Wist je dat dit recept ook te vinden is in ons bestseller kookboek ‘Altijd lekker’? In dit boek vind je een selectie van 100 populaire recepten uit ons online afslankprogramma. Benieuwd naar alle recepten uit dit boek? Bekijk dan deze pagina.
De smaak van de zee combineren met bier? Dat kan alleen maar een succes zijn.
De zachte smaak van witbier is precies wat de zilte mosselen nodig hebben. De groenten maken we op smaak met peper en een klont roomboter. Door de groenten die zachte, romige ‘touch’ te geven, passen ze perfect bij de met zacht bier bereide mosselen.
Dit gerecht is meer dan perfect voor een zwoele zomeravond in de tuin of op het balkon.
Zie je jezelf al zitten met dit heerlijke bordje mosselen op schoot?
Dit heb je nodig (twee personen)
- 1 ui
- 200 gr wortel
- 150 gr prei
- 2 stengels bleekselderij
- 1 kg mosselen (circa 250 gram mosselvlees)
- 150 ml witbier (desgewenst 0,0%)
- 10 gr roomboter
- 10 gr bieslook
Zo maak je het
Bereidingstijd: 30 minuten
- Snipper de ui.
- Snijd de wortel in kleine blokjes.
- Was de prei en snijd in dunne halve ringen.
- Maak de stengels bleekselderij schoon en snijd in boogjes.
- Verhit een scheutje olie in een ruime pan waar je een deksel bij hebt. Bak de ui, wortel, prei en bleekselderij op middelmatig vuur ongeveer 5 minuten aan.
- Spoel de mosselschelpen schoon en haal de kapotte schelpen ertussenuit. Geef met de bolle kant van een lepel een tikje op mosselen die niet volledig gesloten zijn. Sluiten ze zich niet? Gooi ze dan weg.
- Voeg de overgebleven mosselen toe aan de groenten. Bestrooi de groenten en mosselen met (zwarte) peper.
- Stoof de mosselen in ongeveer 7 minuten gaar met de deksel op de pan. De mosselen zijn goed als de schelp zich heeft geopend. Verwijder mosselen die dicht zijn gebleven.
- Roer de boter door de groenten en de mosselen. Maak het gerecht op smaak met (zwarte) peper.
- Hak de bieslook fijn.
- Schep de mosselen en groenten op borden of in kommen. Garneer met de bieslook.
Tips en tricks
- Je stooft de mosselen en groenten gaar met deksel op de pan. Ze hoeven dus niet ‘onder water’ of in dit geval ‘onder bier’ te staan.
- Stoof de mosselen niet langer dan nodig. Anders wordt het mosselvlees taai. Als de schelpen openstaan, is het mosselvlees gaar.
- Gebruik in principe geen extra zout om je gerecht op smaak te brengen. De zilte smaak van de zee doet al genoeg. Giet wat van het zilte vocht uit de pan over je gerecht. Giet het vocht niet tot de laatste druppel uit de pan. Er kan wat zand onderin de pan zitten.
- Snijd wat blad van de bleekselderij grof door en laat meestoven. Je kunt het ook fijner snijden en het gerecht ermee garneren (eventueel in plaats van de bieslook).
- In plaats van bleekselderij (en bieslook) is paksoi ook een prima optie in dit gerecht. De stengels snijd je en bak je mee. De bladeren gebruik je rauw als garnering.
- In plaats van witbier kun je in principe alle soorten bier kiezen die er bestaan. Experimenteer gerust met jouw favoriete soort(en) en laat ons weten welke het voor jou erg goed doet. Alvast bedankt voor jouw tip aan ons 😉
Voedingswaarde (per persoon)
- Kcal: 312
- Eiwit: 21 gram
- Koolhydraten: 22 gram
- Vet: 12 gram
- Vezels: 12 gram
Lijkt me heerlijk maar ik zou er toch met yoghurt een lekker knoflook sausje bij maken. En ik doe het met witte wijn. Heerlijk. Nu al zin in.
Dat kan natuurlijk ook 🙂 Erg lekker!
T ziet er lekker uit, ik ga zeker de mosselen uitproberen.
Groet Ria
Leuk! Benieuwd hoe je het vindt smaken 🙂
De mosselshotel was ?
Al vier keer gemaakt! Verse groenten, veel lekkerder dan kant en klaar gesneden, en als wit biertje brouwerij’tje! Gewoon verrukkelijk!!
Top recept
Lekkerste mosselpannetje ooit ! Ik gebruik: witbier van brouwerij’tje vrijwit 0,5%