ander recept, of je vriest het in. Je kunt natuurlijk ook de verhoudingen aanpassen naar 60 milliliter.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 480
  • Eiwit: 36,5 gram
  • Koolhydraten: 56,9 gram
  • Vet: 9,2 gram
  • Vezels: 11,9 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter