Diner

Klassieke asperges met ham, ei en botersaus

Yes! De asperges liggen weer in de winkel 🙂 Slechts enkele maanden per jaar mogen we genieten van deze heerlijke groente. Aan de ene kant is dat jammer aan de andere kant vinden we dit ook wel mooi. Als je altijd maar asperges kunt krijgen is het bijzondere er ook gauw vanaf. Juist doordat de asperge niet altijd verkrijgbaar – en ook niet goedkoop – is geniet je er extra van als je ze eet.

Voordat we verder gaan met dit klassieke asperge recept willen we je nog een paar belangrijke asperge-tips geven. Aangezien asperges niet voordelig zijn is het wel fijn om te weten hoe je ze kunt bereiden en bewaren.

Asperges schillen

Snijd zo’n 1 tot 2 centimeter van de onderkant van de asperges. Leg de asperges voordat je ze gaat schillen een half uur in koud water. Dit zorgt ervoor dat ze zichzelf volzuigen met water en beter te schillen zijn.

Schil de asperges nu helemaal rondom twee keer. Dit kan met een speciale aspergeschiller of met een dunschiller. Door de asperges ‘ruim’ te schillen voorkom je dat je ‘draden’ krijgt. Die draden zijn vervelend met het snijden van de asperges, maar komen de smaak ook niet bepaald ten goede 😉

Gooi de kontjes en schillen van asperges nooit weg. Je kunt hier heerlijke bouillon van trekken, zoals met deze aspergesoep.

Asperges koken

Asperges kook je in water met een snufje zout. Zelf hebben we geen aspergepan maar gebruiken we gewoon een grote soeppan waarin de asperges plat kunnen liggen.

Breng een laagje water van een paar centimeter aan de kook en voeg een snuf zout toe. Leg de geschilde asperges erin en laat ze 5 minuten koken. Zet vervolgens het vuur uit en laat de asperges nog 15 minuten in het warme water liggen met de deksel op de pan. Haal ze vervolgens met een schuimspaan of twee vorken uit de pan. Let er goed op dat de asperges niet breken.

Gooi het kookvocht van asperges nooit weg. Dit is een perfecte basis voor een lekkere aspergesoep.

Asperges invriezen

Asperges kun je (gelukkig) ook goed invriezen. Je moet ze wel schillen voordat je ze invriest. Doe ze vervolgens in een diepvrieszak en vries ze in. Laat de asperges niet ontdooien als je ze wilt gebruiken, maar leg ze bevroren in een pan met kokend water.

Goed, dan is het nu tijd voor ons het recept:

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 400 gr asperges
  • 80 ml kookvocht van de asperges
  • 2 eieren
  • 20 gr roomboter
  • 20 ml melk
  • 5 tot 10 gr maïzena
  • citroensap (vers of uit een flesje)
  • verse peterselie
  • 100 gr beenham of achterham

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten

  • Schil en kook de asperges op de manier zoals we hierboven hebben beschreven. Laat ze na het koken even uitlekken op keukenpapier.
  • Kook de eieren zoals jij ze lekker vindt. Zelf gaan we voor een minuut of zeven. Het eigeel is dan nog niet helemaal gestold maar loopt ook niet gelijk over je bord. Pel de eieren en snijd deze in partjes.
  • Smelt de boter in het pannetje, voeg 80 ml kookvocht van de asperges toe en breng dit aan de kook. Roer de melk en maïzena tot een glad papje en voeg dit stukje bij beetje toe totdat de saus een mooie dikte heeft. Breng de saus op smaak met vers gehakte peterselie, een paar drupjes citroensap en wat peper en zout.
  • Verdeel de asperges, ham en eieren over twee borden. Maak het gerecht af met de botersaus en peterselie.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 209
  • Eiwit: 16,3 gram
  • Koolhydraten: 10,5 gram
  • Vet: 10,2 gram
  • Vezels: 3,1 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

5 reacties

  • Wat een heerlijke recepten, ik ben echt zo blij met alle drie je boeken. Koken is weer een feestje. Dank je wel.

    • Hoi Sietske,
      Wat een enorm compliment, dank je wel!! Wat super om te lezen dat je koken weer een feestje vindt en de recepten heerlijk vindt 🙂

  • Ik heb het recepten boek gekregen met moederdag van mijn dochters.
    Ze had en er een box bij met ingrediënten van de groene asperges met paprika en rucola pesto en spaghetti. Het was heerlijk.

Laat een reactie achter