Lunch Ontbijt Tussendoortjes & snacks Vegetarisch recept

Olijventapenade met knoflook en kappertjes

Het blijft ons verrassen hoeveel lekkerder homemade producten smaken ten opzichte van kant-en-klare producten uit de winkel.

Dat is 1000% het geval bij deze tapenade. Hij is bizar lekker op een cracker, op getoast brood of simpelweg op een mooi stuk stokbrood. En het klinkt best een beetje cliché, maar we zeggen het toch: hij is echt in een handomdraai gemaakt!

Dit heb je nodig (130 gram)

  • 100 gr Griekse olijvenmix
  • 1 teentje knoflook
  • 10 ml olijfolie
  • 15 gr kappertjes
  • 1 tl Provençaalse kruiden
  • peper en zout

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 1 uur wachttijd

  • Laat de olijven uitlekken in een zeef. Vang het vocht op in een bakje. Pel het teentje knoflook en hak doormidden. Leg de knoflook in de olijfolie en laat 30 minuten à 1 uur staan.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar en pureer met de staafmixer tot een grove tapenade. 
  • Maak de tapenade op de gewenste dikte met het opgevangen olijvenvocht. Maak op smaak met peper en eventueel zout.

Tips en tricks

  • Kies een goede Griekse olijvenmix met zowel groene als zwarte olijven. Soms zit er al een teentje knoflook of wat gegrilde paprika in. Dat is een prima optie. Dan kun je de wachttijd uiteraard overslaan, omdat je het teentje knoflook uit het potje gebruikt.
  • Bewaar de tapenade in een afgesloten potje. Je kunt daarvoor het lege potje van de olijven nemen. De tapenade blijft in de koelkast zeker 3 dagen goed. Maar dan is ‘ie allang op natuurlijk.

Voedingswaarde (130 gram)

  • Kcal: 308
  • Eiwit: 1,6 gram
  • Koolhydraten: 2,9 gram
  • Vet: 31,2 gram
  • Vezels: 6,1 gram

Eet smakelijk!

Over de schrijver

Dorien

Lacht als eerste en bovendien veel te hard om haar eigen grappen. Bakt pannenkoeken van poffertjesbeslag. Ze gaat het liefst elke dag bootcampen, hardlopen én mountainbiken. Is bovendien verzot op smoothies en soepen en heeft daardoor een innige band met haar blender.

5 reacties

Laat een reactie achter