Een stevige koek die heerlijk ruikt en nog lekkerder smaakt. Een smeuïge bite gegarandeerd.
Laat ‘m even lekker staan in vershoudfolie en hij zal alleen maar lekkerder worden. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dat gedaan.
Dit heb je nodig (14 plakken)
- 100 gr rozijnen
- 300 gr bloem
- 5 gr bakpoeder
- 100 gr bruine basterdsuiker
- 10 gr koek- en speculaaskruiden
- 30 gr appelstroop
- 350 ml karnemelk
Zo maak je het
Bereidingstijd: 15 minuten + 1 uur oventijd + 1 uur afkoelen
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Laat de rozijnen ongeveer 10 minuten wellen in lauwwarm water.
- Zeef de bloem en meng met de bakpoeder.
- Voeg de bruine basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden en een snuf zout toe. Meng alles goed door elkaar.
- Klop de appelstroop los met de karnemelk.
- Schuif de droge ingrediënten naar de zijkanten, zodat je in het midden de bodem ziet. Giet daar de karnemelk met de appelstroop in.
- Roer met een siliconen spatel tot een samenhangend geheel ontstaat.
- Laat de rozijnen goed uitlekken. Verdeel ze in enkele slagen over het beslag.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier. Stort het beslag voor de kruidkoek in de vorm.
- Bak in 50 à 60 minuten gaar. Controleer of de binnenkant goed droog is door met een satéprikker in de kruidkoek te prikken. Als deze er nagenoeg droog uit komt is de kruidkoek gaar.
- Verwijder de kruidkoek uit de oven en laat ongeveer 30 minuten op een rooster staan. Pak de koek vervolgens in met vershoudfolie en laat volledig afkoelen.
Tips en tricks
- Je pakt de kruidkoek in met vershoudfolie, zodat ‘ie lekker ‘sticky’ wordt aan de buitenkant. Net als in de winkel 😉
- Wij gebruikten een appel-kaneelstroop. Die past goed bij de kruidkoek.
Voedingswaarde (per plak)
- Kcal: 144
- Eiwit: 3 gram
- Koolhydraten: 31 gram
- Vet: 1 gram
- Vezels: 1 gram
In welk boek vind ik dit recept ?
Dit recept is gemaakt voor het online programma en staat niet in één van de boeken.
Ik ga de kruidkoek proberen. Lijkt me heerlijk als tussendoortje. Ben nu bezig met jullie winterboek waar heerlijke recepten in staan. Morgen staat de bloemkool/broccoli stampot op het menu.
Ga zo door! Succes
Lijkt mij heerlijk maar wij hebben geen appelstroop (Turkije) kun je dat ook vervangen door honing?
Ja dat moet ook lukken! Geniet ervan.
Precies een jaar geleden woog ik 77 kg en ben ik begonnen met boek 1. daarna 2 en 3 aangeschaft. In augustus was ik 13 kilo afgevallen. nu plan ik voor de hele week mijn avondmaaltijden uit de boeken. er hoeft niets meer af, maar mag ook niets bij. heb altijd een pompoencake in de vriezer en ook het appel-walnotenbrood uit boek 1 zit altijd in de vriezer. Het zijn heerlijke recepten, en ik smul elke dag zonder aan te komen.
Ben super blij dat ik jullie ontdekt heb.
Hallo Walter
Ik heb alle 4 jouw boeken. Klopt het dat het recept kruidkoek met rozijnen niet in de boeken voorkomt of kijk ik er overheen?
Met vriendelijke groet
José Eisma
Hoi José, dat klopt. Dit recept hebben we gemaakt voor het online programma.
Dit ziet er heerlijk uit! Kan dit recept ook zonder rozijnen? Daar ben ik niet zo fan van 🙂
Je kunt ook wat ander gedroogd fruit gebruiken, bijvoorbeeld cranberries. Dat geeft wel wat meer snaak aan je kruidkoek.
Waarmee kan ik de karnemelk vervangen? Ben allergisch voor melkeiwitten.
Je kunt ook een plantaardig product nemen en dan een klein beetje citroensap toevoegen.
Ik hou niet van karnemelk. Waardoor zou dit vervangen kunnen worden?
De karnemelk proef je niet terug in de kruidkoek, maar het zorgt er wel voor dat je een lekkere structuur krijgt.
kan je ook wat anders dan karnemelk gebruiken?
Ik mag geen zuivel, waar kan ik karnemelk dan het beste vervangen?
Vanmiddag de kruidkoek gemaakt
Ohhh wat is dit lekker …. ik zou zeggen… ga aan de slag , zeker de moeite waard.
De kruidkoek gaat hier zo de oven in!! Op welke temperatuur moet de oven?
Op 150 graden. Geniet ervan!
Klopt het dat de koek vanbinnen niet helemaal gaar lijkt? Heeft een uur in de oven gestaan en de satéprikker kwam er schoon uit. Smaakt verder prima😊
De structuur is een beetje zo dat ‘ie niet gaar lijkt. Dat geeft de lekkere sticky smaak aan de koek.
Kan je ook zelfrijzend bakmeel gebruiken , of is dan de verhouding bloem/bakpoeder niet goed?
Ja dat kan ook. Alles over wanneer je bloem, bakpoeder, zelfrijzend bakmeel gebruikt lees je hier: https://www.projectgezond.nl/wanneer-gebruik-je-bloem-meel-zelfrijzend-bakmeel-gist-bakpoeder-en-bakingsoda/.
Is de hoeveelheid bloem of zelfrijzend bakmeel gelijk?
Ja dat is hetzelfde.
Vanmiddag geprobeerd de kruidkoek te maken. Echter werd hij niet stevig. Op 150 graden gezet, 60 minuten lang. Daarna nog eens 10 minuten, nogmaals 10 minuten, daarna nog een half uur, maar helaas, het mocht niet baten. Ik snap niet wat er verkeerd gegaan is. Ik heb alle ingrediënten gebruikt zoals het recept aangeeft.
Ik heb een heteluchtoven. En heb geen mixer gebruikt.
Wat zonde dat de koek niet is gelukt, ik kan zo ook geen oorzaak bedenken waar het mis kan zijn gegaan.
Vandaag gemaakt .. heerlijk!!
Heerlijk! Heb ipv bloem boekweitmeel gebruikt omdat ik die nog had liggen. Gezonder?
Kun je de kruidkoek invriezen?
Ja hoor, dat kan prima.
Ik heb hem gemaakt met (volle) yoghurt en baksoda. Hij is ontzettend lekker! Ik ga er geen meer kopen, vanaf nu eten wij deze 😍
Kun je ook gewone melk gebruiken ipv karnemelk?
Kan er ook amandelmeel gebruikt worden
Ja hoor, dat kan ook.
Kan je dit combineren met het boek en dan de tussendoortjes die beetje overeen komen? Qua calorieën?
Je kan de kruidkoek ook nemen wanneer er een andere cake of koek op het menu staat.
Hallo,
Ik heb de kruidkoek gemaakt, maar er gaat wel 100gr bruine suiker in, is dat niet beter te vervangen door bv dadels o.i.d.?
Maar heb eigenlijk geen idee hoeveel suiker er in een ontbijtkoek gaat uit de supermarkt 🤔met vriendelijke groeten, Jeannette de Roos
Soms kiezen we voor iets minder gezond, omdat dit ook prima past in een gezond eetpatroon. Vandaar dat we kiezen voor suiker. Dadels kan ook, maar ook deze bevatten veel suiker.
Hallo
Ik wil deze kruidkoek ook maken, kun je deze kruidkoek ook met volkorenmeel maken?
Mijn dochter mag alleen volkoren producten.
Hoi Ilona, dit kun je inderdaad doen. Wel wordt de structuur van de koek iets anders. Voor vervanging van 300gr bloem kun je 225 gram volkorenmeel gebruiken (3/4 van de hoeveelheid bloem).
Als ik zelfrijzend bakmeel wil gebruiken, is het dan nog nodig extra bakpoeder toe te voegen? Ik kan helaas nergens aan bloem komen.