Diner Lunch

Maaltijdsalade met raapstelen

Maaltijdsalade met raapstelen

Raapstelen. Heb jij er weleens een recept mee gemaakt? Wij nog niet eerder, om eerlijk te zijn. Maar, eens moet de eerste keer zijn toch?

De smaak van raapstelen vinden we moeilijk te beschrijven. Behalve dan dat ze wel wat pittigs hebben. Net als rucola, maar dan minder sterk.

Weet je wat? Ga het gewoon lekker zelf proeven 🙂 Raapstelen zijn nu volop in het seizoen waardoor ze goed verkrijgbaar en ook nog eens heel betaalbaar zijn.

En wat gaan we er dan mee maken? Een heerlijke maaltijdsalade! Helemaal compleet met aardappels, vlees, een appeltje en zelfs nog wat homemade croutons. We vinden het weer een toppertje, al zeggen we het zelf!

En de raapstelen? Die gaan we vaker kopen.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 300 gr aardappelen
  • 80 gr magere spekreepjes
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 sneeën brood (zonder korst)
  • 10 ml olijfolie
  • 200 gr raapstelen
  • 30 gr crème fraîche
  • 10 gr mosterd
  • 1 appel

Zo maak je het

Bereidingstijd: 25 minuten

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de aardappels, laat ze afkoelen en snijd ze in kleine blokjes.
  • Bak de spekreepjes zonder olie bruin en knapperig en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
  • Snipper de sjalotten en hak de knoflook fijn.
  • Snijd het brood in kleine blokjes en meng de blokjes met de olijfolie, sjalotten en knoflook.
  • Verdeel de broodblokjes over een bakplaat met bakpapier en zet ze voor ongeveer 15 minuten in de oven. De croutons zijn klaar als ze droog en knapperig zijn.
  • Was de raapstelen en snijd de stelen fijn en het blad iets grover.
  • Meng zowel het blad als de stelen met de aardappelblokjes en voeg ook driekwart van de spekreepjes toe.
  • Maak een mengsel van crème fraîche en mosterd en schep het door de salade.
  • Verdeel de salade over twee borden.
  • Snijd de appel in dunne plakjes. Leg ze bovenop de salade. Strooi de croutons en de rest van de spekreepjes eroverheen en maak af met een beetje (zwarte) peper.

Tips en tricks

  • De croutons kun je ook bakken in de koekenpan. Wij hebben zelf de voorkeur voor de oven omdat je er dan verder niet naar om hoeft te kijken 🙂

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 471
  • Eiwit: 19,0 gram
  • Koolhydraten: 56,5 gram
  • Vet: 18,3 gram
  • Vezels: 18,9 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter