Veelgestelde vragen

Mag ik binnen een dagmenu schuiven met de verschillende eetmomenten?

Elk dagmenu bestaat uit zes eetmomenten. Op deze manier blijft je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk. Dit voorkomt dat je trek krijgt en gaat snoepen of dat je meer gaat eten dan je daadwerkelijk nodig hebt. Verder zorgen kleinere maaltijden voor een betere stofwisseling. En tot slot heb je nooit meer last van een enorm vol gevoel. Ook erg prettig!

Mag ik eetmomenten samenvoegen?

Komt het je op een bepaald moment toch beter uit om eetmomenten samen te voegen dan is dat mogelijk. Je kunt dit bijvoorbeeld ook doen als je een keer uitgebreid wilt dineren. Je voegt dan het middagtussendoortjes, het de diner en de avondsnack samen tot één uitgebreide maaltijd. Op die manier kun je een stevige maaltijd eten zonder dat je veel te veel calorieën binnenkrijgt. 

Mag ik eetmomenten omruilen?

Ja, dat mag. Je kunt bijvoorbeeld het ontbijt en de lunch omdraaien. Maar warm lunchen kan uiteraard ook, door lunch en diner om te draaien. Hetzelfde geldt voor het omwisselen van de tussendoortjes en snack. 

Is het erg als ik een eetmoment oversla?

Ja, we raden je aan om geen eetmomenten over te slaan. Wij adviseren dan om twee eetmomenten samenvoegen tot één eetmoment. Het belangrijkste is dat je aan het einde van de dag alles hebt gegeten wat het dagmenu voorschrijft. Op welke momenten je dit exact doet is aan jezelf. Wij hebben het dagmenu opgedeeld in zes eetmomenten omdat je dan elke twee à drie uur iets eet. Op die manier voorkom je dat je enorme trek krijgt, maar 5 eetmomenten per dag is ook prima.

Moet is ’s avonds nog eten?

Nee, je hoeft ’s avonds niet meer te eten als je dat niet wilt. Stel dat je het niet fijn vindt om na het avondeten, of na 18, 19 of 20 uur nog te eten. En je slaat de avondsnack na het diner dus liever over. Neem in dat geval de snack op een eerder moment die dag. In dat geval heb je wel nog steeds 6 eetmomenten. Ook kan je ervoor kiezen de snack samen te voegen met een ander eetmoment, zodat je dagelijks 5 eetmomenten hebt. Het is maar net wat je persoonlijke voorkeur heeft. 

Kan ik de eetmomenten aanpassen op mijn onregelmatige diensten?

Ja dat kan inderdaad. Wanneer je onregelmatige diensten hebt kan het soms juist wenselijk zijn om eetmomenten aan te passen naar je dag. Lees hier hoe je dat doet en waar je rekening mee moet houden.

Over de schrijver

Natalia

Natalia heeft twee passies: lekker & gezond eten en hardlopen. Is geen prinses in de keuken, maar geniet des te meer van de kookkunsten van Walter. Lust van kleins af aan geen melk, ei en vis, maar leert dit steeds meer te waarderen door verschillende recepten te blijven proberen. Gek op boerenkool, fruit en risotto. Loopt soms een rondje extra hard, wanneer ze chocola heeft gesnoept of heeft geborreld met paprikachips en een wijntje ;-)

5 reacties

  • Pasen staat weer voor de deur en daar is dan gelijk mijn verleiding, paaseitjes. Nu heb ik al met mezelf afgesproken dat we pas paaseitjes in huis halen een week voor Pasen. Dat heb ik andere jaren ook geprobeerd en het komt steeds beter in de buurt. Maar dan, wanneer mag ik mezelf belonen met één paaseitje?

    • Je kunt een paaseitje nemen als er chocola op het menu staat. Of kies één moment van de dag dat je een eitje neemt, bijvoorbeeld na het eten bij de koffie.

  • Paaseitjes, ook mijn grote struikelblok. 1 paaseitje gaat niet, tenminste bij mij niet. Dan toch minstens in 1x alle 3 de smaken… Misschien dit jaar maar gewoon niet kopen denk ik.

  • Hoi! Ik heb nu vakantie en word dan laat wakker, 11/12 uur. Dit is ook in het weekend het geval Vind het heel moeilijk dan de hele ochtend nog in te halen. Dan worden de maaltijden echt heel groot. En het lukt mij vaak dus niet alles te eten op het dagmenu op sommige dagen. Als ik daarnaast niet snack of iets anders eet, is het dan nog steeds een probleem voor het afvallen?

    Hoor het graag! Ben verder welke cut fan van jullie methode en boek, dus bedankt!!

    • Zoals we in het artikel uitleggen is alles teen het beste 🙂 Maar als het echt niet lukt dan kun je ervoor kiezen om een eetmoment over te slaan. Na je vakantie ga je dan weer in je normale ritme.

Laat een reactie achter