Alle recepten uit ons kookboek 'Altijd lekker' Tussendoortjes & snacks

Makkelijke aioli met zelfgemaakte dipstokjes

Tussendoortjes & snacks Makkelijke aioli met zelfgemaakte dipstokjes

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Lekker dippen in een bakje aioli met van die dipstokjes. Zie jij jezelf ook weleens zo op de bank zitten? Aioli wordt gemaakt van mayonaise, olijfolie en veel knoflook. Door de mayonaise en olie bevat het ook veel calorieën, een heel bakje leegdippen raden we dan ook niet aan. Gelukkig hebben we een alternatief voor je. Wij hebben een heerlijk recept voor je gemaakt die iets minder calorieën bevat. En de dipstokjes maak je natuurlijk ook zelf.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 8 gr bakpoeder
  • 125 gr bloem
  • 15 ml olijfolie
  • 0,25 tl zout
  • 50 ml water
  • 2 tl Italiaanse kruiden
  • 20 gr fritessaus
  • 40 gr Griekse yoghurt
  • 15 ml olijfolie
  • mespunt mosterd
  • 3 teentjes knoflook
  • citroensap

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 12 minuten oventijd (dipstokjes) + 15 minuten (aioli)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Zeef de bakpoeder en bloem boven een ruime mengkom.
  • Voeg de olijfolie, het zout, water en de Italiaanse kruiden toe en roer goed door.
  • Kneed verder met de hand tot een glad en soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 20 delen van 10 gram per stuk.
  • Rol van elk stukje deeg een stengel ter grootte en dikte van een potlood. Houd ze mooi rond of maak er een draai in. Hoe dunner je ze rolt, hoe krokanter ze worden.
  • Verdeel de deegstengels over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met behulp van een bakkwast dun met olijfolie en bak ze in 10 à 12 minuten knapperig en bruin. Laat ze daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Meng de fritessaus met de Griekse yoghurt, olijfolie en mosterd.
  • Pers de teentjes knoflook boven het mengsel en roer alles goed door. Maak de aioli op smaak met versgemalen peper, citroensap en eventueel zout.
  • Serveer de aioli met de dipstokjes.

Tips en tricks

  • Besteed voldoende tijd aan het kneden van het deeg. Zorg dat alles goed gemengd is en dat het deeg lekker soepel is, voordat je de stengels gaat vormen.
  • Rol (een paar van) de deegstengels door wat grof zeezout of bestrooi ze met sesamzaad voor een smakelijke variatie. Doe dit voordat je de deegstengels afbakt.
  • Maak de aioli met een goede extra vergine olijfolie.
  • Je kunt alle ingrediënten voor de aioli ook in een keukenmachine doen en volledig glad draaien. Dit is met name handig als je een grote hoeveelheid ineens wilt maken.

Voedingswaarde (per dipstokje met aioli)

  • Kcal: 39
  • Eiwit: 1 gram
  • Koolhydraten: 5 gram
  • Vet: 2 gram
  • Vezels: 1 gram

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X