Diner Nog meer lekkere recepten

Macaroni met tomatensaus

Macaroni met tomatensaus

Een bord macaroni, wie wordt daar niet blij van?

Een goed recept voor een overheerlijke macaroni kan daarom niet ontbreken bij Project Gezond. En uiteraard maak je met dit recept de tomatensaus lekker zelf. Heerlijk!

Dit heb je nodig (vier personen)

Voor de tomatensaus

  • 1 rode ui
  • 1 flinke winterpeen
  • 1 stengel bleekselderij
  • 500 gr trostomaten
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 groentebouillonblokje

Voor de macaroni

  • 240 gr macaroni (ongekookt gewicht)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 paprika’s (kleur naar keuze)
  • 400 gr mager rundergehakt
  • 0,5 theelepel sambal oelek

Zo maak je het

Bereidingstijd: 35 minuten + 30 minuten pruttelen

De tomatensaus

  • Snipper de ui. Rasp de winterpeen schoon en snij deze in kleine blokjes. Was de bleekselderij, verwijder de draden en snijd in kleine blokjes.
  • Snijd de tomaten in kleine stukjes en verwijder de harde kern.
  • Neem een ruime pan en verhit een scheutje olijfolie. Fruit de ui, winterwortel en bleekselderij een minuut of vijf aan. Voeg de tomatenpuree toe en laat deze ook even zachtjes meebakken terwijl je goed blijft roeren.
  • Voeg nu de tomaten toe.
  • Neem een kleine hoeveelheid (50 tot 100 ml) gekookt water, los hierin het bouillonblokje op en doe dit in de pan.
  • Laat de saus nog 30 minuten pruttelen. Maak alles daarna fijn met de staafmixer en maak de saus op smaak met peper en eventueel wat zout.

De macaroni

  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Hak de knoflook fijn. Snipper de rode ui en snijd de paprika’s in wat grovere stukken.
  • Neem een grote (wok)pan en bak het gehakt rul. Voeg wat peper, zout en eventueel Italiaanse kruiden toe. Zet het gehakt even apart.
  • Fruit de ui en knoflook aan. Voeg na enkele minuten de paprika toe en laat deze zo’n vijf minuten meebakken.
  • Voeg nu het gehakt weer toe en een flink deel van de tomatensaus. Doe er nu ook een halve theelepel sambal oelek bij.
  • Giet de macaroni af en voeg dit toe aan het gerecht.
  • Voeg naar smaak nog meer tomatensaus toe en schep lekker op.

Tips en tricks

  • De tomatensaus kun je gemakkelijk een dag van tevoren maken. Op de dag zelf ben je dan lekker snel klaar met koken.
  • Heb je teveel tomatensaus dan kun je deze prima invriezen voor een volgende keer.
  • Je kunt naast (of in plaats van) de paprika ook prima andere groente toevoegen aan de macaroni. Bijvoorbeeld champignons of courgette. Kijk dus eerst even in je groentela voordat je boodschappen gaat doen.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 521
  • Eiwit: 31,7 gram
  • Koolhydraten: 60,2 gram
  • Vet: 16,6 gram
  • Vezels: 9,2 gram

Eet smakelijk!

21 reacties

  • Uw boek aangeschaft. Inmiddels bij twee recepten geconstateerd dat het aantal kcal wat in het weekmenu zelf genoemt wordt niet overeenkomt met de kcal in het recept. Bijvoorbeeld weekmenu 1 1500kcal de macaroni met tomatensaus staat in het weekmenu 409kcal en in het recept op de site 521. Waar gaat het mis?

    • De hoeveelheden in het recept en die op je menu zijn anders van elkaar. In het 1.500 menu hebben we sommige ingrediënten aangepast om wat lager uit te komen zodat het past in het menu. Vandaar dat je hier een verschil in calorieën ziet.

  • Vandaag begonnen, boek 1, week 1, dag 1 🙂
    vanavond macaroni op het menu.
    ziet er allemaal heerlijk uit.

    ik mag volgens jullie berekening 1500 kcal per dag. Kun je op dagen dat je niet werkt bijv. een dagje van 1250 kcal doen? en dan op dagen dat je meer doet een 1500 kcal dag?

    • Wanneer je caloriebehoefte het 1.500 menu aangeeft dan is dat het menu wat je het beste kunt volgen, ook op de dagen dat je vrij bent.

      • oké dank je wel voor je reactie,
        ik heb eerlijk gezegd best moeite om alles op te eten wat jullie voorschrijven, terwijl ik een echte snoeperd ben (was) en heel veel kon eten. ik krijg het 1200 menu vaak niet allemaal op
        Ik ben maandag begonnen en vanmorgen even op de weegschaal gaan staan, ik kon het niet laten, tot mijn verrassing al wel 1,4 kilo afgevallen 🙂

  • Ik ga maandag beginnen . Als er jam staat moet dat gewone jam zijn op een light product? Ben erg benieuwd lijkt zoveel op 1 dag wat je moet eten .

  • Goedeavond, ik heb dit heerlijke recept gemaakt, maar hoeveel mag je dan qua gewicht per persoon opscheppen als je aan de 1200 kcal per dag moet komen? Ik ben begonnen aan week 1: 1200 kcal. Het is nu maandag, dus heb het macaroni recept gemaakt en dat is voor 4 personen. Ik hoor het graag!

  • Ik heb vandaag boek 1 ontvangen, maar wat ik niet helemaal begrijp…niet alle recepten staan in het boek. Zoals bijvoorbeeld de macaroni.

  • Vanaf morgen wil ik echt het boek gaan volgen. Door beginnende diabetes heb ik 3 maanden tijd gekregen van de arts om op mijn manier ( dus door jullie boek) af te vallen.
    Dit weekend de macaroni vast geprobeerd, jammer dat er niet bij stond dat een gedeelte saus was maar toch smaakte het prima

  • Wat een heerlijke boeken ,heb boek 1 en 2 en het winterboek.
    Manlief doet mee is 13 kilo afgevallen en ik 12 kilo ,eind december begonnen en we houden vast aan de vaste weegdag !
    Wij zijn blij .

  • Hallo!

    Ik heb jullie boek aangeschaft en ga maandag beginnen samen met mijn man. Hij volgt de 1800 en ik de 1500. Nu zit ik te kijken naar het diner en daar staat precies hoeveel gram ik van elk ingrediënt moet hebben. Ik maak een heel recept (Kids moeten ook eten), dus hoe weet ik nu hoeveel mijn man en ik van het recept moeten hebben?

    • Wanneer je met meerdere mensen eet dan kun je op een aantal manieren bekijken: wanneer je ons recept volgt en dit is bijvoorbeeld voor drie personen, dan schep je simpelweg een derde van alles op. Dit kun je gewoon ‘uit de losse pols’ doen, een paar gram meer of minder geeft echt niet.
      Mag jij zelf een kleinere hoeveelheid dan je partner, bijvoorbeeld omdat jij het 1.250 Kcal menu volgt en je partner die van 1.800? Dan raden wij je ook aan om het niet al te moeilijk te maken. Jij neemt iets minder dan de helft, je partner iets meer. Ook hier komt het echt niet op een paar gram.
      Bij ovenschotels (waar geen rijst of pasta in zit) kun je het gewicht van de ingrediënten optellen. Stel dat er per persoon 200 gr aardappel, 200 gr prei en 75 gr gehakt in de schotel gaat dan kun je 475 gram (200 + 200 + 75) opscheppen.

Laat een reactie achter