Diner

Mosselen met witbier

De smaak van de zee combineren met bier? Dat kan alleen maar een succes zijn.

De zachte smaak van witbier is precies wat de zilte mosselen nodig hebben. De groenten maken we op smaak met peper en een klont roomboter. Door de groenten die zachte, romige ‘touch’ te geven, passen ze perfect bij de met zacht bier bereide mosselen.

Dit gerecht is meer dan perfect voor een zwoele zomeravond in de tuin of op het balkon. 

Zie je jezelf al zitten met dit heerlijke bordje mosselen op schoot?

Dit heb je nodig (twee personen)

  • 1 ui
  • 200 gr wortel
  • 150 gr prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 kg mosselen (circa 250 gram mosselvlees)
  • 150 ml Wieckse witte (eventueel 0,0%)
  • 10 gr roomboter 
  • 10 gr bieslook

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

  • Snipper de ui.
  • Snijd de wortel in kleine blokjes.
  • Was de prei en snijd in dunne halve ringen.
  • Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd in boogjes.
  • Verhit een scheutje olie in de pan. Bak de ui, wortel, prei en bleekselderij op middelmatig vuur zacht.
  • Spoel de mosselschelpen schoon en haal de kapotte schelpen ertussenuit. Schelpen die niet reageren en dus niet (helemaal) sluiten als je een tikje op de bolle kant hebt gegeven, moet je ook weggooien.
  • Voeg de mosselen aan de groenten. Bestrooi de groenten en mosselen met (zwarte) peper.
  • Zet het vuur hoog en giet het bier in de pan.
  • Stoof de mosselen in ongeveer 7 minuten met de deksel op de pan gaar. De mosselen zijn goed als de schelp zich heeft geopend. Mosselschelpen die dicht blijven kun je weggooien.
  • Verwijder mosselen die dicht zijn gebleven.
  • Roer de roomboter door de groenten en de mosselen. Maak het gerecht op smaak met peper.
  • Hak de bieslook fijn.
  • Schep de mosselen en groenten op borden of in kommen. Garneer met de bieslook.

Tips en tricks

  • Je stooft de mosselen en groenten gaar met deksel op de pan. Ze hoeven dus niet ‘onder water’  of in dit geval ‘onder bier’ te staan. 
  • Stoof de mosselen niet langer dan nodig. Anders wordt het mosselvlees taai. Als de schelpen openstaan, is het mosselvlees gaar. Meestal openen de schelpen zich tussen de 6e en 7e ‘stoofminuut’.
  • Gebruik in principe geen extra zout om je gerecht op smaak te brengen. De zilte smaak van de zee doet al genoeg. Giet wat van het zilte vocht uit de pan over je gerecht. Giet het vocht niet tot de laatste druppel uit de pan. Er kan wat zand onderin de pan zitten.
  • Snijd wat blad van de bleekselderij grof door en laat meestoven. Je kunt het ook fijner snijden en het gerecht ermee garneren (eventueel in plaats van de bieslook).
  • In plaats van bleekselderij (en bieslook) is paksoi ook een prima optie in dit gerecht. De stengels snijd je en bak je mee. De bladeren gebruik je rauw als garnering.
  • In plaats van witbier kun je in principe alle soorten bier kiezen die er bestaan. Experimenteer gerust met jouw favoriete soort(en) en laat ons weten welke het voor jou erg goed doet. Alvast bedankt voor jouw tip aan ons 😉

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 312
  • Eiwit: 21,3 gram
  • Koolhydraten: 21,5 gram
  • Vet: 12,0 gram
  • Vezels: 11,5 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

5 reacties

Laat een reactie achter