We hebben jullie al vaker laten zien hoe je lekker kunt koken zonder pakjes en zakjes.
Dit recept maakt het opvallende gele pakje met de rode details absoluut overbodig. Dat scheelt je wat centen én toevoegingen van smaakmakers en zout die niet perse nodig zijn.
Wij genieten nog meer in de keuken al we dit soort dingen eenvoudig zelf kunnen maken (en vervolgens met jullie mogen delen). Het geeft veel voldoening. Hoe is dat bij jullie?
Dit heb je nodig (twee personen)
- 400 gr bloemkool
- 300 gr aardappelschijfjes
- 1 (grote) ui
- 1 teentje knoflook
- 200 gr rundergehakt
- 15 gr roomboter
- 15 gr bloem
- 250 ml melk
- 1 theelepel nootmuskaat
- citroensap
- peterselie
Zo maak je het
Bereidingstijd: 20 minuten + 30 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Kook de bloemkoolroosjes in ongeveer 4 minuten beetgaar.
- Vet een ovenschaal licht in en bedek de bodem met de aardappelschijfjes.
- Snipper het uitje en hak de knoflook fijn.
- Fruit de ui aan in een klein scheutje olie. Zet het vuur hoog en voeg het gehakt beetje bij beetje toe. Bak de bloemkoolroosjes en de fijngehakte knoflook op iets lager vuur mee als het gehakt goed gaar is. Maak het gehaktmengsel op smaak met peper en zout.
- Stort het gehaktmengsel op de aardappelschijfjes.
- Smelt de roomboter in een steelpan op laag vuur. Voeg de bloem toe en bak kort mee. Voeg beetje bij beetje de melk toe. Blijf roeren en laat zachtjes pruttelen. Voeg de nootmuskaat, peper en wat zout toe. Maak de saus eventueel verder op smaak met citroensap.
- Hak de peterselie fijn en roer door de saus. Verspreid de saus over de ovenschotel en zet voor ongeveer 30 minuten in de oven.
Tips en tricks
- Als je een restje (geraspte) kaas hebt, kun je dit in de saus verwerken voor wat extra pit. Je kan het ook over de schotel strooien. Bedenk wel dat het extra calorieën zijn.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 563
- Eiwit: 33 gram
- Koolhydraten: 48 gram
- Vet: 26 gram
- Vezels: 10 gram
Hoi!
Dit gerecht is favoriet hier en dus probeerde ik het vandaag volgens jullie recept. Nu bleef de saus echter érg dun en flauw, hebben jullie tips?
Heb je de saus goed laten inkoken? Misschien kan je de melk in kleine beetjes toevoegen zodat de saus niet te dun blijft. Je kunt wat extra nootmuskaat en peper toevoegen om wat meer smaak te geven aan dit gerecht.
Klein beetje kerrie en of chilipeper erin
Is het mogelijk om deze bijvoorbeeld op een dinsdag te maken en op woensdag in de oven zetten?
Ja hoor, dat gaat heel goed met deze ovenschotel.
Ik maak deze schotel heel vaak. Maar in plaats van nootmuskaat/citroen doe ik curry madras kruiden door het sausje. Vinden wij net even wat pittiger.
Lijkt me ook lekkerrrr
Ik wil dit recept maken, maar heb ik een vraag
De aardappelschijfjes moeten die rauw zijn of zijn ze voorgekookt?
Wij gaan uit van voorgekookte aardappelschijfjes.
Heb de bloemkool ovenschotel gemaakt kan ik ook parmezaanse kaas door de saus en wat van de kaas als topping erop doen
Dat kan zeker. Bedenk alleen wel als je extra kaas gebruikt, dat ook de calorieën omhoog gaan.
Kan ik de bloemkool ook vervangen. Ik kan er niet tegen.
Ja hoor, je kunt ook andere groente nemen.
ga ik maken morgen met een grote bloemkool doe ik 3 keer zondag gebakken in de pan maandag stamppot en dinsdag gaan we de ovenschotel preberen , lijkt me lekker
Ik doe er ook nog tuinerwten door en heb ook wat geraspte kaas door de saus gedaan en als toppunt gebruikt maar heb nog wat over… zonde om weg te gooien maar op hoeveel graden en hoelang moet hij dan de volgende dag weer in de oven?
Je kan de schotel op 140 graden ongeveer in een half uurtje verwarmen. Om te voorkomen dat de schotel uitdroogt of aan de bovenkant verbrand, kan je het afdekken met aluminiumfolie.
Vandaag voor het eerst gemaakt, we hebben zitten smullen. Heerlijk! Heb alleen nog een vraag. Onderaan staan de voedingswaarden per persoon, voor hoeveel gram geldt dit, wat is de portie grootte?
De schotel is voor twee personen, de portiegrootte is 630 gram per persoon.