Linzen… Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je soep gaat maken. Wij tenminste niet. Hoe het idee voor deze soep precies ontstaan is? Geen idee eigenlijk. Maar één ding weten we wel: we gaan ‘m vaker op tafel zetten. Het was namelijk een heerlijk soepie!
Meer voordelen van deze soep? Hij is makkelijk te maken, bevat weinig calorieën, veel vezels en is prima in te vriezen. Al met al is dit toch reden genoeg om er een lekker pannetje vol van te koken.
Dit heb je nodig (2.000 ml)
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- 0,5 chilipeper
- 0,5 tl kerriepoeder
- mespunt komijnpoeder
- mespunt (gerookte) paprikapoeder
- 1 liter groentebouillon
- 150 gr winterpeen
- 500 gr linzen (uitgelekt gewicht)
- 400 gr tomatenblokjes
- peterselie of koriander (garneren)
Zo maak je het
Bereidingstijd: 40 minuten
- Snipper de ui en hak de knoflook en chilipeper fijn.
- Verhit olie in een pan en bak de ui, knoflook, peper, kerrie-, komijn- en paprikapoeder een paar minuten aan.
- Voeg de groentebouillon toe.
- Maak de winterpeen schoon en snijd in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter.
- Giet de linzen af en voeg ze samen met de tomatenblokjes en winterpeen toe aan de soep.
- Laat de soep ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
- Gebruik een staafmixer om de soep glad te maken. Je kunt er ook voor kiezen om de staafmixer korter te gebruiken en soep nog een beetje ‘grof’ te houden.
- Maak de soep op smaak met peper en eventueel zout.
- Garneer met peterselie of koriander.
Tips en tricks
- Wees voorzichtig met de gerookte paprikapoeder. Deze gaat snel overheersen. Begin met een klein beetje. Proef de soep als ze af is en voeg dan eventueel nog wat extra toe.
- Wij hebben linzen uit blik gebruikt. Wil je gedroogde linzen gebruiken, neem dan de helft van de voorgeschreven hoeveelheid.
Voedingswaarde (per 100 ml)
- Kcal: 41
- Eiwit: 2 gram
- Koolhydraten: 7 gram
- Vet: 0 gram
- Vezels: 2 gram
De linzen soep was heerlijk
Weer een heerlijk recept! Maar een vraag : ik gebruik altijd gedroogde peulvruchten. Hoeveel gedroogde linzen weeg ik af voor een uitgelekt gewicht van 500 gram?
Bij voorbaat dank. Gr. Anneke.
Ik heb ergens gelezen dat 250 gr. gedroogde linzen ruim 500 gr. gekookt is.
Ik denk ong 200 gr,heb de soep net gemaakt had een zakje van 400 gr ,had alles gekookt had ook geen idee haha maar heb de helft wel over dus moet dat maar invriezen?
Wat een goede vraag! Ik heb ook altijd gedroogde linzen in huis… 🙂
Ik heb het vergeleken met een recept welke droge linzen gebruikt en dan heb je voor een liter vocht 175 gram linzen nodig. Veel succes en eet smakelijk!
Zelfde probleem☺️
Ben uitgegaan van 200/210 gram gedroogde linzen.
En dat leek bleek een goede inschatting.
Succes
Moet ik de linzen eerst koken of uit het pak.
Wij hebben linzen uit blik gebruikt, die hoef je niet voor te koken.
De helft 250 gram wordt na wateropname 500 gram
Ja dat wil ik ook graag weten hoeveel gedroode linzen
Klinkt lekker. In de titel staat 2000 ml. Maar in recept 1. Ltr groentebouilion. Moet er extra water worden toegevoegd?
Omdat je ook een blikje tomaten toevoegt (400ml) en 500g linzen, dat het samen met alle andere groente en bouillon wel op 2 L volume uitkomt ..