Veelgestelde vragen

Mag ik binnen een dagmenu schuiven met de verschillende eetmomenten?

Elk dagmenu bestaat uit zes eetmomenten. Op deze manier blijft je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk. Dit voorkomt dat je trek krijgt en gaat snoepen of dat je meer gaat eten dan je daadwerkelijk nodig hebt. Verder zorgen kleinere maaltijden voor een betere stofwisseling. En tot slot heb je nooit meer last van een enorm vol gevoel. Ook erg prettig!

Mag ik eetmomenten samenvoegen?

Komt het je op een bepaald moment toch beter uit om eetmomenten samen te voegen dan is dat mogelijk. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen als je een keer uitgebreid wilt dineren. Je voegt dan het middagtussendoortje, het diner en de avondsnack samen tot één uitgebreide maaltijd. Op die manier kun je een stevige maaltijd eten zonder dat je veel te veel calorieën binnenkrijgt. 

Mag ik eetmomenten omruilen?

Ja, dat mag. Je kunt bijvoorbeeld het ontbijt en de lunch omdraaien. Maar warm lunchen kan uiteraard ook, door lunch en diner om te draaien. Hetzelfde geldt voor het omwisselen van de tussendoortjes en snack. 

Is het erg als ik een eetmoment oversla?

Ja, we raden je aan om geen eetmomenten over te slaan. Wij adviseren dan om twee eetmomenten samen te voegen tot één eetmoment. Het belangrijkste is dat je aan het einde van de dag alles hebt gegeten wat het dagmenu voorschrijft. Op welke momenten je dit exact doet is aan jezelf. Wij hebben het dagmenu opgedeeld in zes eetmomenten omdat je dan elke twee à drie uur iets eet. Op die manier voorkom je dat je enorme trek krijgt, maar 5 eetmomenten per dag is ook prima.

Moet is ’s avonds nog eten?

Nee, je hoeft ’s avonds niet meer te eten als je dat niet wilt. Stel dat je het niet fijn vindt om na het avondeten, of na 18, 19 of 20 uur nog te eten. En je slaat de avondsnack na het diner dus liever over. Neem in dat geval de snack op een eerder moment die dag. In dat geval heb je wel nog steeds 6 eetmomenten. Ook kan je ervoor kiezen de snack samen te voegen met een ander eetmoment, zodat je dagelijks 5 eetmomenten hebt. Het is maar net wat je persoonlijke voorkeur heeft. 

Kan ik de eetmomenten aanpassen op mijn onregelmatige diensten?

Ja dat kan inderdaad. Wanneer je onregelmatige diensten hebt kan het soms juist wenselijk zijn om eetmomenten aan te passen naar je dag. Lees hier hoe je dat doet en waar je rekening mee moet houden.

17 reacties

 • Pasen staat weer voor de deur en daar is dan gelijk mijn verleiding, paaseitjes. Nu heb ik al met mezelf afgesproken dat we pas paaseitjes in huis halen een week voor Pasen. Dat heb ik andere jaren ook geprobeerd en het komt steeds beter in de buurt. Maar dan, wanneer mag ik mezelf belonen met één paaseitje?

  • Je kunt een paaseitje nemen als er chocola op het menu staat. Of kies één moment van de dag dat je een eitje neemt, bijvoorbeeld na het eten bij de koffie.

 • Paaseitjes, ook mijn grote struikelblok. 1 paaseitje gaat niet, tenminste bij mij niet. Dan toch minstens in 1x alle 3 de smaken… Misschien dit jaar maar gewoon niet kopen denk ik.

 • Hoi! Ik heb nu vakantie en word dan laat wakker, 11/12 uur. Dit is ook in het weekend het geval Vind het heel moeilijk dan de hele ochtend nog in te halen. Dan worden de maaltijden echt heel groot. En het lukt mij vaak dus niet alles te eten op het dagmenu op sommige dagen. Als ik daarnaast niet snack of iets anders eet, is het dan nog steeds een probleem voor het afvallen?

  Hoor het graag! Ben verder welke cut fan van jullie methode en boek, dus bedankt!!

  • Zoals we in het artikel uitleggen is alles teen het beste 🙂 Maar als het echt niet lukt dan kun je ervoor kiezen om een eetmoment over te slaan. Na je vakantie ga je dan weer in je normale ritme.

 • Eindelijk gaan we beginnen met jullie boek heerlijke winter.recept kip met romige champignons.Heerlijk!!! Mag de pasta nog minder bij 1250 kcal? Wij hadden nog heel veel over. En van het menu ook mogelijk om bv het diner van maandag te ruilen met donderdag? En de rest laten voor wat het is.Varkensvlees ruilen voor kip is ook geen probleem? Bedankt en we gaan verder genieten.?

 • 28-2-2021 ik heb het kookboek Heerlijke Winter aangeschaft en afgelopen maandag 22-2 voor het eerst begonnen. vanochtend heb ik mezelf gewogen en ben nu in deze week 1.5 kg afgevallen.
  Hoe heb ik deze week ervaren? ik was voor mijn gevoel veel met eten bezig. heb bijna alle menu’s en tussendoortjes als lekker ervaren zeker de pompoencake ☺( mijn dochter is er dol op) De menu’s zijn ook erg afwisselend, pasta vis vlees vegetarisch smoothie brood cracker beschuit.
  ik vind het ook super dat je in het weekend een drankje kan drinken naar eigen keuze.
  Maar nu begin ik aan week 2 en vind de uitdaging groter worden.
  ik besef wel dat als ik niet zorg dat de boodschappen gedaan zijn de uitdaging nog groter wordt.
  alles moet ik in huis hebben anders ga ik zoeken naar andere niet gezonde dingen ☺.
  Maar we gaan de uitdaging aan.

 • Wat kan ik ipv van zalm, kaas en een gekookt ei eten dat zijn drie dingen die ik absoluut niet lust? Overigens lust ik wel gesmolten kaas.

 • Beste Walter en Natalia,
  Het moet er eindelijk maar eens van komen ……… Ik ga ( onderdelen ) van jullie boek gebruiken zodat ik op een verantwoorde manier kan afvallen. En nee ik wil nooit meer 54 kilo wegen maar minder als nu moet toch zeker lukken.

  We zien elkaar vast snel weer eens in de stad ( of onze winkel)
  Lieve groet
  Cilia

 • Hallo,
  Ik vroeg me af of het mogelijk is om het diner bijvoorbeeld om te wisselen voor een ander diner met hetzelfde aantal kcal? Hetzelfde voor ontbijt /lunch.

  Groetjes, Maud.

  • Het beste kun je de hele dag volgen, dan zijn de koolhydraten, vetten en eiwitten het beste in balans. Juist deze balans zorgt ervoor dat je lichaam aan het werk gaat om af te vallen.

   Af en toe een keer variëren met bijvoorbeeld een ander diner kan prima, let er dan op dat je de calorieën aanhoudt van de dag die je volgt. En hou ook de hoeveelheden van het menu wat je volgt, dan kom je prima uit.

   • Hallo, Ik had dezelfde vraag. Want jullie plaatsen elke keer heerlijke recepten, maar die komen toch niet allemaal in het boek voor? Wanneer zou je die recepten dan in kunnen plannen?

    • Het beste kun je de hele dag volgen, dan zijn de koolhydraten, vetten en eiwitten het beste in balans. Juist deze balans zorgt ervoor dat je lichaam aan het werk gaat om af te vallen.
     Af en toe een keer variëren met bijvoorbeeld een ander diner kan prima, let er dan op dat je de calorieën aanhoudt van de dag die je volgt. En hou ook de hoeveelheden van het menu wat je volgt, dan kom je altijd goed uit.

Laat een reactie achter