Van ongekookt naar gekookt en andersom

Van ongekookt naar gekookt en andersom

We krijgen vaak de vraag of de hoeveelheden die in het weekmenu staan aangegeven gekookt of ongekookt zijn. In het weekmenu staat namelijk altijd precies aangegeven hoeveel aardappels, rijst of pasta je mag hebben bij de maaltijd. In dit artikel leggen we uit hoe het precies zit met ongekookt/gekookt en hoe je dit gewicht gemakkelijk kunt berekenen.

In de weekmenu’s noemen we altijd het ongekookte gewicht van de producten. Dus als er bijvoorbeeld staat dat je 150 gr aardappels mag, dan gaat dit om het ongekookte gewicht. Eigenlijk is dit heel logisch. Het is makkelijker om iets af te wegen voordat je het gaat koken dan daarna. Na het koken kun je de aardappels niet meer terug stoppen in de zak als je teveel gekookt hebt. 😉 Je zou het natuurlijk wel in kunnen vriezen, maar de juiste hoeveelheid afwegen voordat je gaat koken is dan net zo makkelijk.

TIP: heb jij ons nieuwste boek al gezien?

Ongekookt-gekookt gewicht berekenen

Voor aardappels, pasta en rijst kun je heel gemakkelijk uitrekenen wat het verschil is tussen het ongekookte en gekookte gewicht:

  • Aardappelen: ongekookt 100 gram = gekookt 110 gram (x 1,1)
  • Pasta: ongekookt 100 gram = gekookt 250 gram (x 2,5)
  • Rijst: ongekookt 100 gram = gekookt 295 gram (x 2,95)

Gekookt-ongekookt gewicht berekenen

Heb je het al gekookt en wil je het daarna alsnog afwegen? Je kunt de berekening ook gemakkelijk andersom maken:

  • Aardappelen: gekookt 100 gram = ongekookt 90 (x 0,9)
  • Pasta: gekookt 100 gram = ongekookt 40 gram (x 0,4)
  • Rijst: gekookt 100 gram = ongekookt 34 gram (x 0,34)

Zo simpel is het! Met deze handige rekensommetjes kook je nooit meer te veel of te weinig aardappels, pasta of rijst!

Bericht delen?