Diner

Kip piri-piri

Kip piri-piri

Wellicht ken je kip piri-piri als wereldgerecht uit een pakje. Aangekleed met boontjes, paprika en rijst. Toch hebben die drie ingrediënten helemaal niets met piri-piri te maken.

In de basis staat piri-piri namelijk simpelweg voor een pepertje uit de (grote) familie van chilipepers. En als we het over kip piri-piri hebben dan maak je van dat pepertje een lekkere marinade waar je de kip mee insmeert. Dat is dan ook exact wat we in dit recept gaan doen.

We hebben er echter wel voor gekozen om een gewone rode chilipeper te gebruiken, omdat deze overal goed verkrijgbaar zijn. Kun je ergens echte piri-piri pepers vinden dan is het natuurlijk erg leuk om die te gebruiken.

Mocht je trouwens geen gerookte paprikapoeder kunnen vinden dan kun je ook normale paprikapoeder gebruiken. De gerookte heeft wel echt onze voorkeur en is erg lekker in dit recept. Dus we raden je aan er wel even naar op zoek te gaan.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr kipfilet
  • 1/2 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 theelepel gerookte, zoete paprikapoeder (blikje bij kruidenschap)
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel worcestersaus

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 12 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de piri-pirisaus door de rode ui, knoflooktenen, chilipeper, paprikapoeder, worcestersaus en het sap van de halve citroen met elkaar te mengen en te pureren.
  • Maak de kipfilets schoon en snijd er aan één zijde een ruitpatroon van een paar millimeter diep in. Dit zorgt er straks voor dat de piri-pirisaus beter op de kipfilet blijft liggen en de smaak beter intrekt.
  • Smeer de filets in met peper, zout en olijfolie en grill ze in enkele minuten rondom bruin maar niet gaar.
  • Bedek de bodem van een ovenschaal met piri-pirisaus en leg de kipfilets met de ruitzijde naar boven op de saus. Besmeer de bovenkant van de filets met de rest van de piri-pirisaus en zet voor ongeveer 12 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • De saus heeft met één rode peper al wat pit, maar piri-pirisaus mag goed pittig zijn. Als je niet vies bent van een pittig gerecht kan je dus best wat van de zaadjes van de rode peper laten zitten. Dit geeft de piri-pirisaus een flinke, pittige boost!

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 150
  • Eiwit: 24,3 gram
  • Koolhydraten: 7,8 gram
  • Vet: 1,9 gram
  • Vezels: 1,9 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

4 reacties

Laat een reactie achter