Tussendoortjes & snacks

Luchtige kokoskoekjes

Kokoskoekjes

Deze smakelijke koekjes zijn eigenlijk ‘gewoon’ meringues met lekker veel kokosrasp erdoor. Maar er is nog iets wat we anders doen. Een standaard meringue wordt eigenlijk niet gebakken maar gedroogd. In de oven op 90 tot 100 graden. Afhankelijk van de grootte wel een paar uur lang.

Deze koekjes gaan we juist kort bakken op een hogere temperatuur. Dat zorgt ervoor dat de buitenkant lekker krokant is en de binnenkant nog een beetje sticky.

Dit heb je nodig (20 koekjes)

  • 2 eiwitten
  • 100 gr suiker
  • 50 gr kokosrasp

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 15 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en voeg een snufje zout toe.
  • Klop het eiwit met een elektrische mixer tot het eruit begint te zien als lobbig slagroom.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop verder totdat je schuim hebt waarvan de pieken omhoog blijven staan. Als je een klein beetje van het schuim tussen je duim en wijsvinger wrijft, mag je geen suikerkorrels meer voelen. Klop nog even verder als dit wel het geval is.
  • Voeg de kokosrasp toe en spatel dit met zo min mogelijk slagen door het eiwitschuim. Op die manier blijft het schuim zo luchtig mogelijk.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het schuim in 20 porties over de beklede bakplaat. Dit kan met een lepel, maar gaat het handigst met een spuitzak.
  • Zet de koekjes voor ongeveer 15 minuten in de oven. De koekjes zijn goed als ze gemakkelijk loskomen van het bakpapier.

Tips en tricks

  • Het is belangrijk dat je een vetvrije kom gebruikt om de eiwitten in op te kloppen. Sprenkel wat citroensap op een keukenpapiertje en maak hiermee de binnenkant van de kom volledig vetvrij. Maak je mixers op dezelfde manier vrij van eventuele spoortjes vet.
  • Naast een vetvrije kom en mixers is het minstens zo belangrijk dat er geen spoortje eigeel tussen de eiwitten zit. Splits de eieren dus zorgvuldig.
  • Heb je geen spuitzak? Neem dan een boterhamzakje en knip er aan de onderkant een puntje vanaf. Een lege snoepzak is ook ideaal.
  • Twintig koekjes een beetje veel? Je kunt de ingrediënten gemakkelijk halveren en tien koekjes maken.

Voedingswaarde (per stuk)

  • Kcal: 38
  • Eiwit: 1 gram
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Vet: 2 gram
  • Vezels: 0 gram

Eet smakelijk!

6 reacties

Laat een reactie achter