Blog

Kleuren curry’s

Groene currypasta

Rode curry, gele curry, groene curry, leuk hoor al die kleuren, maar waarom hebben ze die kleur? En maakt het wat uit voor de smaak? De één heeft nog nooit gehoord van de gele, de ander kent alleen groen. Welke kleur past het best bij jou? Dat hangt vooral af van hoeveel pit jij aankan ;).

De term ‘curry’ wordt in de westerse wereld gebruikt voor vrijwel elk gekruid en sausachtig gerecht dat in Aziatische stijl wordt gekookt. Het verschil tussen de rode en groene curry’s zit hem in in welke kleur pepers er voor die currypasta gebruikt worden. Daarnaast geven diverse kruiden een sterke kleur af, dat voornamelijk bij de gele currypasta het geval is.

Gele curry

Een van de bekende blijvertjes op de menukaart in het Thaise restaurant is de gele curry. Er zijn natuurlijk ontelbare varianten op de gele curry, maar de saus blijft altijd gelig. Waarom? Dat komt door de combinatie van gele pepers en de kruiden, met als uitschieter de kurkuma. Het maakt niet uit door welk gerecht je het gooit, het krijgt altijd een gele tint wanneer je met kurkuma kookt.

Gele currypasta is over het algemeen vrij mild, dat ligt er natuurlijk aan hoe pittig je het zelf maakt. Samen met kip, vis of als vega-variant wordt deze curry het meest gegeten. Bekijk ons recept van gele curry met sugarsnaps en kikkererwten.

Gele curry met sugarsnaps en kikkererwten

Groene curry

De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje.

Het meest populair in combinatie met diverse groenten, vis of kip.
Zelf groene currypasta maken? Klik hier voor het recept.

Groene currypasta

Rode curry

Rood? Rode chilipepers! Deze worden in grote hoeveelheden toegevoegd aan de, jawel, rode currypasta. Een modern tintje aan de rode curry: een aantal rode chilipepers worden vervangen door wat chilipoeder voor een diepere smaak.

De rode curry is populair met: vlees (rund, varken) of tofu.
Klik hier voor het recept snelle Indiase curry. Lijkt geel hé? Komt door die verdraaide kurkuma ;).
Snelle Indiase curry

Oranje

Steeds vaker komen er oranje gekleurde curry’s voorbij. Zet de combinatie ‘oranje curry’ maar gauw uit je hoofd, want oranje is geen officiële currykleur. Eigenlijk is dit een uit de hand gelopen gele curry. Het zijn voornamelijk gerechten met gele currypasta die worden verrijkt met oranje producten zoals pompoen en zoete aardappel waardoor het gerecht oranje kleurt.

Welke curry vind jij het lekkerst??

4 reacties

Laat een reactie achter

👨‍🍳 Psst. Heb jij onze 100 beste recepten al?

X