Diner Tussendoortjes & snacks Vegetarisch recept

Knapperige bloemkool-kaasballetjes

Dit is het perfecte vegetarische borrelhapje! Bloemkool en kaas is natuurlijk al een zalige combinatie. Het wordt compleet goud als je er een knapperig korstje omheen bakt.

Het maken van de balletjes is kinderspel. Je moet alleen wel een uurtje de tijd hebben. Gelukkig hoeft het niet te gebeuren op de dag van je feestje of borrel. Je kunt de balletjes invriezen en op het moment dat jij dat wilt bevroren in de olie gooien. 

Met deze bloemkool-kaasballetjes is je feestje compleet. Je gasten zullen zeker hun bewondering uitspreken. En ze zullen waarschijnlijk om het recept vragen. Nou, dat staat hieronder!

Dit heb je nodig (vijftien stuks)

Voor de vulling:

  • 275 gr bloemkool
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 ei (M of L)
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout
  • 100 gr (pittige) geraspte kaas
  • 15 gr panko

Voor het paneren en bakken:

  • bloem
  • panko
  • 1 à 2 eieren
  • zonnebloemolie (om in te frituren)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten vulling maken + 30 minuten opstijven + 15 minuten paneren + 10 minuten bakken

  • Snijd de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in ongeveer 8 minuten beetgaar in groentebouillon.
  • Giet de bloemkool af. Laat de bloemkoolroosjes uitlekken in een vergiet.
  • Klop in een ruime kom of schaal het ei los met een snuf nootmuskaat en peper en zout.
  • Hak grof geraspte kaas nog even door tot fijnere stukjes. Roer de geraspte kaas met de panko door het losgeklopte ei.
  • Leg een droge theedoek op het aanrecht. Duw de bloemkoolroosjes verder los door op de bovenkant te duwen met je duim. Leg de fijne bloemkoolroosjes midden op de theedoek. Snijd grotere steeltjes die er eventueel nog tussen zitten iets kleiner.
  • Draai een toffee van de theedoek en duw op die manier nog een flinke hoeveelheid vocht uit de bloemkoolroosjes. Als je theedoek erg nat is, kun je dit herhalen met een tweede theedoek. Er mag best een beetje vocht achterblijven, dus overdrijf het niet ;-).
  • Roer de bloemkoolroosjes door het mengsel van ei, panko en kaas. Bestrooi met nog een beetje peper en eventueel zout. Roer het mengsel nog een keer goed door. Maak het mengsel eventueel nog wat fijner door het met bijvoorbeeld een siliconen spatel nog wat door te hakken.
  • Je kunt het mengsel nu in de koelkast zetten om het wat op te laten stijven als je mengsel warm of flink plakkerig is. Houd dan minimaal een half uur ‘koeltijd’ aan.
  • Draai 15 balletjes van een kleine 25 gram per stuk. 
  • Zet voor het paneren een bordje klaar met een ruime hoeveelheid bloem en panko. Klop een ei los in een ruime kom en zet de kom tussen je bordje met bloem en panko in. Je hebt nu een mooie ‘paneerstraat’.
  • Haal de balletjes één voor één achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en de panko. Zorg dat je laagje bloem niet te dik, maar wel dekkend is. De pankolaag mag wat dikker zijn.
  • Verhit de zonnebloemolie in een hoge pan met een kleine diameter tot 175 à 180 graden. Gebruik een vloeistofthermometer om de temperatuur te controleren.
  • Bak de bloemkool-kaasballetjes (per maximaal 6 stuks tegelijk) in 3 à 3,5 minuten bruin en knapperig in de zonnebloemolie. Zet het vuur wat hoger als de temperatuur onder de 170 graden komt. Laat de temperatuur niet verder oplopen dan tot 180 graden.
  • Verwijder de balletjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op een stukje (dubbel) keukenpapier. 
  • Laat eventueel de olie weer op temperatuur komen voor de volgende lichting. Bak maximaal 6 balletjes per lichting.

Tips en tricks

  • Wij gebruikten exact 55 gram losgeklopt ei in het mengsel voor de vulling van de balletjes.
  • Kook de bloemkool ruim voordat je begint aan dit recept. Zet de uitgelekte bloemkool koud. Het is zeer waarschijnlijk dat jouw mengsel geen ‘koeltijd’ meer nodig heeft voor het vormen van de balletjes. Sowieso kun je de ‘koeltijd’ overslaan als je mengsel niet erg warm of plakkerig is. Je kunt de ‘koeltijd’ ook na het vormen van de balletjes inzetten. Dan gaat het paneren erg makkelijk en vallen ze zeker niet uit elkaar. 
  • Roer wat gedroogde kruiden zoals peterselie of basilicum door de panko wanneer je de balletjes gaat paneren. Dat staat erg leuk bij het uitdelen. Let op dat de gedroogde kruiden bij een olietemperatuur van boven de 180 graden zeker zullen verbranden.
  • Leg een verse lichting gefrituurde balletjes altijd op een nieuw stukje keukenpapier en zeker niet bovenop de vorige lichting balletjes. De onderste balletjes vangen dan de olie van de nieuwste lichting op waardoor ze zeker minder knapperig zullen worden.
  • Vries de balletjes na het paneren in. Bak de balletjes bevroren in zonnebloemolie op 170 graden. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan dat. De balletjes moeten ook van binnen warm worden. Dat duurt ongeveer 5 minuten. De buitenkant moet dan niet met 3 minuten al donkerbruin zijn.
  • Heb je geen vloeistofthermometer? Er zijn foefjes om te controleren of je olie heet genoeg is om in te frituren. Gooi een klein stukje brood in de olie. Als het gaat borrelen is je olie in principe heet genoeg. Dit werkt ook met een houten keukenlepel. Duw de lepel voorzichtig in de olie. Gaat het rondom de lepel borrelen? Dan is je olie heet genoeg. Probeer het anders later nog eens 😉

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 67
  • Eiwit: 3,4 gram
  • Koolhydraten: 4,2 gram
  • Vet: 4,5 gram
  • Vezels: 0,7 gram

Eet smakelijk!

9 reacties

Laat een reactie achter