Lunch Ontbijt Tussendoortjes & snacks

Olijventapenade met knoflook en kappertjes

Het blijft ons verrassen hoeveel lekkerder homemade producten smaken ten opzichte van kant-en-klare producten uit de winkel. 

Dat is 1000% het geval bij deze tapenade. Hij is bizar lekker op een cracker, op getoast brood of simpelweg op een mooi stuk stokbrood. En het klinkt best een beetje cliché, maar we zeggen het toch: hij is echt in een handomdraai gemaakt!

Dit heb je nodig (130 gram)

  • 1 teentje knoflook
  • 10 ml extra vierge olijfolie
  • 100 gr Griekse olijvenmix
  • 15 gr kappertjes
  • 1 tl Provençaalse kruiden

Zo maak je het

Bereidingstijd: 10 minuten + 1 uur wachttijd

  • Pel het teentje knoflook en hak grof door.
  • Leg de knoflook in de olijfolie en laat ongeveer 1 uur staan.
  • Laat de olijven uitlekken in een vergiet. Vang het vocht op en zet apart. 
  • Meng de olijven met de olijfolie, het teentje knoflook, de kappertjes en de Provençaalse kruiden. Pureer met een keukenmachine of staafmixer tot een grove tapenade.
  • Maak de tapenade op de gewenste dikte met het opgevangen vocht van de olijven.
  • Maak verder op smaak met peper en eventueel zout.

Tips en tricks

  • Kies een goede Griekse olijvenmix met zowel groene als zwarte olijven. In sommige potjes zit een stukje gegrilde paprika. Een teentje knoflook ook zie je ook regelmatig. Dat zijn allemaal prima ingrediënten. Wij raden aan om uiteindelijk maximaal één teentje knoflook ook mee te pureren in de tapenade.
  • Bewaar de tapenade in een schone afgesloten pot in de koelkast. Je kunt hem dan minstens drie dagen bewaren.

Voedingswaarde (100 gram)

  • Kcal: 237
  • Eiwit: 1,2 gram
  • Koolhydraten: 2,2 gram
  • Vet: 24,0 gram
  • Vezels: 4,7 gram

Eet smakelijk!

5 reacties

Laat een reactie achter