Tussendoortjes & snacks

Knapperige kruidnoten

‘Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan.’ Hopelijk ligt die boot vol met cadeautjes. De kruidnootjes bakken we dit jaar zelf wel. Kruidnootjes strooien is al jaren een ingewikkeld verhaal. Nou ja, het ingewikkelde zit ‘m vooral in wíé de kruidnootjes strooit. Maar dit jaar gooit corona ook nog eens roet in het eten.

Waar het roet vandaan komt? Uit de schoorsteen natuurlijk 😉

Dit heb je nodig (350 gram kruidnootjes)

  • 125 gr roomboter
  • 185 gr bloem
  • 70 gr (donkere) basterdsuiker
  • 10 gr koekkruiden
  • snuf zout
  • 4 gr bakpoeder

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 20 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng de bloem met de suiker, koekkruiden een snuf zout en het bakpoeder en voeg bij de roomboter. Kneed tot een soepel deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Duw ze iets in aan de bovenkant.
  • Bak de pepernoten in 15 à 20 minuten knapperig.

Tips en tricks

  • Je kunt een stevige bal vormen van het deeg en het een half uur in de koelkast leggen voordat je de balletjes gaat draaien. Het deeg is dan iets makkelijker te vormen.
  • Dit recept lukt ook met gewone suiker of witte basterdsuiker. De donkere basterdsuiker geeft een mooiere kleur aan de kruidnootjes.

Voedingswaarde (per portie à 40 gram)

  • Kcal: 232
  • Eiwit: 2,7 gram
  • Koolhydraten: 25,9 gram
  • Vet: 13,2 gram
  • Vezels: 1,9 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

1 reactie

  • Wat leuk pepernoten recept wij zullen vanmiddag aan de slag en daarna de pepernoten gebruiken voor de sinterklaas muffins wat een feest dit weekend in de keuken ps hebben jullie ook een leuk koekjes recept heb zo’n leuke vorm deeg roller aangeschaft voor de feestdagen maar daar hoort ook een verantwoord koekjes recept bij 😉😂

Laat een reactie achter