Blog

Zo verliep de lancering van ons nieuwe kookboek ‘TOP’

Project Gezond kookboek TOP

Wat hebben we een mooie week achter de rug. Af en toe wat hectisch, maar vooral heel gaaf! De afgelopen week stond voor ons helemaal in het teken van de lancering van ons nieuwe kookboek TOP. In deze blog neem ik je mee door onze boeklancering.

Maar voordat er iets te lanceren viel…

Zijn we natuurlijk al even druk geweest. Wat wel een stuk scheelde, is dat we geen nieuwe recepten hoefden te maken voor dit boek. Het is namelijk een verzameling van onze beste recepten, die we in het verleden al gekookt en gefotografeerd hebben. De taak die we nog hadden was het maken van de juiste selectie van de 100 meest populaire recepten.

Toen dat klaar was liepen we direct tegen de volgende vraag aan: in welke volgorde gaan we de recepten in het boek zetten? Gewoon op alfabet? Nee, het was al gauw duidelijk dat dat ‘m niet ging worden. Kip-dit, kip-dat, kip-zus, kip-zo… Alle kiprecepten zouden op deze manier achter elkaar komen te staan bijvoorbeeld. Geen goed plan dus.

De oplossing: alle recepten categoriseren met verschillende kleuren post-its en daarmee flink gaan husselen. Wat de uiteindelijke logica achter de volgorde is geweest, dat moet je mij niet vragen. Maar ik kan je wél zeggen dat er heel goed over na is gedacht.

64 diner post-its

De 64 diners van ons kookboek tijdens het ‘husselproces’ 🙂

Dan volgt uiteraard het hele traject van het designen van het boek tot het schieten van de foto’s voor de cover en andere sfeerbeelden. Hiervoor werken we samen met een aantal hele fijne, creatieve en vooral leuke mensen, die altijd weer prachtige ontwerpen en foto’s maken.

En tot slot: het drukken van de boeken. Ook dat is altijd weer een interessant punt, want hoeveel stuks laat je drukken? Je wilt er beslist niet te weinig hebben, maar het is ook niet echt fijn om met tienduizenden boeken te blijven zitten. We besluiten om voor 30.000 stuks te gaan. Die gaan uiteindelijk vast wel op. Hoe snel precies, dat zien we vanzelf.

Wie wint de wijn?

Ongeveer twee weken voor de boeklancering sluiten we een weddenschap met zijn zessen. Hoeveel boeken gaan we in de eerste week verkopen? Iedereen mag zijn schatting doorgeven. Degene die er aan het eind van de week het dichtst bij zit krijgt een doosje Salentein wijn. Altijd lekker!

De laagste schatting is 6.879 boeken. Op mijn briefje staat het hoogste aantal. 12.000 stuks in de eerste zeven dagen geef ik op. Ik houd wel van een uitdaging 😉

Ready, set, go!

Het is maandag 11 november. Tien uur exact.

Champagne? Check! Cheesecake? Check! Nog één keer alle webpagina’s langs. Een laatste testbestelling plaatsen…

En live!

Champagne TOP boek

We plaatsen de aankondiging van ons boek op Facebook, op Instagram en we sturen een mailing naar meer dan 100.000 van onze volgers. Ons nieuwe kookboek ‘TOP’ is nu te koop.

De webserver hadden we voor de zekerheid al een flinke upgrade gegeven, omdat je nooit weet hoeveel websiteverkeer je tijdens zo’n lancering kunt verwachten.

Het is maar goed dat we dat gedaan hadden. Binnen een paar minuten zitten er gelijktijdig 600 bezoekers op de website, waarvan er ongeveer 200 tegelijk een boek aan het afrekenen zijn. Op het hoogtepunt komen er per minuut zo’n 40 bestellingen binnen. Dat is er dus eentje per 1,5 seconde.

Met een enorme grijns op m’n gezicht werk ik een puntje cheesecake (uit het nieuwe boek, met heerlijke frambozensaus) naar binnen en drink ik wat champagne.

We hebben het geflikt. Ik weet het zeker. Dit wordt onze grootste boeklancering ooit. Wat een mooi moment!

Ondertussen gaat het op social media en in de mailbox flink los. Van alle kanten krijgen we leuke en lieve reacties binnen die we uiteraard graag beantwoorden.

Nog gauw een slokje champagne en aan de bak!

‘Even later’ zit de werkdag erop en hebben we al 4.025 boeken verkocht. We gaan allemaal met een voldaan gevoel naar huis. Aan het eind van de avond (14 uur na de lancering) zijn er al 5.574 boeken besteld.

Flinke storing!

Dinsdagochtend log ik weer even in op ons orderverwerkingssysteem. Zie ik dit goed? Serieus?!

Storing MyParcel PostNL

Wat blijkt: er zijn problemen met een grote server in Frankfurt. En aangezien PostNL en MyParcel op enige manier gebruik maken van deze server ligt de verzendservice er helemaal uit. Dat betekent dat we geen zendingen kunnen aanmaken en dus geen verzendlabels kunnen uitprinten. Het is een flinke storing en vooralsnog is er niet bekend hoe lang dit gaat duren. Wel krijgen we te horen dat het niet met een paar minuutjes gefikst is.

Daar sta je dan, met een wachtrij van zo’n 4.000 bestellingen. Best even balen, om het zachtjes uit te drukken 😉

Tegen het middaguur werkt alles gelukkig weer en gaan we volop aan de slag met het printen van verzendlabels. We werken bijna tot middernacht door om zoveel mogelijk zendingen klaar te maken en de achterstand inlopen.

Eindstand dinsdagavond: 7.472 boeken verkocht

De eerste reacties…

Woensdag valt er bij duizenden mensen een boek op de deurmat. We krijgen heel veel leuke berichten via de e-mail en vooral via Instagram. Mensen laten weten dat het boek ontvangen is en dat ze er superblij mee zijn. En daar worden bij op onze beurt ook heel blij van.

Verder gebeuren er geen spannende dingen. Behalve dat er wederom door veel mensen stevig wordt doorgewerkt. De bestellingen blijven namelijk maar binnenkomen.

Eindstand woensdagavond: 8.692 boeken verkocht

Waar blijven die bestellingen?

Het is inmiddels donderdag. We starten de dag met ongeveer 1.200 openstaande bestellingen. Die zijn allemaal van de avond ervoor. Er is weer een mailing uitgegaan en dan volgt er altijd een flinke piek in de bestellingen. Uiteraard is iedereen voorbereid en we hebben dit keer geen last van haperende systemen.

Overdag is het relatief rustig qua bestellingen en dus krijg ik aan het eind van de middag dit berichtje:

Appje van Bertil

We zijn helemaal bij. Alle bestellingen tot en met donderdagmiddag zijn verwerkt en richting PostNL. Er was zelfs tijd over om een flinke batch met boeken voor te verpakken voor vrijdag.

Eindstand donderdag: 9.475 boeken verkocht

Magische grens

Vrijdag in de loop van dag is het tijd voor het volgende geluksmomentje. We passeren de grens van 10.000 verkochte boeken.

Dit is iets waar we echt trots op zijn. Het is op zichzelf al heel mooi om 10.000 exemplaren van een boek te verkopen. Maar dat dit dan ook nog eens lukt binnen vijf dagen en uitsluitend via onze eigen website, maakt het extra bijzonder.

Bijkomend voordeel is dat het doosje Salentein wijn ook steeds meer mijn kant op komt 😉 Met het huidige tempo moet 2.000 boeken in ruim twee dagen prima lukken. Eigenlijk heb ik vanaf de 11.798 stuks al gewonnen (omdat mijn schatting dan het dichtst bij zit), maar ik geloof er 100% in dat we vol door die 12.000 heen gaan.

Post-its

Eindstand vrijdag: 10.595 boeken verkocht

Sinterklaas

En dan is het alweer zaterdag. Natalia en ik gaan met de kinderen naar de intocht van Sinterklaas en vervolgens naar een verjaardag. Af en toe kijk ik even gauw of ‘de boel’ online allemaal goed loopt. De andere PG’ers hebben ook lekker weekend. Wel worden er vandaag nog volop boeken ingepakt omdat we zondag nog een flinke piek in de bestellingen verwachten. Vanuit eerdere ervaring weten we dat de laatste dag van een kortingsactie vaak een flink drukke dag is.

De zaterdag verloopt verder precies zoals ik het graag zie: zonder storingen en met bestellingen 🙂

Eindstand zaterdag: 11.404 boeken verkocht

Zondag

Op het moment dat ik deze blog online zet is het zondag. De laatste dag van de lanceerweek. Hoe deze dag qua aantallen precies gaat verlopen weten we uiteraard nog niet. Maar het zal ongetwijfeld nog een keer flink los gaan met bestellingen. Daarover gesproken, bestellen kan hier nu nog met 25% korting 🙂

Wij hebben ontzettend genoten van de lanceerweek, die heel succesvol verlopen is. Zo nu en dan wast het best even aanpoten, maar dat geeft niks. We hebben vooral heel veel plezier gehad.

Zowel op social media als in de mailbox kwamen er allerlei grappige reacties voorbij. Drie daarvan willen we graag met je delen:

De mooiste uitspraken rondom de lancering van ons nieuwe boek

 • Klant: “Ik was ook wel toe aan een nieuw PG boek. De hond heeft mijn huidige boek opgegeten.”
 • Iemand van ons ‘buurkantoor’ bij de koffie-automaat: “Tja, je kan natuurlijk niet de hele dag champagne drinken.”
 • Klant: “De mannen hier in huis zijn ook superblij met het boek. Ze hebben nu al bepaald wat we tot aan Kerst gaan eten.”

Bedankt!

Het is een beetje afgezaagd, maar ik ga deze blog toch afsluiten met een bedankje. Wij vinden het namelijk oprecht leuk dat je interesse hebt in ons nieuwste boek. En het misschien zelfs al hebt gekocht. Wij doen elke dag ons best om mooie boeken, lekkere recepten en goede dagmenu’s te maken. Maar zonder klanten kunnen we vanzelfsprekend niet bestaan.

Daarom wil ik iedereen die weleens iets bij PG heeft aangeschaft – of ons op welke manier dan ook heeft gepromoot – in het bijzonder bedanken. Zonder jou hadden wij dit leuke werk niet kunnen doen!

Ik wens je een mooie dag en attendeer je graag nog één keer op ons prachtige nieuwe kookboek dat je hier kunt bekijken. Nu ga ik nog even genieten van het weekend en bedenken of ik voor een doosje rode of witte wijn ga. Want één ding weet ik wel zeker: vanavond staan er meer dan 12.000 boeken op de teller 🙂

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

22 reacties

 • Hallo
  Wederom een prachtig boek!
  Nodigt meteen uit om te gaan koken. Hartelijk bedankt voor dit mooie kookboek, ik ben er heel blij mee

 • Mooie blog, leuk om even mee te kijken in een andere “ keuken “. Succes en de winnaar kan wel delen met zijn wijn. Het nieuwe werkwoord is toch wijnen! PROOST.
  (ik houd niet niet van die serie maar wel van de nl taal)

 • Leuk om deze blog vol spannende momenten te delen. En…natuurlijk zat ook mijn bestelling erbij. Ben Super blij met het TOP boek. En wens jullie nog veel mooie dagen en plannen !

 • Het is een echte topper! Ben erg blij met alle 3 de boeken, maar met boek 3 helemaal. Bedankt PG voor deze nieuwe levenswijze, de kilo’s vliegen eraf 🙂

 • Dag Walter en Natalia en alle teamleden van Project Gezond. Van harte gefeliciteerd met de lancering van jullie nieuwe boek TOP. Gisteren besteld en vol verwachting klopt mijn hart….. Met heel veel smaak en plezier heb ik al veel van jullie gerechten zowel uit boek 1, 2 en van de site gemaakt. De gerechten die ik ook op Smulweb plaats worden gretig verzameld. Ik blijf jullie recepten promoten. Ze zijn fantastisch. Geniet nog van jullie succes en mooi behaalde aanvangsresultaat.

  Groetjes Lidwien

 • Dag alle medewerkers van Project Gezond, wat weer een prachtig boek en wat zien de recepten er weer heerlijk uit, ga zo door.
  Ik doe het in ieder geval wel, heerlijk en afvallen.

  Groetjes Jannie

 • Ooit lid geweest samen met een collega. Nog steeds gebruik ik de recepten. Het nieuwe boek online bekeken en was om. Besteld en met 2 dagen in huis. De kipsalon gemaakt voor thuis, heerlijk. Het boek staat nu te pronken in mijn nieuwe keuken. Mijn zoon heeft hiervoor een mooie standaard gemaakt. Blij mee.

  • Hoi Hedwig!

   Wat ontzettend leuk om dit bericht te lezen. Fijn dat meteen het eerste recept in de smaak viel! Veel kookplezier gewenst 😀

 • Bedankt voor dit mooie 3de boek.
  Vanavond de zalm gegeten met de marinade van sinaasappel en chilisaus.
  Mijn moeder kwam eten en houdt niet van zalm maar wel van deze!
  We hebben heerlijk gegeten.
  Ik ben erg benieuwd wat we van de rest van de recepten vinden.
  Zal vast goed komen.

  • Hoi Marianna,
   Wat ontzettend leuk om te horen dat je moeder deze zalm wel lekker vindt! Veel kookplezier met de rest van de recepten :D.

 • Leuk om achter de schermen mee te kijken!
  Prachtig boek! Hoewel ik me voorgenomen had om nooit geen boeken meer te kopen, mijn boekenkast staat bomvol, heb ik me toch laten verleiden. Een roman zet je weg en lees je waarschijnlijk niet meer maar een kookboek gebruik je toch regelmatig. En recepten op de iPad of telefoon werken niet fijn is mijn ervaring. Zo zouden alle kookboeken eruit moeten zien, 1 pagina tekst, 1 pagina met mooie foto van het gerecht! Duidelijk! Daarbij komt ook nog dat alles even lekker is! Ik heb al verschillende gerechten gemaakt en die waren heerlijk.

 • Ik zag het boek bij onze dochter op tafel liggen. Ik heb het genietend helemaal doorgebladerd. Ik heb het boek helaas nog niet in huis, maar verheug me er enorm op. Het ziet er fantastisch uit en nodigt echt uit tot plezierig koken. Proficiat met jullie succes.
  Lidwien

Laat een reactie achter