Blog

Mosselen: koken, bewaren en combineren

Schelpen open, dicht of misschien toch halfopen? En hoeveel vocht? Hoe zit het ook alweer met het klaarmaken van mosselen? Lees alles over het bereiden, bewaren en combineren van deze tweekleppige schelpdieren.

Bereiden
In principe zijn de schelpen van mosselen die je uit de verpakking haalt gesloten.
Soms staan een paar een klein beetje open. Spoel deze mosselen met water en geef ze een tik op het aanrecht. Als hij na het tikje niet na een aantal seconden sluit, is ‘ie dood – dus niet meer goed – en gooi je hem weg. Ook alle kapotte en lege schelpen gooi je weg.

Vervolgens begin je met schoonmaken. Boen de schelpen goed schoon met koud stromend water.
Mosselen kook je in een laagje vocht (wat voor vocht hangt af van het recept), dit kan bijvoorbeeld witte wijn of bouillon zijn. In sommige recepten zit er ook groente bij, deze heb je dan vaak al even aangebakken en vervolgens voeg je daaraan het vocht en de mosselen toe, zodat alles tegelijk gaar is.

De schelpen hoeven zeker niet helemaal onder water te staan, sterker nog: een klein laagje is al voldoende. Kook ze met de deksel op de pan in 5 tot 8 minuten gaar en schud de pan een paar keer. De mosselen zijn gaar wanneer de schelpen goed open gaan staan. Loop dus niet te ver weg van je pan, wanneer ze open gaan staan zijn er ook echt klaar. Dat kan dus ook eerder zijn dan de gemiddelde tijd van 5 tot 8 minuten. Van doorgaren wordt de mossel snel taai.

Tips

  • Bereid ze in een grote pan, zodat ze allemaal in het vocht liggen.
  • Schelpen die na het stoven nog dicht zitten kun je weggooien, deze zijn niet goed.
  • Let op met zout, vaak zit er al een behoorlijke zoutsmaak aan de schelpen doordat deze uit de zoute zee zijn gevist.
  • Als je mosselen nog wilt bakken, zorg er dan voor dat ze eerst goed zijn afgekoeld na het stomen, zodat de juiste structuur behouden wordt.
  • Het vocht dat na het koken overblijft kun je prima gebruiken als bouillon, als basis voor soep of een lekkere vissaus.

Bewaren
Rauwe mosselen kun je tot één dag na openen bewaren. Niet geopend? Dan hanteer je de houdbaarheidsdatum die op de verpakking vermeld staat. Je kunt mosselen wel invriezen, maar alleen als je deze uit de schelp hebt gehaald en gekookt hebt.

Combineren
Mosselen kun je ‘gewoon’ zo eten na het koken, met diverse sausjes en brood bijvoorbeeld of met soepgroenten en een smaakvolle bouillon.

Je kunt de schelpdieren ook verwerken in diverse recepten, denk hierbij aan een salade, paella of in een pasta, zoals onze mosselen met spaghetti en tomatensaus of serveer ze met een Oosters tintje zoals in dit recept: Oosterse mosselen. Je kunt mosselen ook prima bereiden met diverse alcoholische dranken zoals wijn, bier of sherry.

Weetjes
Wat mosselweetjes, gewoon omdat het kan 😉

  • Per 100 gram bevatten mosselen ongeveer 125 calorieën. Bovendien zijn ze zeer eiwitrijk.
  • Mosselen hebben zo’n twee jaar nodig om tot de gewenste consumptiegrootte van 6 tot 7 centimeter te groeien.
  • Als je één kilo mosselen koopt houd je ongeveer 200 gram ‘schelploze’ mosselen over.
  • Mosselen hebben een ‘baard’, waarmee ze zich vasthechten aan bijvoorbeeld rotsen. Wees gerust, over het algemeen zijn de baarden verwijderd van de mosselen die jij in de winkel koopt. Check het wel even voor de zekerheid, als deze er nog wel aan vast zitten (een soort draden) kun je deze het best verwijderen, de smaak hiervan is niet optimaal.
  • Gedurende zijn hele leven verplaatst een mossel zich niet of nauwelijks.
  • Er bestaan speciale messen waarmee je de schelpen van mosselen en oesters kunt openen. Je kunt natuurlijk ook gewoon een ander keukenitem met een scherpe punt kiezen dat ook goed werkt.
  • In Europa wordt zo’n 500 miljoen kilo mosselen geproduceerd. Nederland produceert 50 miljoen kilo hiervan, waarvan wij zelf ongeveer 10 miljoen kilo consumeren. De rest is voor de export.

Laat een reactie achter

🔥 Heb jij onze 100 beste recepten al?

X