Vijf producten waarvan we uit ervaring weten dat er veel mensen vragen over hebben. We geven je informatie over deze producten en vertellen je ook hoe je ze kunt vervangen als je ze niet lust. Want, zoals je inmiddels wel weet: bij Project Gezond draait het niet alleen om gezond, maar zeker ook om lekker eten.

Voordat je als een malle gaat vervangen, dagen we je uit om de gerechten waar een product in zit dat je minder lekker vindt eens uit te proberen. Je bent zeker niet de eerste die tot de conclusie komt dat het ‘op deze manier’ best lekker is. Dit kan komen door een bepaalde combinatie van ingrediënten of de verhouding waarin het product aanwezig is in het recept. Als we je niet kunnen overtuigen is dat natuurlijk helemaal niet erg 🙂

1. Vis en schaal- en schelpdieren

De één lust geen zalm, de ander houdt niet van garnalen. En je bent ook zeker niet de enige als je helemaal niets lust dat uit de zee komt.

Grofweg kun je deze producten opdelen in twee groepen. Eiwitrijk en vetrijk. Lust je een vissoort niet, kies dan het liefst voor een alternatief product uit dezelfde groep. Twijfel je of een bepaalde vissoort eiwit- of vetwijk is, check dan even de voedingswaarden op de verpakking.

Lust je helemaal geen vis en schaal- en schelpdieren, dan is de beste vervanger een stukje vlees, kip of bijvoorbeeld een eitje. Ook in deze dierlijke producten zit namelijk vitamine B12. Die vitamine is nodig voor het aanmaken van bloedcellen die zuurstof door je lichaam vervoeren. Om die reden is het voor vegetariërs en veganisten aan te beven om de dagelijkse voeding zelf aan te vullen met vitamine B12 of met voeding waaraan dit is toegevoegd.

2. Kaas

Help! Moet er per se kaas overal door- of overheen? Dit is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is simpelweg: nee.

Net als vis kun je ook kaas opdelen in een aantal groepen. Drie in dit geval. Harde, zachte en smeerbare kazen. Bij harde kazen kun je denken aan een klassiek stuk Goudse kaas, bij zachte kazen aan brie en mozzarella. En bij smeerbare kazen kun je denken aan room- en uiteraard smeerkaas.

Lust je een bepaalde kaas niet, dan kun je dit het beste vervangen door een andere kaas uit dezelfde groep. Lust je die allemaal niet, kies dan een kaas uit een andere groep.

Lust je helemaal geen kaas? Dan kun je terugvallen op andere producten die zowel eiwit als vet bevatten. Bijvoorbeeld kwark met een handje noten, een gekookt of gebakken ei, vette vis, avocado en gerookte kip. Afhankelijk van hoe de kaas op een bepaald moment op het menu staat kun je dan zelf kiezen welk alternatief je het liefste neemt.

3. Groente

Alle soorten groente zitten vol voedingsstoffen, vitamines, mineralen en vezels. Voeg daaraan toe dat groente relatief weinig calorieën bevat en we hebben een winnaar. Er zijn ontelbaar veel soorten groente dus ook qua variatie zit het wel goed.

‘Ik lust geen groente’ is dan ook een beetje kort door de bocht. Dat is haast onmogelijk. Van ál die groentesoorten is er toch vast wel eentje die je wel lust? Maar, bijna iedereen heeft wel een paar soorten groente waar hij niet blij van wordt. Geen probleem: kies gerust een andere groente uit. Je mag groente altijd vervangen voor elke andere groentesoort die je lekker vindt.

Kook je een specifiek recept, dan is het wel handig om goed op te letten welke alternatieve groente je kiest. Een sappige tomaat vervangen voor een paar relatief droge wortels kan ervoor zorgen dat je recept niet zo succesvol uitpakt. Probeer daarnaast zo veel mogelijk te variëren in de groente die je eet.

4. Avocado

Voor wie het nog niet wist: avocado is geen groente maar een vrucht. Alleen wel een beetje anders dan de standaard ‘suikerhoudende eetbare vrucht’ zoals de definitie van fruit luidt.

De meeste fruitsoorten bevatten veel koolhydraten (in de vorm van fruitsuiker) en vezels. Avocado bevat nauwelijks koolhydraten maar wel veel vezels en gezonde vetten. Enkelvoudige onverzadigde vetten om precies te zijn. Samen met de vezels zorgen zij voor een verzadigd gevoel.

Lust je geen avocado, dan kun je de product het beste vervangen door ei, noten of vette vis. Olijven en olijventapenade zijn ook prima alternatieven.

5. Olijven

Net als de avocado zijn olijven ook vruchten. Wat ze nog meer met elkaar gemeen hebben zijn de gezonde vetten die ze allebei bevatten. Olijven kun je daarom prima omwisselen voor avocado. Andere opties zijn noten, zaden, pitten en zongedroogde tomaatjes.

Staan de olijven als snack op het menu, dan is vette vis of een blokje kaas met augurk of zilverui ook een lekker en geschikt alternatief.

Bericht delen?