Diner Lunch

Maaltijdsalade met appel en zalm

Maaltijdsalade met appel en zalm

Dit recept werd ingestuurd door Marieke. Zij heeft het van een receptenkaart van AH uit 2010 en sindsdien staat deze salade tijdens de warme zomerdagen met grote regelmaat op tafel. Ik snap dat wel. Het is lekker, makkelijk, fris en voedzaam. Alles wat je nodig hebt op een warme zomerdag. Hoewel, een glaasje witte wijn erbij…

Wil je het fornuis helemaal niet opstoken als het buiten heet is dan kun je nog kiezen voor kant-en-klare croutons maar die halen het never-nooit-niet bij zelfgemaakte croutons. Ik raad je dan ook zeker aan om ze een keer zelf te maken. Naast dat het lekker is, is het namelijk ook leuk om te doen. Gebruik er trouwens gerust wat ouder brood voor dat maakt helemaal niets uit.

De halve citroen die je overhoudt van dit recept kun je mooi gebruiken voor een lekker kannetje fruitwater. Of voor in een ijskoud Coronaatje maar dat heb je niet van mij 😉

Corona

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 2 boterhammen zonder korst
  • 20 ml olijfolie
  • 5 gr knoflookpoeder
  • 1 rode ui
  • 1 appel
  • 100 gr gerookte zalm
  • 150 gr ijsbergsla
  • 90 gr cherrytomaten
  • 40 gr komkommer
  • 10 gr bieslook
  • 1/2 citroen
  • 5 gr mosterd
  • paar takjes dille

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten

  • Snijd of knip de broodkorsten van de boterhammen en snijd de boterhammen in blokjes.
  • Besprenkel de blokjes brood met olijfolie en strooi de knoflookpoeder er overheen.
  • Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak de blokjes brood op middelhoog vuur tot knapperige croutons.
  • Maak een dressing van 10 ml olijfolie, het sap van de citroen, de mosterd, de fijngehakte dille en breng op smaak met peper en zout.
  • Snipper het uitje, snijd de cherrytomaten in partjes, snijd de komkommer in halve maantjes en de appel in schijfjes.
  • Snijd de zalm in reepjes.
  • Leg de ijsbergsla op een bord en maak op met de gesneden groenten, de appel en de zalm.
  • Strooi de bieslook erover en giet vervolgens de dressing erover.

Tips en tricks

  • Voor de dressing gebruik je 10 ml olijfolie. De overige olie is voor het maken van de croutons.
  • Als je oregano hebt staan en je het -net als ik- niet kunt laten, kun je de broodblokjes er tegelijk met de knoflookpoeder mee bestrooien.
  • Je kan tegelijk met de bieslook naar smaak wat extra dille toevoegen over de salade.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 364
  • Eiwit: 18,9 gram
  • Koolhydraten: 36,0 gram
  • Vet: 15,6 gram
  • Vezels: 15,0 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

1 reactie

Laat een reactie achter