Ontbijt Tussendoortjes & snacks Vegetarisch recept

Notenbrood met sesamtopping

Notenbrood met sesamtopping

Brood bakken is een vak apart! Op dit recept moet je dus echt even goed je best doen maar dan heb je ook wat. Heerlijk als die geur van versgebakken brood zich door het huis verspreidt. Dat is genieten.

Dit heb je nodig (één brood/ 15 sneeën)

  • 500 gr bloem
  • 9 gr zout
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gr)
  • 100 gr ongezouten notenmix
  • 5 gr sesamzaad

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten + 2 uur rijzen + 40 minuten oventijd

  • Verwarm 300 milliliter water tot een temperatuur van 40 graden, niet warmer.
  • Doe de gist in een kommetje en voeg een scheutje van het warme water toe. Roer door en laat even staan.
  • Doe de bloem in een grote kom en meng het zout erdoor. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar het gistwater en het overige water in. Roer het met een vork door tot het een plakkerige massa wordt.
  • Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed verder.
  • Blijf het deeg minstens 10 minuten kneden tot het mooi elastisch is en licht plakkerig (zoals een post-it) aanvoelt.
  • Doe wat bloem in een grote kom en leg de deegbal erin. Dek af met een schone vochtige theedoek en laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is. Dit duurt ongeveer een uur.
  • Hak ondertussen de noten fijn.
  • Sla de lucht uit het deeg, rol er een lap van en bestrooi deze met de notenmix. Kneed de notenmix door het deeg en rol het deeg op tot het ongeveer dezelfde vorm heeft als je bakvorm. Doe het deeg in een licht ingevette cake- of broodvormen dek af met een vochtige theedoek. Laat het weer (afgedekt) rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bestrijk het brood met een beetje water, bestrooi met het sesamzaad en maak eventueel een knip in het deeg. Dit hoeft niet per se maar is wel mooi.
  • Bak het brood in ongeveer 40 minuten af. Kijk halverwege even en zet de temperatuur wat lager als het brood aan de buitenkant ‘te hard’ gaat.
  • Haal het brood direct na het bakken uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

Tips en tricks

  • Als het deeg tijdens het kneden te plakkerig blijft kun je wat extra bloem toevoegen maar doe dit niet te snel. Het wordt tijdens het kneden namelijk vanzelf minder plakkerig.
  • Om de noten makkelijk door het deeg te werken strooi je ze eerst over de deeglap en rol je ze daarna met een deegroller alvast zo diep mogelijk in het deeg voordat je verdergaat met kneden.
  • Snijd het notenbrood pas aan als het helemaal is afgekoeld. Dit voorkomt dat het brood snel uitdroogt.

Voedingswaarde (per snee)

  • Kcal: 162
  • Eiwit: 5,0 gram
  • Koolhydraten: 25,0 gram
  • Vet: 4,5 gram
  • Vezels: 1,8 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

Laat een reactie achter