Diner Vegetarisch recept

Melanzane alla parmigiana

Weet je wat misschien wel het allerleukste is aan het ‘werk’ dat wij hebben? Dat je echt nooit uitgeleerd bent. Er valt altijd wel weer wat nieuws te ontdekken. Zo hadden wij nog nooit gehoord van melanzane alla parmigina. En dat terwijl het een gerecht is dat door hele volksstammen gegeten wordt. Althans, als wij Google moeten geloven. Zo ongeveer elke (food)website heeft een recept voor melanzane alla parmigiana online staan. Behalve wij…

Maar daar komt vanaf vandaag dus verandering in! Zie hier ons recept voor deze heerlijke Italiaanse ovenschotel met onder andere aubergine, tomaat en Parmezaanse kaas. Wij hebben er heerlijk van gesmuld 🙂

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 aubergine
  • 50 gr mozzarella
  • 50 gr ricotta
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 20 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 10 gr basilicum
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook

Zo maak je het

Bereidingstijd: 20 minuten + 40 minuten oventijd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de aubergine in plakken en bestrooi ze met zout. Leg de plakken in een vergiet en laat het vocht eruit lekken.
  • Snijd de mozzarella in kleine blokjes.
  • Meng in een kom de mozzarella met de ricotta, de tomatenblokjes en de helft van de Parmezaanse kaas. Roer vervolgens het ei en de fijngehakte basilicum erdoor. Voeg ook wat peper en zout toe. Houd er rekening mee dat je ook al zout op de aubergine hebt gedaan.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Verhit een scheutje olie en fruit de ui en knoflook ook een paar minuten aan. Roer dit vervolgens door de tomaten-kaassaus.
  • Dep het zout van de aubergine en bak alle plakken aan beide kanten bruin. Gebruik hiervoor eventueel meerdere pannen tegelijk.
  • Vet een ovenschaal in.
  • Verdeel de saus in 2 gelijke porties. Splits 1 portie nogmaals, zodat je 2 kwarten hebt.
  • Stort een kwart van de saus op de bodem van de ovenschaal.
  • Bedek de laag saus met plakjes aubergine.
  • Giet de helft van de saus over de plakken aubergine.
  • Bedek deze laag ook met plakken aubergine.
  • Verdeel het laatste kwart van de saus erover.
  • Bestrooi de schotel met de andere helft van de Parmezaanse kaas.
  • Zet voor 35 à 40 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Snijd eerst één plak van de aubergine zodat je kunt ‘meten’ hoeveel plakken je ongeveer nodig hebt om je ovenschaal twee keer te kunnen vullen. Daar kun je dan rekening mee houden bij het bepalen van de dikte van de plakken.
  • Je kunt deze ovenschotel al eerder op de dag voorbereiden. Bewaar de schotel vervolgens afgedekt in de koelkast totdat je hem in de oven zet.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 324
  • Eiwit: 18 gram
  • Koolhydraten: 15 gram
  • Vet: 18 gram
  • Vezels: 5 gram

Eet smakelijk!

12 reacties

Laat een reactie achter