Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
Dit is het perfecte vegetarische borrelhapje! Bloemkool en kaas is natuurlijk al een zalige combinatie. Het wordt compleet goud als je er een knapperig korstje omheen bakt.
Het maken van de balletjes is kinderspel. Je moet alleen wel een uurtje de tijd hebben. Gelukkig hoeft het niet te gebeuren op de dag van je feestje of borrel. Je kunt de balletjes invriezen en op het moment dat jij dat wilt bevroren in de olie gooien.
Met deze bloemkool-kaasballetjes is je feestje compleet. Je gasten zullen zeker hun bewondering uitspreken. En ze zullen waarschijnlijk om het recept vragen. Nou, dat staat hieronder!
Dit heb je nodig (vijftien stuks)
- 275 gr bloemkool
- 1 groentebouillonblokje
- 3 eieren
- snufje nootmuskaat
- 100 gr geraspte kaas
- 75 gr panko
- 60 gr bloem
- zonnebloemolie (frituren)
Zo maak je het
Bereidingstijd: 25 minuten + 30 minuten+ 25 minuten
- Snijd de bloemkool in roosjes. Kook in ongeveer 8 minuten beetgaar in groentebouillon. Giet af en laat uitlekken en afkoelen in een vergiet.
- Klop in een ruime kom 1 ei los met een snufje nootmuskaat en peper en zout.
- Roer de geraspte kaas met 15 gram van de panko door het ei.
- Duw de bloemkoolroosjes in het vergiet los van elkaar door met je duim op de bovenkant van de roosjes te duwen.
- Leg een droge theedoek op het aanrecht. Leg de kleine bloemkoolroosjes midden op de theedoek. Snijd de grotere stukken die er eventueel nog tussen zitten kleiner.
- Draai een toffee van de theedoek en duw op die manier nog een flinke hoeveelheid vocht uit de bloemkoolroosjes. Als je theedoek erg nat is, kun je dit herhalen met een tweede theedoek.
- Roer de bloemkoolroosjes door het mengsel van ei, panko en kaas. Hak grovere stukken nog een keer door met je lepel of spatel.
- Zet het mengsel ongeveer een half uur in de koelkast om op te stijven.
- Draai 15 bloemkoolballetjes van een kleine 25 gram per stuk.
- Zet voor het paneren een bord klaar met de bloem, een bord met 2 losgeklopte eieren en een bord met de resterende 60 gram panko. Haal de balletjes achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en de panko.
- Zorg dat het laagje bloem niet te dik, maar wel dekkend is. De laag met panko mag wat dikker zijn.
- Verhit een ruime laag zonnebloemolie in een hoge pan met een kleine diameter tot 175 à 180 graden.
- Frituur de bloemkool-kaasballetjes (maximaal 6 stuks tegelijk) in 3 à 4 minuten bruin en knapperig in de zonnebloemolie.
- Haal de balletjes met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal tot alle balletjes gefrituurd zijn.
Tips en tricks
- Maak de vulling goed op smaak met ruim peper en zout. Dit is erg bepalend voor de smaak!
- Kook indien mogelijk de bloemkool ruim voordat je begint aan dit recept. Zet de uitgelekte bloemkool koud. Wanneer je dan verder gaat met het recept kun je lekker vlot door.
- Vries de balletjes na het paneren in. Bak de bevroren balletjes in zonnebloemolie op maximaal 170 graden. De balletjes zijn na vijf minuten vanbinnen goed warm en vanbuiten mooi bruin.
Voedingswaarde (per stuk)
- Kcal: 67
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 4 gram
- Vet: 4 gram
- Vezels: 1 gram
Ook geschikt voor air fryers?
Dat hebben we niet geprobeerd. Laat je het weten als jij het hebt geprobeerd? 🙂
Bloemkoolkaasballetjes ook geschikt voor airfryer ipv frituren in zonnebloemolie?
Klinkt heerlijk, ga het zeker uitproberen! Kunnen ze ook in een airfryer?
Wat is panko?
Panko is Japans paneermeel. Het is wat grover van structuur en daardoor ideaal voor dit soort balletjes.
Het is jammer dat panko geadviseerd wordt dit is grover maar neemt ook meer olie op
Panko maakt de balletjes net wat knapperiger dan gewone paneermeel. Wij vonden dit echt het verschil waard qua smaak en bite. Sowieso nemen de balletjes niet zoveel olie op, zorg er wel voor dat deze goed op temperatuur is. Dit zorgt ervoor dat de balletjes niet teveel vet opnemen. Geniet ervan!
je kan de panko ook minder grof maken , stop het in een zakje en ga er met een deegroller overheen. kan ook in het bakje van de staafmixer!
Ik vind wel dat er rijkelijk veel zout wordt gebruikt, bouillonblokje , zout én kaas
Kun Je ook variëren met de balletjes? Heb een restje aardappels en bloemkool over….