Recepten

Luchtige blueberry pancakes

Luchtige blueberry pancakes

Blueberry pancakes zijn vooral in Amerika erg populair als ontbijt en inmiddels snappen we heel goed waarom :). Als je graag de dag liever begint met iets hartigs, dan is het zeker de moeite waard om voor dit ontbijt een uitzondering te maken. Probeer ze uit, en geniet ervan!

Dit heb je nodig (2 personen)

Met de onderstaande ingrediënten maak je ongeveer 6 pancakes. Uiteraard afhankelijk van hoe groot je ze bakt.

  • 135 ml karnemelk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 20 gr suiker
  • 5 gr bakpoeder
  • 85 gram bloem
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 150 gram blauwe bessen
  • zonnebloemolie

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten

Voor het beslag meng je eerst de karnemelk met de suiker en vanillesuiker in een grote kom. Daarna vermeng je het bakpoeder met de bloem en roer je deze mix vervolgens door de karnemelk met suiker heen. Roer vervolgens het ei door het beslag. Voeg als laatst het zout toe en roer alles nog even goed door tot het beslag mooi glad is.

Dan is het tijd om te bakken! Zorg dat je de blauwe bessen hebt gewassen en dat je er goed bij kunt, zodat je ze snel bij de pancakes in de pan kunt doen zodra het nodig is.

Doe een klein beetje olie of boter in een koekenpan of pannenkoekenpan. Giet vervolgens het beslag in het midden van de pan. Dit beslag loopt nog een beetje uit, dus let op hoeveel je erin gooit! Zodra je hebt beslag in de pan hebt gegoten leg je de blauwe bessen erin. Laat de pancake bakken tot het beslag er droog uitziet en er luchtgaatjes zichtbaar worden. Je zult zien dat de blauwe bessen nu al bijna helemaal ‘onder staan’ in de pancake. Draai de pancake om en laat ‘m nog ongeveer 30 seconden bakken. Klaar!

De blueberry pancakes worden in Amerika vaak gegeten met maple syrup (ahorn siroop). Wij hebben dat ook geprobeerd en vonden het heerlijk. Andere mogelijkheden zijn honing, stroop, poedersuiker, Griekse yoghurt, of lekker vers fruit zoals banaan, frambozen en bramen. Uiteraard kun je ze ook gewoon ‘naturel’ eten, aangezien er al heerlijke blauwe bessen in zitten.

Tips en tricks

  • Doe de pancakes die je al gebakken hebt op een bord in de oven op ongeveer 50 graden. Zo blijven ze lekker warm.
  • Ahorn siroop (of maple syrup) vind je sowieso in de natuurwinkel, maar soms ook bij de supermarkt.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 328
  • Eiwit: 9,5 gram
  • Koolhydraten: 55,9 gram
  • Vet: 6,2 gram
  • Vezels: 3,4 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

30 reacties

    • Ik betwijfel of de aardbeien goed blijven als je ze met de pannenkoekjes meebakt. Ik zou dan zelf eerder de pannenkoekjes naturel bakken en de aardbeien er los bij serveren. Dat is absoluut lekker 🙂

    • Ik heb het nog nooit gedaan maar volgens mij moet het prima kunnen. Het is wel belangrijk dat je ze goed luchtdicht verpakt zodat ze niet uitdrogen. En nog een tip: doe folie tussen de pannenkoeken voordat je ze invriest zodat je ze makkelijk los van elkaar uit de vriezer kunt halen.

      • Heb ze idd apart verpakt. Ben benieuwd, zal je op de hoogte houden. Ben pas deze week begonnen, maar tot nu toe heerlijk gegeten, zelfs af en toe een beetje teveel voor mij. Maar ik heb net jullie E-mail gekregen en ga zeker met jullie door! Goed bezig, maat dat ga ik morgen op m’n gemakkie doen, ga zo door.

  • Nou Walter de pannenkoeken net achter de kiezen!
    Heerlijk.
    Ben van plaats vijf naar plaats 1 gestegen als beste pannenkoekenbakker.
    Aldus mijn zoon.

  • Ik mis het gedeelte van de voedingswaarde van de pancakes. Ik heb ze vanochtend gegeten en ze waren heerlijk. Onze dochter vond ze ook lekker.

    • Je kan ervoor kiezen om de gewone suiker weg te laten. De vanillesuiker is wel lekker voor de smaak. Wanneer je de pancakes na het bakken toch wat zoeter wil, kun je er wat honing opdoen 🙂

    • prak een banaan door het beslag, maakt het heerlijk zoet en je hebt absoluut geen andere zoetmakers meer nodig.

      Nog een tip, ik gebruik vaak bevroren blauwe bessen, die blijven iets steviger als je ze bakt.

  • Is het mogelijk om (ontdooide) diepvries bessen te gebruiken? Midden in de winter verse bessen wordt een beetje lastig ben ik bang.

  • de recepten zien er lekker uit zeg! Ben aan het overwegen of ik dit programma wil volgen. Vind het nl best lastig als je alleen bent om dan op juiste hoeveelheden uit te komen. Daarnaast eet ik minimaal twee keer per week bij iemand anders… Hebben jullie tips voor mij?

    • Dat is goed om te horen! Om te kijken of het voor jou werkt zou je het natuurlijk eens een weekje kunnen proberen 🙂
      Wat andere leden bijvoorbeeld doen, is voor 2 dagen koken en dan dus een dag herhalen, zo kun je toch optimaal alle ingrediënten gebruiken en hoef je niet iets weg te gooien.

  • Geprobeerd met amandelmeel. Dit is waarschijnlijk verkeerd, want de pannenkoeken mislukte. Jammer want ze zagen er op het plaatje heerlijk uit.

    • Ahh, dat is balen! Ik heb ze zelf nooit met amandelmeel gemaakt dus ik kan er niet heel veel zinnigs over zeggen. Wat was er precies mislukt dan?

    • Het recept is voor 3 personen, daarmee kun je ongeveer 9 pancakes maken. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van hoe groot je ze bakt. Als je het recept volgt en er zelf drie neemt dan krijg je 327 Kcal binnen. Dat is een mooi ontbijt als je ongeveer 1.450 Kcal per dag mag eten.

Laat een reactie achter