Alle recepten uit ons kookboek 'Altijd lekker' Diner Kerstrecepten

Malse ossenhaas met rode wijnsaus

Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.

Wat doe je als je de beste manier wilt weten om ossenhaas te bereiden? Dan ga je op bezoek bij de expert. Want vandaag maakten we niet voor het eerst ossenhaas, maar wilden we wel het beste recept ooit ‘op papier’ krijgen.

Zo gingen wij op een mooie maandagmorgen op pad voor een stukje ossenhaas en het beste advies ooit. Toen we oog in oog stonden met de slager, at hij een vers broodje van de bakker!

Vanaf de picknickbank voor de winkel lachte de expert ons goedgemutst toe: “We ontbijten altijd gezellig samen voor we de deuren opengooien, maar schuif lekker aan. Ik vertel graag over ossenhaas.”

Even later waren we wijzer dan ooit. We wisten alles over het bereiden van een mooi stukje ossenhaas en we waren ervan op de hoogte dat de bakker de deuren eerder opent dan de slager.

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 200 gr ossenhaas
  • 2 uien
  • 15 gr roomboter
  • 10 gr suiker
  • 150 ml rode wijn
  • 200 ml rundvleesbouillon
  • 0,5 tl kaneel
  • 0,5 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblaadje
  • 4 takjes (verse) tijm
  • 5 gr maïzena

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten

  • Haal het vlees minimaal een half uur voor het bereiden uit de koelkast.
  • Snipper de uien.
  • Laat de helft van de roomboter smelten in een sauspan of steelpan en fruit de ui een paar minuten aan.
  • Voeg de suiker toe en zet het vuur hoger. Laat de suiker karamelliseren. Blus af met de rode wijn wanneer de suiker lichtbruin is.
  • Roer de rundvleesbouillon erdoor.
  • Voeg de kaneel, rozemarijn, kruidnagel, het laurierblaadje en de takjes tijm toe aan de saus. Laat de saus ongeveer 30 minuten zachtjes koken.
  • Zeef de ui, de kruiden en de takjes tijm uit de saus, zodat je een gladde vloeistof overhoudt.
  • Laat de rest van de boter al roerend smelten in de saus.
  • Roer de maïzena los in een scheutje koud water. Voeg toe aan de saus en breng de saus zachtjes aan de kook.
  • Laat zachtjes koken tot de gewenste dikte is bereikt. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Smeer de ossenhaas rondom in met zonnebloemolie of een andere neutrale olie. Bestrooi met zout.
  • Laat een grillpan of koekenpan loeiheet worden en leg de ossenhaas erin. Het is de bedoeling dat het vlees direct flink hard bakt.
  • Keer de ossenhaas na 1 minuut bakken om en bak de andere kant ook 1 minuut op hoog vuur.
  • Zet het vuur iets lager en bak de ossenhaas nogmaals 1 minuut per kant. De totale baktijd bedraagt dus 4 minuten.
  • Haal de ossenhaas uit de pan en pak hem goed in met aluminiumfolie. Laat 5 minuten rusten.
  • Snijd de ossenhaas in dunne plakken. Bestrooi met zwarte peper en eventueel wat extra zout.
  • Serveer de ossenhaas met de rode wijnsaus.

Tips en tricks

  • Een gietijzeren grill- of koekenpan en een RVS koekenpan zijn perfect voor het bakken van ossenhaas. Ze kunnen zeer heet worden en hebben geen anti-aanbaklaag die sneuvelt bij een te hoge temperatuur. Bereid je een groter (en vooral dikker) stuk ossenhaas? Bak het dan rondom op hoog vuur aan totdat het overal mooi gekleurd is. Zet het vervolgens op 160 graden in de oven met een kernthermometer erin. Houd voor een medium gebakken ossenhaas een kerntemperatuur van zo’n 55 graden aan.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 337
  • Eiwit: 25 gram
  • Koolhydraten: 15 gram
  • Vet: 13 gram
  • Vezels: 4 gram

Eet smakelijk!

8 reacties

Laat een reactie achter