Recepten

Loempiataart

Loempiataart
Geschreven door Walter

Een loempiataart. Ik vind het een geniaal idee 🙂 Belinda stuurde dit recept in en ik was direct erg enthousiast. Ik mag zelf graag een loempiaatje eten, maar heel gezond is het meestal niet. Sowieso worden loempia’s meestal gefrituurd – in ieder geval in de horeca – en daarnaast is de verhouding tussen deeg en vulling ook niet heel optimaal.

En dat is het leuke aan deze loempiataart. We bepalen zelf hoeveel deeg we gebruiken en wat we er verder in doen. En zoals je van ons gewend bent zijn dat simpele en vooral pure ingrediënten. Het resultaat: een ‘loempia’ uit de oven, gemaakt van mooie verse producten.

En de smaak? Die is super! Je eet echt een loempia, maar dan op een andere manier. Een prima alternatief voor de loempiaboer bij de plaatselijke bouwmarkt, die ik toch altijd erg moeilijk voorbij kan lopen als ik in de buurt ben. Één voordeel: ik heb twee linkerhanden dus die paar keer per jaar dat ik iets nodig heb van de bouwmarkt kan er wel een loempiaatje (uit de frituur, met lekker veel saus) vanaf 🙂

Dit heb je nodig (1 taart / 4 punten)

  • 5 vellen filodeeg (125 gr)
  • 800 gr Oosterse wokgroenten
  • 400 gr kipfilet
  • 100 gr glasnoedels
  • 2 teentjes knoflook
  • 20 ml ketjap manis
  • 20 ml sojasaus
  • 2 eieren
  • 45 ml chilisaus

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet een taartvorm in een beleg de bodem met één vel filodeeg. Bekleed de randen van de vorm met de andere vellen. Laat van ieder vel een flink stuk van het deeg over de rand hangen. Dit sla je straks terug als de vulling erin zit.
  • Snijd de kip in stukjes en marineer ze in de ketjap, sojasaus, 1 teentje knoflook en wat peper en zout. Laat ze minstens 15 minuten staan en bak ze daarna op hoog vuur rondom bruin. Zet ze dan apart.
  • Wok in dezelfde pan de Oosterse wokgroenten met het andere teentje knoflook op hoog vuur knapperig. Zet het vuur uit en meng de stukjes kip erdoor.
  • Bereid de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel koud. Snijd (of knip) ze in kleine stukjes en meng ze door de groente en kip. Stort alles in de taartvorm op het filodeeg.
  • Klop twee eieren los met wat (chili)peper en eventueel wat zout. Giet het mengsel over de vulling en vouw de stukken deeg terug.
  • Zet de taart ongeveer 35 minuten in de oven. Controleer af en toe of het niet te hard gaat.
  • Serveer de taart met de chilisaus.

Tips en tricks

  • Een quichevorm is eigenlijk te laag om de hoeveelheden zoals hier vermeld in kwijt te kunnen. Gebruik bij voorkeur een gewone springvorm/taartvorm.
  • In plaats van chilisaus kun je ook wat extra ketjap manis serveren bij de taart.

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

2 reacties

  • Jammer dat er bij de recepten op internet niet bij staat hoeveel calorieën ze bevatten. Staan super lekkere recepten tussen. Uit jullie boek al heel wat recepten gegeten.

Laat een reactie achter