Recepten

Moussaka

Moussaka

Een gerecht uit de Griekse keuken met in de hoofdrol: aubergine. Deze vezelrijke groente heeft een vrij neutrale smaak. De structuur van de aubergine wordt vaak als ‘sponsachtig’ omschreven. Het is met name daarom dat veel mensen het lastig vinden deze gezonde groente te verwerken in een gerecht.

Wij waren al een tijdje op zoek naar een smakelijk recept met aubergine. Een blijvertje zeg maar 😉

Gelukkig dachten jullie met ons mee en kregen we mooi suggesties van enkele leden. Dit recept is de uitkomst en eerlijk: wij gaan het zeker opnieuw maken!

Dit heb je nodig (2 personen)

  • 1 aubergine
  • 300 gr aardappelschijfjes
  • 100 gr courgette
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl oregano
  • 0,5 tl kaneel
  • 150 gr rundergehakt
  • 200 gr gezeefde tomaten
  • 35 gr tomatenpuree
  • 15 gr boter
  • 15 gr bloem
  • 150 ml melk
  • 20 gr geraspte kaas

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de aubergine en snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Bestrooi ze met zout en laat 20 minuten staan.
  • Schil de aardappels, kook ze beetgaar en snijd in schijfjes.
  • Was de courgette en snijd in plakken van een kleine halve centimeter.
  • Snipper het uitje en pers het teentje knoflook.
  • Verhit een klein scheutje olie en fruit de oregano met de kaneel aan. Bak vervolgens het gehakt op hoog vuur rul. Voeg de ui en knoflook toe als het gehakt bijna gaar is.
  • Bak de tomatenpuree kort mee en voeg vervolgens de gezeefde tomaten toe. Laat de saus op laag vuur zachtjes even pruttelen.
  • Vet een ovenschaal in en spoel het zout van de plakken aubergine.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met plakken aubergine. Leg daar een laag courgette overheen en bedek met de helft van de gehakt-tomatensaus. Sluit af met een laagje aardappelschijfjes.
  • Maak nogmaals een laag met achtereenvolgens aubergine, courgette, gehakt-tomatensaus en aardappelschijfjes.
  • Maak op laag vuur een bechamelsaus door de boter te smelten en de bloem kort mee te bakken. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Bedek de laatste laag aardappelschijfjes met de bechamelsaus en strooi de kaas erover.
  • Zet de moussaka voor 30 minuten in de oven.

Tips en tricks

  • Deze ovenschotel is niet bijzonder geschikt om ruim van tevoren klaar te maken. Er trekt dan vocht in de plakken aubergine waardoor deze sompig wordt. Dat hebben we juist proberen te voorkomen door het vocht eruit te laten trekken met behulp van het zout.
  • Wij hielden van onze aubergine (300 gram) enkele plakken over. Je kunt ze eventueel verwerken in een pastasaus of maak een keer ons andere gerecht met aubergine.

Voedingswaarde (per persoon)

  • Kcal: 559
  • Eiwit: 28,7 gram
  • Koolhydraten: 51,1 gram
  • Vet: 24,8 gram
  • Vezels: 8,6 gram

Eet smakelijk!



Dit is ons nieuwste kookboek!

Project Gezond boekWe hebben de 100 allerbeste recepten van de afgelopen vier jaar gebundeld in een prachtig hardcover kookboek. Geloof ons: dit is een kookboek waar je wel echt uit gaat koken :)

» Bekijk ons nieuwe kookboek


Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter