Diner Lunch Tussendoortjes & snacks Vegetarisch recept

Linzensoep

Linzen… Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je soep gaat maken. Wij tenminste niet. Hoe het idee voor deze soep precies ontstaan is? Geen idee eigenlijk. Maar één ding weten we wel: we gaan ‘m vaker op tafel zetten. Het was namelijk een heerlijk soepie!

Meer voordelen van deze soep? Hij is makkelijk te maken, bevat weinig calorieën, veel vezels en is prima in te vriezen. Al met al is dit toch reden genoeg om er een lekker pannetje vol van te koken.

Dit heb je nodig (2.000 ml)

  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 chilipeper
  • 0,5 tl kerriepoeder
  • mespunt komijnpoeder
  • mespunt (gerookte) paprikapoeder
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 gr winterpeen
  • 500 gr linzen (uitgelekt gewicht)
  • 400 gr tomatenblokjes
  • peterselie of koriander (garneren)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten 

  • Snipper de ui en hak de knoflook en chilipeper fijn.
  • Verhit olie in een pan en bak de ui, knoflook, peper, kerrie-, komijn- en paprikapoeder een paar minuten aan.
  • Voeg de groentebouillon toe.
  • Maak de winterpeen schoon en snijd in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
  • Giet de linzen af en voeg ze samen met de tomatenblokjes en winterpeen toe aan de  soep.
  • Laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
  • Gebruik een staafmixer om de soep glad te maken. Je kunt er ook voor kiezen om de staafmixer korter te gebruiken en soep nog een beetje ‘grof’ te houden.
  • Maak de soep op smaak met peper en eventueel zout.
  • Garneer met peterselie of koriander.

Tips en tricks

  • Wees voorzichtig met de gerookte paprikapoeder. Deze gaat snel overheersen. Begin met een klein beetje. Proef de soep als ze af is en voeg dan eventueel nog wat extra toe.
  • Wij hebben linzen uit blik gebruikt. Wil je gedroogde linzen gebruiken, neem dan de helft van de voorgeschreven hoeveelheid.

Voedingswaarde (per 100 ml)

  • Kcal: 41
  • Eiwit: 1,9 gram
  • Koolhydraten: 6,8 gram
  • Vet: 0,4 gram
  • Vezels: 1,5 gram

Eet smakelijk!

12 reacties

Laat een reactie achter