Tussendoortjes & snacks

Oliebollen

Op de donkere, koudere decemberavonden overdenk je als vanzelf het jaar dat achter je ligt. 

Hoewel ieder jaar zijn ups en downs kent, was 2020 door de komst van corona een uitzonderlijk bijzonder jaar. We hopen natuurlijk van harte dat er genoeg mooie herinneringen zijn gemaakt die een glimlach op je gezicht zullen toveren. Natuurlijk heb je steken laten vallen en ging niet alles zoals je het had bedacht en verwacht. Maar waarschijnlijk lag de lat ook weer hoog genoeg. We hopen dat veel van jullie persoonlijke doelen hebben gehaald. Misschien was dit zelfs wel het jaar dat je je streefgewicht bereikte. 

Hoe dan ook is het voor iedereen straks ‘Oud & Nieuw’. Een feest waarbij iedereen z’n eigen gewoonten en tradities heeft. De één speelt de hele avond spelletjes, een ander gaat traditioneel op die dag schaatsen. Wat voor iedereen vaak hetzelfde is, is de overbekende oliebol! Vaak een hoogtepunt aan het einde (en stiekem ook aan het begin) van het jaar.

Geniet van deze speciale avond!

En met die heerlijke oliebollen en een glaasje champagne teveel lig je vervolgens onder de wol (als het goed is ;-)). De gezelligheid en de geluiden van de Oudejaarsavond maken plaats voor slaap en dromen. Nieuwe dromen in een nieuw jaar met nieuwe kansen. We wensen jullie het allerbeste voor 2021!

Dit heb je nodig (twintig stuks)

  • 150 gr rozijnen
  • 500 ml melk (kamertemperatuur)
  • 7 gr gist
  • 30 gr (donkere) basterdsuiker
  • 500 gr bloem
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • zonnebloemolie (frituurolie)

Zo maak je het

Bereidingstijd: 40 minuten + 1 uur rijzen

  • Wel de rozijnen 15 minuten in (lauw)warm water.
  • Meng de gist met de lauw melk en roer even goed door. Roer ook de suiker erdoor en laat even staan.
  • Zeef de klontjes uit de bloem en meng het zout erdoor. 
  • Voeg de melk bij de bloem en roer tot een samenhangend beslag.
  • Klop het ei los en roer door het beslag.
  • Laat de rozijnen goed uitlekken en voeg ze toe aan het beslag. Roer nog één keer goed door.
  • Laat het beslag 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden.
  • Pak met twee (vochtige) lepels een deel van het beslag op en laat voorzichtig in de olie glijden. Bak de oliebollen in delen in ongeveer 7 minuten bruin.

Tips en tricks

  • Zet het deeg niet op de verwarming. Het rijst dan te snel met als gevolg dat er veel luchtbellen ontstaan.
  • De oliebollen draaien meestal vanzelf om in de olie. Soms moet je ze even een handje helpen.
  • Een kleine sauslepel en een schuimspaan werken prima om mooie bolletjes in de olie te krijgen. Maak ze na iedere portie weer vochtig. Dan valt het beslag er makkelijk uit.
  • Let op dat je niet te grote oliebollen maakt. Je bent snel geneigd om teveel beslag in de pan te doen. Bedenk dat het beslag uitzet en olie opzuigt tijdens het bakken. De bollen worden tijdens het bakken dus groter.

Voedingswaarde (per oliebol)

  • Kcal: 147
  • Eiwit: 4,3 gram
  • Koolhydraten: 26,5 gram
  • Vet: 2,3 gram
  • Vezels: 1,5 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Walter

Mag thuis de chef-kok uithangen en doet dat met veel plezier. Eet graag lekker en gezond maar doet niet aan superfoods.

9 reacties

  • Hallo,

    Zou je dit recept ook met bier kunnen maken? Zoja, wat moet ik dan vervangen voor de bier en hoeveel ml? Want bier zorgt ervoor dat de oliebollen luchtiger worden toch?

    • Er zijn inderdaad ook wel recepten te vinden voor oliebollen met biet. Wij hebben ervoor gekozen om er geen bier aan toe te voegen. Zo krijg je niet onnodig extra calorieën binnen.

  • Verschilt dit qua ingrediënten veel met een pak oliebollenmix?
    Hoeveel olie ben je nodig?
    Kan ze bakken in elke pan?
    Ik heb nog nooit zelf oliebollen gebakken….

    • In een pak oliebollenmix zitten naast bloem ook nog andere ingrediënten, bijvoorbeeld suiker. Dit bevat het beslag wat je zelf maakt niet. Je kan de oliebollen bakken in een frituurpan of in een braadpan die je vult met zonnebloemolie. Hoeveel je nodig hebt hangt van de hoeveelheid af doe je bakt.

Laat een reactie achter