Tussendoortjes & snacks

Klassieke empanada’s met maïs en chimichurrikruiden

Een empanada of empanadilla is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. De naam komt van het Spaanse, Portugese en Galicische werkwoord empanar, dat letterlijk inpakken of inwikkelen met brood betekent. Empanadas en empanadillas worden, behalve in Spanje en Portugal, ook in Zuid-Amerika gegeten.

Tot zover de uitleg van Wikipedia. Het is op zich verhelderend, maar het vertelt je nog weinig over de smaak. Die taak zullen wij dan maak op ons nemen.

Over smaak valt niet te twisten. Toch denken wij dat dit fraaie stukje deegwaar massaal omarmd zal worden. Om z’n looks, maar nog meer om z’n smaak. Het knapperige korstje met de smeuïge vulling van lekker gekruid gehakt en de zoete maïs zijn onweerstaanbaar!

Dit heb je nodig (twaalf stuks)

  • 8 plakjes deeg voor hartige taart
  • 10 gr boter
  • 50 gr prei
  • 1 rode ui
  • 1 paprika
  • 150 gr rundergehakt
  • 1tl chimichurrikruiden
  • 1 teentje knoflook
  • 35 gr tomatenpuree
  • 20 ml rode wijn
  • 70 gr maïs
  • 1 ei

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de plakjes deeg ontdooien op het aanrecht.
  • Smelt de boter in een hapjespan.
  • Snijd de prei en de rode ui in kwartringen. Laat ze zachtjes bakken in de boter.
  • Snijd de paprika in kleine blokjes of reepjes. Bak even mee met de prei en ui.
  • Kruid het gehakt met de chimichurrikruiden. Zet het vuur hoger en bak het gehakt rul.
  • Zet het vuur weer lager en pers een knoflookteentje boven de groenten en het gehakt. Bak de tomatenpuree zachtjes mee.
  • Blus af met de rode wijn.
  • Laat de maïs uitlekken en meng door het gehaktmengsel. Maak het mengsel op smaak met peper.
  • Klop het ei los met wat peper en zout.
  • Vorm een bal van de plakken deeg en rol het dun uit. Steek cirkels met een diameter van 10 centimeter uit het deeg. Rol de cirkels nog een beetje verder uit.
  • Schep 30 à 35 gram vulling op elke cirkel en vouw ze om tot een halve maan. Druk netjes dicht met een vork en besmeer met losgeklopt ei.
  • Herhaal dit 12 keer en leg de empanada’s op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de empanada’s in ongeveer 20 minuten knapperig en goudbruin.

Tips en tricks

  • Je kunt ook gebruik maken van een rol deeg voor hartige taart. Je hebt ongeveer 350 gr deeg nodig voor het maken van 12 empanada’s.
  • Je gebruikt per empanada ongeveer 30 – 35 gram deeg.
  • Voeg wat kruiden naar wens toe aan het losgeklopte ei waarmee je de empanada’s besmeert.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 134
  • Eiwit: 5,7 gram
  • Koolhydraten: 17,5 gram
  • Vet: 4,7 gram
  • Vezels: 1,1 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

  • Misschien een domme vraag 🙈….maar je hebt plakken deeg. Waarom dan eerst een bal maken en dan weer een plak van maken?

    • Omdat wij gebruiken hebben gemaakt an kleine plakjes deeg, daar maak je dan eerst een grote plak van zodat je makkelijker de vormpjes eruit kunt steken.

Laat een reactie achter