Brie, spekjes, champignons en knoflook. Dat moet haast wel een succes zijn. En dat was het ook. Dit recept is een blijvertje!
Het deed ons denken aan ons favoriete recept voor gevulde champignons met roomkaas en ham. Dit recept zou minstens zo’n toppertje kunnen worden. Helemaal omdat het net iets minder werk is dan het leegplukken en weer vullen van champignons.
Het heeft ook iets heel feestelijks als je het met (gezellig bruin) bakpapier en al opdient in een ondiepe ovenschaal. Vouw het papier nonchalant een stukje over de rand en je bent ook nog eens heel stylish verantwoord bezig.
Dit heb je nodig (twee personen)
- 400 gr krieltjes
- 400 gr kastanjechampignons
- 75 gr brie
- 10 gr bladpeterselie
- 3 teentjes knoflook
- 75 gr magere spekreepjes
Zo maak je het
Bereidingstijd: 10 minuten + 30 minuten oventijd
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Boen de champignons schoon en snijd ze in grove stukken.
- Snijd de brie in kleine blokjes.
- Hak de peterselie en knoflook fijn.
- Doe de krieltjes, spekreepjes, champignons, peterselie en knoflook in een ruime kom. Voeg peper, zout en een scheut olie toe. Hussel goed door zodat alles gemengd is en rondom een laagje olie heeft.
- Stort op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 20 minuten bakken in de oven.
- Haal de bakplaat uit de oven. Schep alles even door en verdeel de blokjes brie over de bakplaat.
- Zet de bakplaat nog 10 minuten in de oven.
Tips en tricks
- Gebruik je voor dit recept hele grote krielen dan is het raadzaam om ze een keer door te snijden. Anders zijn ze na 30 minuten mogelijk nog niet gaar.
- Je kunt de krielen ook voorgaren in de magnetron of voorbakken in de koekenpan.
- Je kunt de brie eventueel al toevoegen als de bakplaat de oven in gaat. De brie zal dan logischerwijs meer smelten en verder uitlopen.
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 502
- Eiwit: 22 gram
- Koolhydraten: 45 gram
- Vet: 25 gram
- Vezels: 5 gram
Wat een topper weer! En zo makkelijk!
Deze gaat in mijn receptenboek!
Ik zou nog graag wat extra groenten toevoegen ……. wat zou hier bij passen?
Paprika, prei, ui.
Ui of broccoli, sperziebonen?
Sperziebonen pompoen
Klinkt superlekker. Zou je de brie ook weg kunnen laten en misschien vervangen door creme frais ofzo?
Dan kan je beter kiezen voor wat stukjes mozzarella of wat blokjes gewone kaas. Crème fraîche loopt teveel weg waardoor de krieltjes te zacht worden.
Wat is dit lekker, zeg! Ook mijn man was erg enthousiast! Zeker een blijvertje.
Wat als je geen brie lust?
In plaats van brie kun je ook wat gewone kaas nemen die je in kleine blokjes er tussen doet.
Dank je Nineke. Dacht ik ook al aan.
Heerlijk!!
Dit was écht heerlijk! Dit gaan we zeker weten nog een keer maken!
Hier werd het soep in de ovenschaal… Volgende keer gaan we het gewoon opbakken en dan nog een paar minuutjes onder de grill met de brie erover.
Heerlijk, de krieltjes vervangen voor gnochi.
Ben heel benieuwd, in de ovenschaal ziet het er al overheerlijk uit.
Ik heb alleen peterselie uit potje gebruikt ipv vers 🙂
Ben nu bezig…..de krieltjes schillen?
Wij hebben geschilde krieltjes gebruikt. Maar met schil kan ook.
En vervanging van spek? Vind dat zo zout.
Wat een superlekker gerecht! En zo gemakkelijk.
Ja, deze houden wij erin 🙂
Kun je ook andere kaas gebruiken hou niet van brie
En lijk me een heerlijk recept
Ja hoor, mozzarella of gewone kaas is ook erg lekker.